Καλλυντικά: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε την ποιότητά τους;

Καλλυντικά: Πώς μπορούμε να καταλάβουμε την ποιότητά τους;

Ποιοτική ανάλυση στα καλλυντικά ή πως θα γίνουμε ειδήμονες στη στιγμή; Αυτή και αν είναι πρόκληση! Όχι ένα, ούτε δύο αλλά πολύ περισσότερα καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούμε καθημερινά για να καλύψουμε τις ανάγκες σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά! Είτε πρόκειται για φυσικές είτε για χημικές συνθέσεις υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θα πρέπει να δείξουμε προσοχή. Πώς θα αναγνωρίσουμε τα ποιοτικά καλλυντικά και πώς θα απορρίψουμε τις επικίνδυνες συνθέσεις;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Όταν λέμε καλλυντικό, τι εννοούμε;

Πρόκειται για μία ουσία ή μία μείξη συστατικών με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας ή στα μαλλιά μας. Τα καλλυντικά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Εκτός, όμως, από τον ρόλο τους για αποτελεσματική φροντίδα του δέρματός μας ή δράση κατά της πρόωρης γήρανσης, χρησιμοποιούμε κάθε ημέρα κι άλλα καλλυντικά προϊόντα, όπως:

– Σαπούνια και αποσμητικά

– Προϊόντα προσωπικής υγιεινής για εξωτερική χρήση

– Αρώματα και κολόνιες

– Προϊόντα στοματικής και οδοντιατρικής φροντίδας

– Τζελ ή αφρόλουτρα για το μπάνιο και το ντους

– Όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με τη φροντίδα των νυχιών και των χειλιών

– Προϊόντα αποτρίχωσης

– Προϊόντα για τον καθαρισμό, το styling και το χρώμα των μαλλιών μας

– Αντηλιακά προϊόντα ή συνθέσεις για μαύρισμα χωρίς ήλιο

Τι πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα ενός καλλυντικού προϊόντος υψηλής ποιότητας;

Για να επισημάνουμε την ποιότητα οποιουδήποτε καλλυντικού προϊόντος, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε την ετικέτα του! Τι πρέπει να αναγράφεται;

– Η ονομασία του προϊόντος

– Η επωνυμία της εταιρείας και η διεύθυνση του κατασκευαστή

– Το βάρος ή ο όγκος

– Χώρα προέλευσης

– Ημερομηνία λήξης

– Ο αριθμός της παρτίδας παραγωγής

– Η δράση του

– Οδηγίες χρήσης και αντενδείξεις

– Λίστα των συστατικών ή INCI

Δράση και συστατικά των καλλυντικών

Οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν υπόσχεται συγκεκριμένη δράση, η οποία φυσικά, βασίζεται στα συστατικά του.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση των καλλυντικών είναι χιλιάδες, οπότε η βιομηχανία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ακολουθεί τη λίστα της International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, δηλαδή τη Διεθνή Ονοματολογία Συστατικών Καλλυντικών ή εν συντομία INCI.

Τα κύρια συστατικά που περιέχονται σε κάθε προϊόν βρίσκονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και συνήθως, στις πρώτες πέντε θέσεις. Οπότε, όταν αναφερόμαστε σε ένα καλλυντικό προϊόν υψηλής ποιότητας, το ειδικό συστατικό που αναφέρει θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας.

Δείτε Επίσης
Όροι του μάρκετινγκ της ομορφιάς που πρέπει να… απαλειφθούν!

Παρόλα αυτά, κάποια συστατικά, όπως η ρετινόλη, εξαιρούνται. Η περιεκτικότητα σε ρετινόλη για ένα προϊόν με αντιρυτιδική δράση μπορεί να είναι μόλις 0,025%! Ποσοστό αρκετό, ασφαλές και αποτελεσματικό για τις ανάγκες της επιδερμίδας μας.

Αμέσως μετά, ακολουθούν τα δευτερεύοντα στοιχεία και τα συντηρητικά. Σε περίπτωση που αναγράφεται στη σύνθεση «και άλλα συστατικά», αυτό σημαίνει πως η εταιρεία σε αυτό το σημείο αναφέρεται σε στοιχεία που παραμένουν μυστικά για τους ανταγωνιστές της, ώστε να μην είναι δυνατή η αντιγραφή της φόρμουλας.

Επίσης, ο όρος parfum αναφέρεται σε κάθε ουσία που προστίθεται στο καλλυντικό με σκοπό να το αρωματίσει. Τα προϊόντα υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν συνήθως, φυσικά αιθέρια έλαια, σε αντίθεση με εκείνα χαμηλότερης ποιότητας τα οποία ενδέχεται να αναγράφουν στοιχεία, όπως τολουόλιο ή φθαλικές ενώσεις.

Αυτά τα στοιχεία μαζί με κάποια άλλα, όπως parabens, φορμαλδεΰδη, pegs, slssles (θειικά άλατα), θεωρούνται ύποπτα για την τοξικότητά τους και πιθανώς, καρκινογόνες ουσίες.

Με τον ίδιο τρόπο, τα συστατικά αναγράφονται και στα φυτικά καλλυντικά προϊόντα. Πρώτο στη σειρά βρίσκεται το όνομα του κυρίως φυτού, με λατινικό όνομα, και ακολουθούν το νερό ή απόσταγμα, το εκχύλισμα, το έλαιο, το βούτυρο και το κερί.

Χρήση και διατήρηση των καλλυντικών

  • Πριν από τη χρήση κάθε καλλυντικού προϊόντος για το πρόσωπό μας είναι απαραίτητο να πλύνουμε τα χέρια μας.
  • Στα προϊόντα για τα μαλλιά, ενδείκνυται το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε χρήση.
  • Όσον αφορά τα προϊόντα σώματος, εξαρτάται από τη δράση τους.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποθηκεύουμε τα καλλυντικά μας σε ένα ξηρό, δροσερό μέρος μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Φροντίζουμε επίσης, να κλείσουμε τη συσκευασία τους, ώστε να μην αλλοιωθεί η σύστασή τους. Φυσικά, θα πρέπει να πετάξουμε οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν έχει χάσει την αρχική μυρωδιά του ή δεν μυρίζει όμορφα, ή έχει αλλάξει το χρώμα ή η υφή του.

Καλλυντικά υψηλής ποιότητας και διάρκεια ζωής

Τα καλλυντικά προϊόντα υψηλής ποιότητας διαθέτουν υποχρεωτική σήμανση για τη χρονική περίοδο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, μετά το πρώτο άνοιγμα.

Αυτή η σήμανση αναγράφεται συνήθως, σε ένα εικονίδιο που θυμίζει ανοιχτό βαζάκι κρέμας. Πάνω του υπάρχει ένας αριθμός και το γράμμα Μ. Το Μ αναφέρεται στους μήνες και ο αριθμός, στη συνολική διάρκεια.

Εάν για παράδειγμα, το βαζάκι αναγράφει 18Μ, αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το προϊόν για δεκαοκτώ μήνες, μετά το πρώτο του άνοιγμα.

Ο χρόνος που μπορούμε να καταναλώσουμε κάθε καλλυντικό προϊόν εξαρτάται από τον τύπο συσκευασίας, την προσθήκη ή όχι συντηρητικών στοιχείων, το είδος του προϊόντος, εάν αφορά ευαίσθητες επιδερμίδες ή ακόμα και ανάλογα, με την περιοχή του σώματος που πρόκειται να εφαρμοσθεί.

Οι κρέμες ματιών, για παράδειγμα, έχουν διάρκεια χρήσης γύρω στους έξι μήνες. Τα αντιηλιακά προϊόντα θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει διότι τα αντιηλιακά φίλτρα ενδέχεται να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους μετά το πρώτο άνοιγμα.

Οπότε, η ανάγνωση της ετικέτας κάθε καλλυντικού προϊόντος μας επιτρέπει να ελέγξουμε την ποιοτική του σύνθεση, τα συστατικά του, τις αναλογίες του και τη διάρκεια ζωής του. Θα πρέπει να είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός μας, τα μαλλιά μας ή να αναφέρεται στη συγκεκριμένη ιδιότητα που επιζητούμε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.