Κρυοθεραπεία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή τη θεραπεία ομορφιάς;
Το διάσημο μοντέλο Linda Evangelista ισχυρίζεται πως η κρυοθεραπεία άφησε μόνιμα σημάδια στο σώμα της… Μια και είμαστε πλέον εξοικειωμένες με μη επεμβατικές θεραπείες ομορφιάς, όπως το botox, το λέιζερ και το υαλουρονικό οξύ αξίζει να μάθουμε περισσότερα και για την κρυοθεραπεία. Θα επιλέξουμε ή όχι τελικά, τη συγκεκριμένη θεραπεία για εμάς; Η απάντηση, ακολουθεί…
Από την Άντζελα Μολφέτα
Στην πραγματικότητα, η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται περισσότερο από μία δεκαετία. Η συσκευή έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2010, ως μια μη χειρουργική θεραπεία για τη μείωση του λίπους από την περιφέρεια, την κοιλιά, τα πλευρά, τους μηρούς, τους γλουτούς, τα χέρια, το πηγούνι ή όπου υπάρχει λίπος!
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η κρυοθεραπεία είναι η μόνη μη επεμβατική συσκευή εγκεκριμένη από το FDA (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), αποκαλύπτοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια θεραπείες παγκοσμίως!
Η κρυοθεραπεία έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, επειδή η Linda Evangelista κατέθεσε πρόσφατα μήνυση κατά της κατασκευάστριας εταιρείας της συσκευής Zeltique Aesthetics Inc.
Στη μήνυση αναφέρει πως το 2016 και έπειτα από πολλαπλές κρυοθεραπείες στο σώμα της παρουσιάστηκε μια παράδοξη υπερπλασία λίπους, γνωστή ως PAH. Τι συμβαίνει;
Πρόκειται για μια παρενέργεια, η οποία μπορεί να είναι σπάνια, αλλά δεν παύει να είναι και ανησυχητική. Στις περιοχές που έχουν υποβληθεί σε κρυοθεραπεία αντί το λίπος να μειωθεί, στην πραγματικότητα αυξάνεται δημιουργώντας μια πυκνή, εκτεταμένη μάζα που θυμίζει σβώλους!
Η Linda αναγκάστηκε να κάνει δύο διορθωτικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης, οι οποίες της άφησαν ουλές, κυριολεκτικά. Μετά από αυτήν την καταγγελία έχουν ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων σχετικά με τους κινδύνους όλων των μη επεμβατικών θεραπειών και τις πιθανές επιπλοκές που ενδέχεται να εμφανιστούν. Δυστυχώς, αν και αυτές οι θεραπείες είναι καλλυντικές ή μη επεμβατικές, δεν σημαίνει πως δεν κρύβουν και κινδύνους…
Πώς λειτουργεί η κρυοθεραπεία;
Πρόκειται για μια συσκευή που μειώνει το επίμονο λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές. Έχει την ιδιότητα να «παγώνει» τα λιποκύτταρα μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται «κρυολιπόλυση» και η οποία αποδίδει κυριολεκτικά την ονομασία της, καταστρέφοντας το λίπος μέσω του ψύχους!
Το ακραίο κρύο μπορεί να στοχεύσει το στρώμα του υποδόριου λίπους, χωρίς να επηρεάσει το δέρμα που το περιβάλλει, μια και το παγώνει σε υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι άλλοι ιστοί. Τα παγωμένα λιποκύτταρα στη συνέχεια, κρυσταλλώνονται και όταν αρχίσουν να ξεπαγώνουν (την επόμενη ημέρα ή έπειτα από δύο ημέρες), υγροποιούν το λίπος, το οποίο και αποβάλλεται μέσω του λεμφικού συστήματος, τελικά.
Η κρυοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί νόμιμα από μία αισθητικό σε ένα ινστιτούτο αισθητικής, οποιοσδήποτε γιατρός, όμως, θα υποστηρίξει πως πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται από πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, για να είναι ασφαλής.
Οι παραδοσιακές διαδικασίες αφαίρεσης λίπους, όπως η χειρουργική λιποαναρρόφηση, η υποβοηθούμενη με λέιζερ λιποαναρρόφηση (Smartlipo) ή η πλαστική χειρουργική είναι είτε ελάχιστα επεμβατικές είτε χειρουργικές επεμβάσεις. Μπορεί να αφαιρούν με επιτυχία το λίπος, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα αποθεραπείας, ενώ απαιτείται και αναισθησία για την εκτέλεσή τους.
Από την άλλη πλευρά, η κρυοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί νόμιμα από μία αισθητικό σε ένα ινστιτούτο αισθητικής, σε ένα χώρο spa ή ακόμα, και σε κάποιο κομμωτήριο.
Οποιοσδήποτε γιατρός, όμως, θα υποστηρίξει πως πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται από πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, για να είναι ασφαλής.
Αν και δεν είναι επεμβατική, δεν είναι τόσο εύκολη όσο π.χ. μια περιποίηση προσώπου, ενώ δεν είναι και φθηνή: Κάθε κρυοθεραπεία κοστίζει περίπου από 200 – 800 ευρώ ανά περιοχή, και ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια εφαρμογής.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρυοθεραπείας;
Αρχικά, τοποθετείται ένα επίθεμα γέλης πάνω στο δέρμα που λειτουργεί ως φιλμ προστασίας και στη συνέχεια, το εξάρτημα της συσκευής χρησιμοποιείται ως «σφραγίδα» πάνω στο δέρμα δημιουργώντας ένα είδος κενού αέρος.
Η διαδικασία διαρκεί για μισή ώρα, τουλάχιστον. Αφού αφαιρεθεί η συσκευή, ακολουθεί έντονο μασάζ στην περιοχή, ώστε να ενεργοποιηθεί η διάσπαση των κρυσταλλοποιημένων λιποκυττάρων.
Εάν αναρωτιόμαστε κατά πόσο πονάει, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δημιουργείται μια περίεργη αίσθηση αναρρόφησης για τα πρώτα λεπτά, ενώ η περιοχή αρχίζει να γίνεται πιο κρύα καθώς η συσκευή μεταφέρει την ψυχρή θερμοκρασία στα σημεία που υπάρχει το λίπος. Μπορεί να είναι κάπως άβολο, ίσως και παράξενο, αλλά όχι και επώδυνο.
Πότε εμφανίζονται τα αποτελέσματα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται δύο θεραπείες για να αποκτήσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, δηλαδή μείωση περίπου 26% του λίπους! Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αρχίσουμε να παρατηρούμε τη συρρίκνωση του στρώματος λίπους μετά από 6-12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα βελτιώνονται ακόμη περισσότερο, 6 μήνες μετά τη θεραπεία.
Παρενέργειες και κίνδυνοι
- Μετά τη θεραπεία μπορεί να αισθανθούμε ένα ελαφρύ μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο δέρμα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να παρουσιαστεί και ένας πόνος βαθύτερα για περίπου 1-2 εβδομάδες.
- Επίσης, το δέρμα μας μπορεί να κοκκινίσει ή και να μελανιάσει, ακόμα και να πρηστεί ελαφρά.
- Ακόμα, μπορεί στην περιοχή να αισθανόμαστε κάτι συμπαγές, αλλά αυτό θα πρέπει να μαλακώσει και να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό οφείλεται στο ότι το στρώμα λίπους είναι παγωμένο και θεωρείται φυσιολογικό.
- Η πιο σοβαρή πιθανή παρενέργεια της κρυοθεραπείας είναι δυστυχώς, αυτή που βίωσε η Evangelista: Μια υπερανάπτυξη νέων λιποκυττάρων που σχηματίζεται στην περιοχή της τοπικής θεραπείας, προσδίδοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε.
Αυτή η παρενέργεια εμφανίζεται συνήθως 8-24 εβδομάδες μετά την κρυοθεραπεία. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως το νέο λίπος δεν είναι σαν το μαλακό, εύπλαστο λίπος που θέλαμε να αφαιρέσουμε. Πρόκειται για μια ακανόνιστη και πυκνή μάζα, με τη συνοδεία ή όχι σβώλων, κάτω από το δέρμα.
- Αυτή η επιπλοκή αν και παρατηρείται σπανιότατα, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε μετά από μια κρυοθεραπεία, αλλά οι παράγοντες κινδύνου παραμένουν άγνωστοι από επιστημονικής πλευράς.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως πρόκειται για φυσιολογικά λιποκύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται με αυξητική πρόοδο σε μια περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα, αυτή η παράδοξη υπερπλασία του λίπους έχει υπολογιστεί ότι εμφανίζεται σε 1 από τις 4.000 θεραπείες, με επίπτωση 0,025% παγκοσμίως.
Πώς αντιμετωπίζεται η συγκεκριμένη επιπλοκή;
Μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική λιποαναρρόφηση ή με τη μέθοδο Smartlipo. Αρχικά, με τη βοήθεια του λέιζερ η περιοχή θερμαίνεται. Στη συνέχεια, υγροποιείται και τέλος, αναρροφάται.
Στην περιοχή εμφανίζεται ένα πρήξιμο για περίπου τρεις ημέρες. Μετά τη θεραπεία είναι καλό να φορέσουμε ένα ρούχο συμπίεσης, που θα διατηρήσει ένα είδος πίεσης στην περιοχή.
Η κρυοθεραπεία είναι κατάλληλη για εμάς;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι αυτή η μέθοδος δεν προορίζεται για γενική απώλεια βάρους. Η κρυοθεραπεία προτείνεται για την αντιμετώπιση τοπικού πάχους σε κάποιες περιοχές του σώματος, όπως η περιφέρεια, η κοιλιά, τα «ψωμάκια». Γενικά, θα πρέπει τα κιλά μας να βρίσκονται κοντά στο ιδανικό σωματικό μας βάρος και να επιδιώκουμε να χάσουμε λίγους πόντους από συγκεκριμένα σημεία.
Είναι καλό να ρωτήσουμε τον γιατρό μας για την εμπειρία του με τη συσκευή, για τα επίπεδα πόνου, τις παρενέργειες και ό,τι ακόμα μας απασχολεί, ενώ θα ήταν πολύ καλό να ζητήσουμε να δούμε και κάποιες φωτογραφίες, πριν και μετά.
Η κρυοθεραπεία προτείνεται για την αντιμετώπιση τοπικού πάχους σε κάποιες περιοχές του σώματος, όπως η περιφέρεια, η κοιλιά, τα «ψωμάκια».
Τέλος, εκτός από το έντυπο ιατρικής πρόσληψης (πληροφορίες σχετικά με φαρμακευτικές αγωγές ή και αλλεργίες που έχουμε), το πιθανότερο είναι να μας ζητηθεί να υπογράψουμε και ένα έντυπο συγκατάθεσης. Σε αυτό αναγράφονται όλες οι πιθανές παρενέργειες, καθώς και οι κίνδυνοι.
Θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά το συγκεκριμένο έντυπο, πριν υπογράψουμε. Σε περίπτωση που προβληματιστούμε ή που νιώσουμε την έκτη μας αίσθηση να μας προειδοποιεί είναι προτιμότερο να αφήσουμε τη θεραπεία για κάποια άλλη στιγμή. Όλα καλά!