Μάχη σώμα… με σώμα
Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και αυτομάτως συγκρινόμαστε με οποιαδήποτε σταρ νομίζουμε ότι είναι το πρότυπό μας. Και περίπου το ίδιο αυτομάτως, είμαστε σίγουρες ότι δεν είμαστε αρκούντως όμορφες, ελκυστικές, ποθητές. Γιατί τέτοια υστερία με τα κιλά; Κι όμως, οι καμπύλες – όπως φαίνεται- παίρνουν… την εκδίκησή τους!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Το σώμα φαίνεται ότι αποτελεί την τελευταία πολιτισμική εμμονή μας. Όποιο περιοδικό και αν ανοίξουμε ή κάποια ανάλογη εκπομπή στην τηλεόραση κι αν δούμε, οι διαστάσεις του σώματος των σταρ αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι δε διατροφικές τους διαταραχές αποτελούν πλέον ως και είδηση. Η μία είναι πολύ γεμάτη, η άλλη είναι πολύ αδύνατη, η παράλλη λιμοκτονεί και στο τέλος… μάθετε πώς έχασε τόσα κιλά σε τόσο χρόνο η παρακάτω! Είναι ή δεν είναι έτσι; Για να μην μιλήσουμε ότι αντί να συζητάμε αν η τάδε ηθοποιός ή τραγουδίστρια υπηρετεί την τέχνη της ή έστω τα νούμερα της εμπορικότητας, μπορούμε να μετρήσουμε τη δημοτικότητά της από το πόσες γυναίκες στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών δείχνουν τη φωτογραφία της για να ζητήσουν να της μοιάσουν!
Από τα μοντέλα στις σταρ
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το μέτρο σύγκρισης των απανταχού γυναικών ήταν τα μοντέλα. Κάτι ήδη πάρα πολύ κακό, πρώτα από όλα για την ψυχολογία μας. Τα μοντέλα- ως γνωστόν- ήταν λίγο πολύ μια «κοψιά». Πολύ ψηλές, πολύ αδύνατες και με τέλειες αναλογίες. Πώς είναι δυνατόν να μοιάσεις;
Ευτυχώς, όμως, το Χόλιγουντ νίκησε τελικά και σε αυτή τη μάχη. Εδώ, τα πράγματα είναι εμφανώς καλύτερα, μια και οι ηθοποιοί «βγαίνουν» σε μεγαλύτερη γκάμα. Είναι και ψηλές και κοντές, και γεμάτες και λεπτές και με στήθος και χωρίς… Είναι πιο εύκολο να ταυτιστείς μαζί τους. Όμως και πάλι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Γιατί αν έχεις να συγκριθείς με την Μπιγιονσέ τότε…
Από την άλλη, παρατηρείς πολύ εύκολα ότι ούτε καν αυτές δεν είναι ευχαριστημένες με τον εαυτό τους. Βλέπεις ότι οι περισσότερες από χρονιά σε χρονιά συρρικνώνoνται, βάζοντας τον δείκτη «αδυναμίας» σε όλο και πιο χαμηλό επίπεδο.
Και εδώ αρχίζουμε να μαθαίνουμε πόσο κακό κάνουν στην υγεία τους, ότι πάσχουν από ανορεξία (που κάποιες φορές μετατρέπεται σε βουλιμία). Σε ό,τι φυσικά τις αφορά, δεν μπορούμε να μην πούμε ότι για όλα αυτά φταίει και η νοοτροπία της παραφιλολογίας της βιομηχανίας του θεάματος. Γιατί είναι γνωστό ότι οι παπαράτσι και τα κουτσομπολίστικα φύλλα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια: δύο κιλά παραπάνω ή λίγο πλαδαρά μπράτσα μπορούν να αναχθούν σε μέγιστο ζήτημα ακόμη και να καταστρέψουν μια καριέρα! Έτσι, η εμφάνισή τους σχεδιάζεται από στιλίστες, μακιγιέρ, διαιτολόγους, γυμναστές, αλλά και πλαστικούς. Πρέπει λοιπόν, να περιμένουμε πότε όλη αυτή η νοοτροπία θα αλλάξει για να μπορέσουμε κι εμείς να αναπνεύσουμε ελεύθερες; Γιατί όσο χρησιμοποιούμε αυτές ως πρότυπα ομορφιάς, η μάχη με το δικό μας σώμα θα συνεχίζεται…