Μια λευκή τρίχα σημαίνει τύχη! Οι περισσότερες;

Μια λευκή τρίχα σημαίνει τύχη! Οι περισσότερες;

Ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών έχουμε τη συνήθεια να εξετάζουμε τα μαλλιά μας, ώστε να διαπιστώσουμε πως δεν έχουμε καθόλου λευκά. Και όταν οι πρώτες λευκές τρίχες εμφανίζονται, συνήθως ανησυχούμε υπερβολικά. Πώς, όμως, λειτουργεί η διαδικασία αποχρωματισμού των μαλλιών;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Γιατί τα μαλλιά λευκαίνουν;

Σύμφωνα με τους ειδικούς δερματολόγους, τα μαλλιά μας είναι λευκά όταν ακόμα βρισκόμαστε στη μήτρα της μητέρας μας και καθώς τα μελανοκύτταρα διαμορφώνονται σταδιακά, αποκτάμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας.

Εάν θα είναι μαύρα, καστανά, κόκκινα, ξανθά ή χρωματικός συνδυασμός αυτών εξαρτάται από την κατανομή και την ποσότητα μελανίνης στο μεσαίο στρώμα των τριχών.

Με την πάροδο των χρόνων το ένζυμο τελομεράση επιβραδύνει την παραγωγή της μελανίνης, με αποτέλεσμα γύρω στα 30 μας χρόνια να εμφανίζονται και τα πρώτα λευκά.

Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν, όμως, οι πρώτες λευκές τρίχες εξαρτάται και από τη γενετική μας προδιάθεση. Οπότε, εάν θέλουμε να μάθουμε την τύχη των μαλλιών μας, ας ρωτήσουμε καλύτερα τους γονείς μας!

Πού πρωτοεμφανίζονται;

Οι λευκές τρίχες προτιμούν να εμφανίζονται αρχικά, πάνω από την περιοχή των κροτάφων και σιγά-σιγά προχωρούν προς το εσωτερικό και το περίγραμμα του προσώπου.

Οι πρώτες λευκές τρίχες είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν και στην περιοχή της χωρίστρας. Μπορεί να βρίσκονται μπροστά στο πρόσωπό μας, αλλά το καλό είναι πως δεν έχουμε λόγους ανησυχίας ότι έχουμε περισσότερα λευκά στο κέντρο και στο πίσω μέρος των μαλλιών.

Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν τα λευκά μαλλιά, εξαρτάται και από τη γενετική μας προδιάθεση. Οπότε, εάν θέλουμε να μάθουμε την τύχη των μαλλιών μας, ας ρωτήσουμε τους γονείς μας!
Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν τα λευκά μαλλιά, εξαρτάται και από τη γενετική μας προδιάθεση. Οπότε, εάν θέλουμε να μάθουμε την τύχη των μαλλιών μας, ας ρωτήσουμε τους γονείς μας!

Φυλετικό… ζήτημα!

Και όμως! Εξαιτίας των γενετικών μας προδιαγραφών και η φυλή παίζει ρόλο για το πότε θα γκριζάρουν τα μαλλιά μας. Για τους Ευρωπαίους και τους Καυκάσιους, τα πρώτα λευκά εμφανίζονται συνήθως στα μέσα της δεκαετίας των 30 χρόνων.

Για τους Ασιάτες στα τέλη των 30, ενώ για τους Αμερικανούς στα μέσα των 40 τους. Περίπου στα μέσα με τέλη των 30 χρόνων λευκαίνουν και τα μαλλιά των Αφρικανών.

Όσο για το φύλο; Επιστημονικές μελέτες  αποδεικνύουν πως οι άνδρες αποκτούν πιο γρήγορα λευκά, από ό,τι οι γυναίκες, σε παρόμοιες ηλικίες.

Εάν τραβήξουμε μια λευκή τρίχα, θα γεμίζουμε λευκά;

Όλες έχουμε ακούσει αυτήν τη θεωρία. Στην πραγματικότητα, τραβώντας μια λευκή τρίχα στη θέση της θα αναπτυχθεί και πάλι μια λευκή και όχι περισσότερες.

Εάν όμως, επιδοθούμε σε αυτήν τη συνήθεια με πάθος, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουμε βλάβες στο θυλάκιο των τριχών με κίνδυνο να μην ξαναφυτρώσει καμία τρίχα! Προτιμότερο λοιπόν, γκρίζα μαλλιά παρά καθόλου μαλλιά!

Το άγχος λευκαίνει τα μαλλιά

Πρόκειται για μια θεωρία που έχει βάσεις. Το άγχος και το στρες επηρεάζουν τη ζωή μας και έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία των μαλλιών μας, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Τα μελανοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών μας, μπορούν να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν στη βάση των θυλάκων των τριχών, εάν κατακλυζόμαστε από στρες. Κι αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη, κάνοντας τα μαλλιά μας λευκά. Οπότε λιγότερο άγχος= υπέροχα μαλλιά στο φυσικό τους χρώμα!

Λευκά μαλλιά δεν σημαίνουν γήρανση του οργανισμού

Εάν έχουμε λευκά μαλλιά στα 25 μας, μπορεί να δείχνουμε μεγαλύτερες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε, κιόλας! Έρευνες αποκαλύπτουν πως το γκριζάρισμα των μαλλιών μας δεν έχει καμία σχέση με καρδιακές παθήσεις ή άλλα σημάδια γήρανσης του οργανισμού και του δέρματος. Ακόμα και με μερικά λευκά μαλλιά, είμαστε όσο χρονών αισθανόμαστε!

Δείτε Επίσης
3 συμβουλές για να αποφύγετε να γκριζάρουν πρόωρα τα μαλλιά σας

Το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά και η κακή διατροφή, οι εξαντλητικές δίαιτες μέχρι και η φυλετική καταγωγή μας προκαλούν τα λευκά μαλλιά
Το στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά και η κακή διατροφή, οι εξαντλητικές δίαιτες μέχρι και η φυλετική καταγωγή μας προκαλούν τα λευκά μαλλιά

Παράγοντες κινδύνου

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες και την ηλικία, υπάρχουν και μερικές ακόμα αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν νωρίτερα λεύκανση των μαλλιών..

Η κακή διατροφή, οι εξαντλητικές δίαιτες, η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου, η λήψη φαρμάκων, η διαρκής έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και το κάπνισμα κάνουν τα μαλλιά μας να ασπρίζουν γρηγορότερα.

Ακόμα και μερικές παθήσεις, όμως, ευθύνονται για τη λεύκανση των μαλλιών μας, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα ή η αναιμία, ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 ή ανωμαλίες στον αδένα της υπόφυσης.

Λευκές τρίχες, παντού;

Εάν εμφανίστηκαν οι πρώτες λευκές τρίχες στα μαλλιά μας, δεν σημαίνει πως θα συμβεί το ίδιο και στα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας. Στα χέρια, στα πόδια, στο ηβικό τρίχωμα και στα φρύδια, η διαδικασία λεύκανσης ακολουθεί πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Συνήθως, κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ μετά τη δεκαετία των 50, δηλαδή στα μέσα των 60 μας χρόνων ή ακόμα πιο μετά.

Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία λεύκανσης;

Το σημαντικότερο βήμα για να διατηρήσουμε το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας για περισσότερο καιρό είναι να φροντίζουμε συστηματικά για την υγεία των μαλλιών μας. Επιλέγοντας τα κατάλληλα μέσα φροντίδας και εφαρμόζοντάς τα τακτικά, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα.

Εστιάζοντας στη σωστή διατροφή και επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, αμινοξέα και ασβέστιο θέτουμε τις σωστές βάσεις για υγιή μαλλιά και διατήρηση του χρώματός τους.

Μειώνοντας το άγχος με ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα ή ακολουθώντας συνεδρίες ψυχοθεραπείας, δημιουργούμε ιδανικές συνθήκες όχι μόνο για το χρώμα των μαλλιών, αλλά και για την υγεία μας, συνολικά.

Κόβοντας το κάπνισμα, απομακρύνουμε την πιθανότητα καταστροφής των υγιών κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, και φορώντας ένα καπέλο σε συνδυασμό με ειδική αντιηλιακή προστασία για τα μαλλιά, ιδιαίτερα τους μήνες υψηλής ηλιοφάνειας, προστατεύουμε και διατηρούμε για ακόμα περισσότερο χρόνο το φυσικό, υπέροχο χρώμα των μαλλιών μας!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.