Μήπως είστε beauty junkie; Η ψυχολογική πλευρά της εξάρτησης από τα καλλυντικά
Είστε εξαρτημένες από το πλήθος καλλυντικών προϊόντων και τρελαίνεστε με κάθε νέο γκάτζετ μακιγιάζ; Η δύναμη της άμεσης πληροφόρησης σε συνδυασμό με την εξέλιξη στην επιστήμη τής ομορφιάς δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να μας παρασύρει σε αγορές καλλυντικών προϊόντων και μακιγιάζ, σαν να μην υπάρχει αύριο! Πώς θα βρούμε τη χρυσή τομή; Ξεκινάμε με μια ενδελεχή έρευνα των συνηθειών μας και ακολουθούμε την πιο εμπνευσμένη και έξυπνη στρατηγική!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Μήπως έχουμε πάνω από είκοσι αποχρώσεις ροζ κραγιόν και τριάντα κάτι κόκκινα; Καμιά δεκαπενταριά μάσκες μαλλιών; Γύρω στις είκοσι πέντε μάσκες προσώπου; Πάνω από δώδεκα κρέμες σώματος; Και πάει λέγοντας…
Το shopping therapy δεν αφορά μόνο τις ενδυματολογικές μας ανησυχίες. Πολλές από εμάς περιμένουν με αγωνία την προσθήκη μιας νέας κρέμας καθαρισμού, ενός μαλακτικού μαλλιών ή τις νέες αποχρώσεις στις σκιές ματιών.
Κι ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε ήδη αποφασίσει ποιο προϊόν ταιριάζει ιδανικά σε κάθε μας ανάγκη, συνεχίζουμε να προμηθευόμαστε αδιάκοπα όλο και περισσότερα.
Η πραγματικότητα αποκαλύπτεται!
Το θέμα αφορά οπωσδήποτε την ψυχολογία μας. Ας αναλογιστούμε λοιπόν, τι μπορεί να περιμένουμε από ένα καινούργιο μαλακτικό! Τι μπορεί να μας προσφέρει; Σε τι μπορεί να διαφέρει από το προηγούμενο προϊόν;
Το πιθανότερο είναι πως μέσα από το νέο κοντίσιονερ, υποσυνείδητα πιστεύουμε πως θα δώσουμε σάρκα και οστά στις φαντασιώσεις μας για υπέροχα μαλλιά. Επίσης, είναι πιθανό να πιστεύουμε πως πρέπει να δοκιμάσουμε τα πάντα, διότι μέσα σε όλα αυτά ενδέχεται να ανακαλύψουμε κάτι καλύτερο.
Η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε και αυτού που θα θέλαμε να είμαστε ή ακόμα και το πώς θα θέλαμε οι άλλοι να μας αντιμετωπίζουν νομίζουμε πως μετριάζεται εξαιρετικά, εάν φορέσουμε μια νέα απόχρωση ροζ κραγιόν;
Οι ατέρμονες αγορές και δοκιμές προϊόντων ομορφιάς υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πως δεν είμαστε ικανοποιημένες με τον εαυτό μας, τόσο ως προσωπικότητες όσο και εμφανισιακά.
Αρνητικές συνέπειες
Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως εάν είμαστε beauty junkies είναι πολύ πιθανόν να επακολουθούν μερικές αρκετά σοβαρές, αρνητικές συνέπειες.
Για παράδειγμα, εάν σε μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση έχουμε εστιάσει ονειροπολώντας στο νέο κραγιόν που θέλουμε να αποκτήσουμε και στην αναβάθμιση που θα προσφέρει στην εικόνα μας, θα χάσουμε αρκετές κρίσιμες πληροφορίες με αποτέλεσμα λίαν συντόμως να βρεθούμε απόλυτα εκτεθειμένες!
Ξοδεύοντας συνεχώς χρήματα για την απόκτηση των νέων φετίχ της ομορφιάς μας βάζουμε σε κίνδυνο και τον οικονομικό μας προϋπολογισμό, μένοντας αδέκαρες μέχρι την επόμενη περίοδο πληρωμών.
Παράλληλα, γεμίζουμε τους χώρους του σπιτιού μας με μια τεράστια ποσότητα προϊόντων, βασιλεύει η ακαταστασία και όλο αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογική μας διάθεση, οδηγώντας μας σε χαώδεις καταστάσεις.
Απαλλαγή και επιλογή
Για να ξεφύγουμε από αυτού του είδους την εξάρτηση, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πετάξουμε ή εάν δεν πάει η καρδιά μας, να χαρίσουμε ό,τι δεν χρησιμοποιούμε.
Ακόμα και εάν κάποια από τα προϊόντα διαθέτουν άκρως δελεαστική εικόνα, μυρίζουν τέλεια και προσφέρουν αυτό που υπόσχονται στο έπακρο, πρέπει να πεταχτούν!
Το επόμενο, εξίσου σημαντικό βήμα είναι πριν από κάθε νέα αγορά να θέτουμε στον εαυτό μας έξι ερωτήσεις/κλειδιά, ώστε να είμαστε απόλυτα βέβαιες πως έχουμε απαλλαγεί από την εξάρτησή μας!
- «Γιατί είμαι εδώ;»
- «Πώς αισθάνομαι;»
- «Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το προϊόν;»
- «Είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή ή μπορώ να περιμένω;»
- «Έχω τη δυνατότητα να το πληρώσω;»
- «Πού θα το βάλω και πώς θα το χρησιμοποιήσω;»
Ενδέχεται να καυγαδίσαμε με τον αγαπημένο μας, να θέλουμε να αποδράσουμε για λίγο από τον χώρο εργασίας, να συνειδητοποιήσουμε πως μας λείπει μια ζεστή αγκαλιά, να έχουμε πειστεί πως φορώντας το θα γίνουμε η νέα βασίλισσα του instagram και άλλα πολλά.
Έρευνες αποκαλύπτουν πως η γυναικεία αυτοεκτίμηση είναι πολύ συχνά συνδεδεμένη με την αδιάκοπη αγορά προϊόντων ομορφιάς.
Για αυτόν τον λόγο είναι σκόπιμο να αναλύουμε περισσότερο τις υποτιθέμενες ανάγκες μας. Να σκεφτόμαστε τι χρειαζόμαστε πραγματικά, πόσο μας επηρεάζει το μάρκετινγκ και ποια ανάγκη μας έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο προϊόν.
Τέλος, αν και είναι θετικό να ενημερωνόμαστε γύρω από τις νέες κυκλοφορίες καλλυντικών δεν είναι ανάγκη να σκοτώνουμε τον χρόνο μας στα πολυσύχναστα καταστήματα!
Μπορούμε να αποκτήσουμε κάποιες άλλες εποικοδομητικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και να εμπιστευθείτε τις καλλυντικές σας ανησυχίες σε εμάς, που δοκιμάζουμε τα πάντα πριν από εσάς για εσάς!