Ο δεκάλογος των λαθών… στην κατ’ οίκον αποτρίχωση
Οι βασικές μέθοδοι για την αποτρίχωση στο σπίτι είναι σίγουρα το ξυραφάκι και το κερί. Για να γλιτώσουμε από τους ανεπιθύμητους ερεθισμούς αλλά και κάποια μικροατυχήματα, αρκεί να υιοθετήσουμε τις κινήσεις που ακολουθούν, αποφεύγοντας τα λάθη!
από τη Μαρία Καλοπούλου
Το ξύρισμα είναι μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση, ενώ με το κερί αφαιρούμε τις τρίχες από τη ρίζα και μάλιστα μακροπρόθεσμα η μέθοδος αυτή συμβάλλει και στην αραίωση της τριχοφυΐας. Τι μπορεί να κάνουμε λάθος, λοιπόν;
Τα λάθη και πώς θα τα αποφύγουμε
1. Ξύρισμα στα πόδια νωρίς το πρωί. Είναι σίγουρο ότι συνδυάζοντας πρωινό ντους και ξύρισμα σε λίγα μόνο λεπτά εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο. Όμως κάτι που ακόμη τα μάτια δεν έχουν… ανοίξει καλά, κάτι που ο χρόνος πιέζει, τα μικροκοψίματα και οι ερεθισμοί είναι συνηθισμένη… ιστορία! Καλύτερα, να κρατήσουμε το ξύρισμα για το βραδινό μπάνιο που είμαστε πιο ήρεμες.
2. Το ξύρισμα πριν το μπάνιο/ντους. Το ζεστό νερό μαλακώνει τις τρίχες και ανοίγει τους πόρους, ενώ και η καθαρή επιδερμίδα προστατεύει από ανεπιθύμητους ερεθισμούς, οι οποίοι μπορεί να προκληθούν από το ξυραφάκι ή την ξυριστική μηχανή με ρύπους ή βακτήρια. Οπότε, το ξύρισμα έπεται του μπάνιου μας.
3. Χρησιμοποιούμε το ίδιο ξυραφάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φροντίζουμε να αντικαθιστούμε τακτικά τα ξυραφάκια – κάθε τρεις έως τέσσερις χρήσεις- για ακρίβεια στο αποτέλεσμα αλλά και για προστασία τής επιδερμίδας από κοψίματα, ερεθισμούς και πιθανές μολύνσεις.
4. Αγνοούμε τη χρήση αφρού. Ένας ειδικά σχεδιασμένος αφρός διευκολύνει το ξύρισμα, μαλακώνει τις τρίχες και προστατεύει την επιδερμίδα από ερεθισμούς. Απλώνουμε πάντα τον αφρό με αντίθετη φορά από εκείνη που βγαίνουν οι τρίχες. Την ώρα της εφαρμογής οι τρίχες ανασηκώνονται, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται πιο εύκολα και γρήγορα.
5. Αποτρίχωση χωρίς απολέπιση. Ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε οριστικά από τις τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα είναι η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Αν χρησιμοποιούμε γάντι λίφι, εξασφαλίζουμε καθημερινή, απαλή απολέπιση. Τα οφέλη πολλαπλά. Αποτρίχωση σε βάθος και λεία, απαλή επιδερμίδα σε όλο το σώμα.
6. Αποτριχώνουμε με κερί πολύ συχνά. Το μόνο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι απαιτούνται, τουλάχιστον 4 εβδομάδες, ώστε να μεγαλώσει η τρίχα, έως την επόμενη αποτρίχωση. Όταν γίνεται συχνότερα, δεν είναι αποτελεσματική.
7. Αμελούμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Πριν ξεκινήσουμε να απλώνουμε το κερί, ελέγχουμε πάντα τη θερμοκρασία στην εσωτερική πλευρά του χεριού μας. Αν είναι πολύ κρύο, δεν απλώνεται σωστά ενώ αν είναι πολύ ζεστό, κινδυνεύουμε με… κάψιμο και ερεθισμό της περιοχής.
8. Επιλέγουμε τις λάθος μέρες του μήνα για αποτρίχωση με κερί. Η έντονη ευαισθησία στον πόνο τις μέρες της περιόδου ισχύει για οποιοδήποτε σημείο του σώματος, άρα και στα πόδια. Για να είναι λοιπόν όσο πιο ανώδυνη γίνεται η αποτρίχωση με κερί, επιλέγουμε τις μέρες στη μέση του κύκλου, περίπου την περίοδο της ωορρηξίας.
9. Κινήσεις με… λάθος κατεύθυνση. Απλώνουμε το κερί πάντα προς την κατεύθυνση που φυτρώνει η τρίχα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε, πάλι με την ίδια κατεύθυνση, την ταινία και πιέζουμε ελαφρά κατά μήκος μία έως δύο φορές. Κρατάμε τεντωμένη την επιδερμίδα στο συγκεκριμένο σημείο και απομακρύνουμε την ταινία με αντίθετη φορά.
10. Δεν δίνουμε προσοχή στις αντενδείξεις. Στη διάρκεια φαρμακευτικής αγωγής για την ακμή (χρήση ρετινοειδών που κάνουν την επιδερμίδα ιδιαίτερα ευαίσθητη), σε περιπτώσεις ηλιακού ερυθήματος ή εγκαύματος ή όταν υπάρχουν προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα θα πρέπει να απορρίψουμε το κερί ως μέθοδο αποτρίχωσης.