Parabens: Επικίνδυνα ή όχι; Μάθετε την αλήθεια!

Parabens: Επικίνδυνα ή όχι; Μάθετε την αλήθεια!

Ακούμε πολύ συχνά να γίνεται λόγος για την αρνητική δράση των parabens στο δέρμα και στον οργανισμό μας. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και για τις σιλικόνες. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Πόσο μπορούμε και από τι πρέπει να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας;  Τα 10 σημεία που ακολουθούν αποκαλύπτουν…

Από την Άντζελα Μολφέτα

1. Τα συνθετικά μόρια είναι κάποιες φορές καλύτερα, διότι τα συστατικά τους ελέγχονται από τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν σθεναρά πως τα συνθετικά μόρια δεν είναι κάτι κακό. Αντίθετα, πιστεύουν πως είναι καλύτερα για το δέρμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε απόλυτα το περιεχόμενό τους. Για τα φυσικά συστατικά λένε πως είναι πιθανόν να δημιουργήσουν αλλεργίες, ενώ επισημαίνουν πως πρωταρχικό ρόλο παίζει και ο διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του φυσικού εκχυλίσματος, ο οποίος ενδέχεται να είναι αρκετά βλαβερός για το δέρμα.

2. Τα προϊόντα χωρίς συντηρητικά μοιάζουν ασφαλή, αλλά μπορεί να προκαλέσουν μικροπροβλήματα.

Πολύ συχνά ψάχνουμε για καλλυντικά προϊόντα που δεν περιέχουν συντηρητικά. Αυτό είναι καλό από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα συντηρητικά εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν λοιπόν, επιλέξουμε μια λοσιόν σώματος χωρίς συντηρητικά, ενδέχεται να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των βακτηρίων στο σώμα μας.

3. Είναι υποχρέωσή μας να επιλέξουμε ένα προϊόν προστασίας από τις ηλιακές ακτίνες, ακόμα και εάν περιέχει parabens. 

Η επιλογή αντιηλιακών προϊόντων που δεν περιέχουν parabens είναι μια πολύ καλή κίνηση, αλλά σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε τέτοιες συνθέσεις είναι σαφώς προτιμότερο να πάρουμε κάποια με parabens, παρά να εκτεθούμε απροστάτευτες στις ακτίνες του ήλιου. Είναι κάπως παράλογο να θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τη δράση κάποιων συστατικών, αλλά να αφήνουμε το δέρμα μας στο έλεος την ηλιακής ακτινοβολίας και στις αρνητικές επιπτώσεις της.

4. Οι σιλικόνες παραμένον στην επιφάνεια του δέρματος, εκτός αν ενισχύεται η δράση τους.

Είναι αλήθεια πως μένουν στην επιφάνεια του δέρματος και για αυτόν τον λόγο προσδίδουν και μια μεταξένια αίσθηση. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να εισχωρήσουν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, οπότε είναι σκόπιμο να ελέγχουμε τους ενισχυτές διείσδυσης στα προϊόντα που περιέχουν σιλικόνες.

5. Όπως και να’ χει, τα περισσότερα συντηρητικά στοιχεία δεν παραμένουν στο σύστημά μας για πολύ καιρό, ώστε να προκαλέσουν ανωμαλίες.

Η πλειοψηφία των συντηρητικών παρασκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η φορμαλδεΰδη, δεν είναι λιποδιαλυτή, το οποίο σημαίνει πως διαλύονται στο νερό και στη συνέχεια αποβάλλονται από τα ούρα. Δηλαδή, δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα μας. Ακόμα και εάν χρησιμοποιούμε πολλά και διαφορετικά προϊόντα με συντηρητικά σε καθημερινή βάση, είναι μάλλον απίθανο να υπερφορτωθεί ο οργανισμός μας, ώστε να αποθηκευτούν.  Οι ποσότητες θα πρέπει να είναι τεράστιες, πράγμα απίθανο να συμβεί.

6. Πώς λοιπόν με τη χρήση προϊόντων που περιέχουν συντηρητικά ο οργανισμός μας θα γεμίσει με χημικά;

Θα χρειαζόταν να τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με εκατοντάδες κιλά χημικών συντηρητικών για να μπορέσουν να αποθηκευτούν. Ακόμα λοιπόν, και σε περίπτωση που κάποια από αυτά είναι προβληματικά για το δέρμα μας, δεν επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό μας, λόγω των μικρών ποσοτήτων  και της φυσικής απομάκρυνσής τους.

Δείτε Επίσης
Πώς να αντιμετωπίσετε το «αλλεργικό πρόσωπο» της άνοιξης

7. Μην ξεχνάμε, πως και ο τρόπος εφαρμογής των προϊόντων, διαφοροποιεί και το αποτέλεσμα.

Όταν χρησιμοποιούμε ένα σπρέι, απλά ψεκάζουμε το πρόσωπό μας και οπωσδήποτε δεν το εισπνέουμε δια της οσφρητικής οδού. Το προϊόν είναι ασφαλές για την επιδερμίδα μας, αλλά όχι και για εισπνοές! Για αυτό είναι καλό να εξετάζουμε τι είναι επικίνδυνο για το δέρμα μας, διαχωρίζοντας τη δράση αυτών των ίδιων συστατικών σε σχέση με τη συνολική μας υγεία. Επίσης, είναι σκόπιμο να διαβάζουμε προσεκτικά τον τρόπο εφαρμογής και να τηρούμε τις ανάλογες οδηγίες.

8. Τα συντηρητικά που αντικαθιστούν τα parabens και τις σιλικόνες μπορεί να μην έχουν τόσο αρνητικά σχόλια, αλλά ενδέχεται να είναι εξίσου επικίνδυνα.

Εξετάζοντας κάθε συστατικό σε βάθος, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως δεν είναι ούτε κι αυτό ιδανικό.  Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ πιθανόν, μάλιστα, να μην έχει ελεγχθεί ενδελεχώς όσο τα parabens.

9. Η ποικιλία μερικών συντηρητικών σε ένα αντιηλιακό προϊόν είναι προτιμότερη από ό,τι ένα και μοναδικό συστατικό.

Οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργούν συνθέσεις που περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες από διάφορα συντηρητικά, συνήθως τέσσερα με πέντε. Με αυτόν τον τρόπο προσδίδουν στο αντιηλιακό προϊόν καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ευρέος φάσματος.

10. Τα προϊόντα με σιλικόνη είναι πολύ ευχάριστα στη χρήση τους και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται και σε ευρεία κλίμακα.

Οι σιλικόνες μπορεί να μην είναι τόσο κακές, όσο διάφοροι άλλοι τύποι χημικών ενώσεων. Προτιμούνται διότι είναι βιοδιασπώμενες και εξαιρετικά ευχάριστες στην  αίσθηση που αφήνουν στην επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα κάθε καλλυντικό προϊόν οφείλει να συνδυάζει τη σύνθεση, με τη δράση και την εφαρμογή. Ακόμα, όμως, και το πιο καλό προϊόν όταν δεν προσφέρει αισθητική ευχαρίστηση κατά τη χρήση, μένει στο ράφι του μπάνιου με τα αζήτητα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.