Πέντε περιπτώσεις που απαγορεύεται το μακιγιάζ!
Αν και αρκετές γυναίκες υποστηρίζουν σθεναρά πως «δεν κάνουν ούτε βήμα χωρίς το μακιγιάζ τους», τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας. Εξειδικευμένες δερματολογικές έρευνες αποκαλύπτουν πως τουλάχιστον σε 5 περιπτώσεις, το μακιγιάζ μπορεί να αποβεί αρκετά επιζήμιο για την επιδερμίδα μας από ό,τι μια ολιγοήμερη αποχή.
από την Άντζελα Μολφέτα
Οι δερματολόγοι λοιπόν, μας εξηγούν ποιες είναι οι 5 περιπτώσεις που πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους μακιγιάζ για να προφυλάξουμε την υγεία του δέρματός μας. Ας ρίξουμε μία ματιά στις σωτήριες συμβουλές.
Μετά από μικροεπεμβατικές θεραπείες
Όλο και πιο συχνά εμπιστευόμαστε τις μεθόδους micro-needling για να ενισχύσουμε την παραγωγή κολλαγόνου. Τα αποτελέσματα προσφέρουν άμεσα λεία επιδερμίδα και λιγότερο ορατές ουλές και ρυτίδες έκφρασης.
Αμέσως μετά τη διαδικασία, το δέρμα μας είναι ανοιχτό, καθώς οι μικρο-βελόνες έχουν τρυπήσει την επιδερμίδα μας. Αν και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να επουλωθεί είναι σκόπιμο να μην εφαρμόσουμε προϊόντα μακιγιάζ για μισή ημέρα τουλάχιστον ή το λιγότερο για έξι με οκτώ ώρες.
Κατά τη διάρκεια και μετά από αποτρίχωση με λέιζερ
Καθώς το λέιζερ χρειάζεται να έχει άμεση πρόσβαση στα θυλάκια των τριχών, είναι απαραίτητο να μην έχουμε ίχνος μακιγιάζ πριν τη θεραπεία, το οποίο ενδέχεται να φράξει τους πόρους.
Επίσης, μετά την αποτρίχωση το δέρμα μας γίνεται αρκετά πιο ευαίσθητο, οπότε κάθε είδους μακιγιάζ αντενδεικνύεται καθώς μπορεί να φράξει και πάλι τους πόρους, προκαλώντας τελικά ανωμαλίες στην επιδερμίδα μας. Το σωστό είναι να αφήσουμε μία έως δύο ημέρες, ωσότου πιάσουμε και πάλι τα πινέλα!
Στο γυμναστήριο
Όσο γυμναζόμαστε, το σώμα μας αναπνέει εντονότερα και θέτει σε αυξητική λειτουργία τους ιδρωτοποιούς αδένες. Τα βαριά μέικαπ φράζουν τους πόρους του δέρματός μας και είναι πολύ πιθανόν σε συνδυασμό με τον ιδρώτα να προκαλέσουν ανεπιθύμητες φλεγμονές.
Επίσης, το έντονο μακιγιάζ στα βλέφαρα και οι απανωτές στρώσεις μάσκαρα θα αρχίσουν να «τρέχουν» στο πρόσωπό μας, δημιουργώντας αρνητική εικόνα και κατά συνέπεια κακή ψυχολογία! Ελάχιστο κονσίλερ, για να φωτίσουμε το βλέμμα μας και ένα ενυδατικό balm στα χείλη είναι το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε για μια κομψή, αθλητική εμφάνιση.
Στην πισίνα
Αν και το μέικαπ μπορεί να δημιουργήσει ένα στρώμα προστασίας από το χλώριο και άλλους καθαριστικούς παράγοντες που κυκλοφορούν στο νερό της πισίνας, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν βγούμε από το νερό! Το μακιγιάζ αναμεμειγμένο με το χλώριο, τα βακτήρια και τις ακαθαρσίες είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία φλεγμονών.
Οπότε ένα απαλό πέρασμα με μαντηλάκια καθαρισμού ή ένα δροσιστικό ζελ θα αναζωογονήσουν την επιβαρυμένη επιδερμίδα μας. Αντί για μακιγιάζ, όμως, ένα καλό αντηλιακό προϊόν πριν από τις βουτιές μας στην πισίνα θα μας προστατέψει και από τις ακτίνες του ήλιου, χωρίς προβλήματα και εκπλήξεις.
Σε φάσεις ακμής
Όταν περνάμε μια φάση ακμής ή έχουν εμφανιστεί σπυράκια εδώ κι εκεί στο πρόσωπό μας εξαιτίας ορμονικών μεταβολών είναι καλύτερο να αποφεύγουμε το μακιγιάζ.
Ακόμα και τα καλυπτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται τοπικά ενδέχεται να πυροδοτήσουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν ακμή συσσωρεύονται στο απλικατέρ ή στα δάχτυλά μας!
Σε ειδικές περιπτώσεις που θέλουμε να καλύψουμε τα σπυράκια επιλέγουμε εξειδικευμένες συνθέσεις που βοηθούν στη μείωση του φαινομένου και συσκευασίες σε σωληνάρια ή μηχανικά στυλό, αποκλειστικά.