Ποια προϊόντα ομορφιάς είναι καλύτερο να αποφεύγουμε; Υπάρχουν έξι… ένοχοι!
Μπορεί να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ορισμένα προϊόντα ομορφιάς, αλλά πόσο συχνά ελέγχουμε τι βάζουμε στο πρόσωπό μας, πραγματικά; Είναι τα σωστά προϊόντα; Τα χρησιμοποιούμε την κατάλληλη στιγμή; Και ποιες είναι οι παγίδες, που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία, για να διατηρήσουμε την επιδερμίδα τού προσώπου μας λαμπερή και πάνω από όλα υγιή;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Οι καθημερινές υποχρεώσεις μάς αφήνουν λίγο έως και ελάχιστο χρόνο για να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας. Είναι κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικό λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα φροντίδας για το πρόσωπό μας μηχανικά, χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Εάν δεν παρατηρήσουμε σημάδια βελτίωσης ή σε περίπτωση που εμφανίζονται διάφορα μικροπροβλήματα, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε…
Οι δερματολόγοι αλλά και οι αισθητικοί επισημαίνουν πως συνήθως, κάνουμε 6 βασικά λάθη! Ας μάθουμε ποιοι είναι οι ένοχοι!
1. Προϊόντα για λάθος τύπο δέρματος!
Μπορεί να έχουμε επηρεαστεί από τη φίλη μας, να έχουμε διαβάσει για τη δράση του ή να έχουμε πειστεί από την αισθητικό μας πως το συγκεκριμένο προϊόν κάνει θαύματα!
Το πιθανότερο, όμως, είναι ένα προϊόν που λειτουργεί σε ένα άλλο άτομο να μην προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και σε εμάς, καθώς καθεμιά είναι διαφορετική!
Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στις ενδείξεις που αφορούν τον τύπο του δέρματος και τις ιδιαιτερότητές του. Οι βασικές κατηγορίες, όπως γνωρίζουμε ήδη, αφορούν το κανονικό, λιπαρό, ξηρό ή μικτό δέρμα.
Θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς την ποιότητα του δέρματός μας και τις ανάγκες μας για να αναζητήσουμε τα κατάλληλα προϊόντα για εμάς.
Εξετάζοντας το δέρμα μας σε βάθος, μπορούμε να προσθέσουμε πως είναι ευαίσθητο, εμφανίζει ακμή, το νιώθουμε αφυδατωμένο ή παρουσιάζει ερεθισμούς.
Είναι απαραίτητο λοιπόν, να προσδιορίσουμε ακριβώς τις ανάγκες της επιδερμίδας μας και να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που αναγράφουν τις συγκεκριμένες ιδιότητες στην ετικέτα τους.
2. Αντηλιακό με άρωμα!
Οπωσδήποτε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αντηλιακό προϊόν κάθε ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικά τις εποχές που ο ήλιος είναι πιο έντονος.
Η προσθήκη αρωματικών υλών στη σύνθεσή του μπορεί να δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση, αλλά κρύβει και κινδύνους! Καθώς η επιδερμίδα του προσώπου μας έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, οι αρωματικές συνθέσεις είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν ερεθισμούς, πονοκεφάλους ή ακόμα και ναυτία!
Επιλέγουμε το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν ανάλογα με την ευαισθησία τής επιδερμίδας που αφορά και τον δείκτη προστασίας. Σε γενικές γραμμές, η ένδειξη έως SPF50 είναι υπεραρκετή για να προστατέψει το ευαίσθητο πρόσωπό μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Οτιδήποτε μεγαλύτερο είναι περιττό, μια και δεν μας προφυλάσσει καλύτερα, ενώ κοστίζει και πολύ περισσότερο!
3. Υπεροξείδιο του βενζολίου και σαλικυλικό οξύ, ταυτόχρονα!
Αισθανόμαστε άσχημα όταν η ακμή κάνει την εμφάνισή της στο πρόσωπό μας. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερβολές. Τα πιο συνηθισμένα δραστικά συστατικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ.
Και τα δύο μπορούν να καταπολεμήσουν τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Έχουν αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση, ενώ προσφέρουν και ήπια απολέπιση. Αλλά δεν θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε ταυτόχρονα στο πρόσωπό μας!
Ο συνδυασμός και των δύο δραστικών συστατικών, -υπεροξείδιο του βενζολίου και σαλικυλικό οξύ-, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα.
Ο συνδυασμός και των δύο δραστικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει υπερβολική απολέπιση, ξηρότητα, ερυθρότητα και ερεθισμό! Και κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε.
Το υπεροξείδιο του βενζολίου μπορεί να «σκοτώσει» τα βακτήρια, ενώ το σαλικυλικό οξύ να τα περιορίσει. Για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και να μην προκαλέσουμε επιπλέον ερεθισμούς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία κρέμα με σαλικυλικό οξύ το πρωί και μία σύνθεση με υπεροξείδιο του βενζολίου το βράδυ.
4. Προσοχή στα μη εγκεκριμένα καλλυντικά ή στα καλλυντικά-μαϊμού
Πάνω-κάτω γνωρίζουμε τις τιμές των προϊόντων ομορφιάς. Όταν, όμως, μία κρέμα που ξέρουμε ότι κοστίζει γύρω στα 80 ευρώ, τη βρίσκουμε στην τιμή των 25 ευρώ, μάλλον κάτι δεν πάει καλά! Τι μπορεί να συμβαίνει;
Συνήθως, πρόκειται είτε για προϊόντα-μαϊμού, είτε για προϊόντα που έχουν «στραπατσαριστεί» κανείς δεν ξέρει με ποιον τρόπο και έχουν καταλήξει σε άγνωστα και όχι επίσημα καταστήματα καλλυντικών, αλλά σε μικρά μαγαζιά με πληθώρα διαφορετικών προϊόντων ή σε πωλητές στη μέση του πουθενά!
Το πιθανότερο λοιπόν είναι να μην πρόκειται για καμία «ευκαιρία», αλλά για προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας που θα προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο δέρμα μας.
Η μαύρη αγορά, εδώ και πολλά χρόνια διοχετεύει καλλυντικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας σε κυκλοφορία. Η χρήση τους μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη για την επιδερμίδα μας, (όχι μόνο κρέμες αλλά και προϊόντα μακιγιάζ ή αρώματα), καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνθήκες παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης.
Επίσης, ενδέχεται να περιέχουν βλαβερά συστατικά, όπως αρσενικό, βηρύλλιο, κάδμιο, αλουμίνιο και άλλα τοξικά στοιχεία. Συμπέρασμα; Αγοράζουμε καλλυντικά μόνο από γνωστά καταστήματα και ελέγχουμε πάντοτε τον αριθμό έγκρισής τους. Κερδίζοντας λίγα χρήματα, θα ξοδέψουμε περισσότερα σε δερματολόγους και σε ταλαιπωρία!
5. Βούρτσες καθαρισμού από νάιλον!
Εάν συνηθίζουμε να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με προϊόντα που συνεργάζονται με το νερό, τότε το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούμε και κάποια βούρτσα.
Είναι αλήθεια πως οι περισσότερες προτάσεις, τόσο στα καταστήματα καλλυντικών όσο και στα φαρμακεία, έχουν τρίχες από νάιλον. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό…
Οι νάιλον τρίχες είναι πολύ σκληρές. Επίσης, έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν βακτήρια, ενώ πρέπει να αλλάζονται πολύ συχνά, όπως περίπου και η οδοντόβουρτσά μας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν είναι κατάλληλες για το δέρμα μας αλλά στο τέλος στοιχίζουν και πιο ακριβά.
Σε περίπτωση που έχουμε κάποια ευαισθησία από τον ήλιο ή προβλήματα που προκαλεί μια λιπαρή επιδερμίδα, τότε ο καθαρισμός του προσώπου μας με μια βούρτσα από νάιλον θα αυξήσει τους ερεθισμούς, δυστυχώς! Τη λύση δίνει μια βούρτσα με φυσικό τρίχωμα ή ακόμα και μια πιο φίνα πρόταση, από μετάξι!
6. Συνθέσεις με parabens!
Συχνά στις συσκευασίες των καλλυντικών προϊόντων συναντάμε την ένδειξη «parabens free». Τα parabens είναι εστέρες του παρα-υδροξυβενζοϊκού οξέος, ελέγχουν την ανάπτυξη των μικροβίων και χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά και τρόφιμα. Για πρώτη φορά αναφέρθηκαν τη δεκαετία του 1920, ενώ άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά τη δεκαετία του 1950.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι που συναντάμε σήμερα, είναι το methylparaben(Ε218), το propylparaben (Ε216), το ethylparaben (Ε214) και το butylparaben (E209). Τα parabens επιτρέπουν σε ένα προϊόν να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για μήνες ή και χρόνια, αλλά η δράση τους έχει προκαλέσει ανησυχίες.
Η αρχή έγινε το 1998, όπου μια επιστημονική μελέτη σε ποντίκια έδειξε πως η υπερβολική έκθεση σε parabens ενδέχεται να συνδέεται με περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.
Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επικυρωθεί επίσημα και τα parabens απαντώνται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στα καλλυντικά, ενδέχεται να δημιουργηθεί υπερφόρτωση στο σώμα μας και από τις υπόλοιπες πηγές. Είναι καλύτερο λοιπόν, να αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν parabens. Τουλάχιστον, ωσότου ολοκληρωθούν οι επιστημονικές έρευνες και αποφανθούν οι ειδικοί!