Πόσο όμορφη θα ήσασταν στην Αρχαία Ελλάδα;
Για τον Ησίοδο, η όμορφη γυναίκα ήταν πάντα πηγή του κακού. Η Ωραία Ελένη προκάλεσε τον πόλεμο της Τροίας. Η Φρύνη – διάσημη εταίρα της αρχαιότητας- κατηγορήθηκε για διαφθορά των κορασίδων αλλά αθωώθηκε από τον Άρειο Πάγο εξαιτίας του φυσικού της κάλλους. Ποια ήταν όμως τα χαρακτηριστικά της Ελληνίδας καλλονής;
Την απάντηση δίνουν οι τοιχογραφίες στα ανάκτορα της Κνωσού και στις ανασκαφές της Θήρας, από την εποχή του Χαλκού, όπου απεικονίζονται πολλές όμορφες γυναίκες της εποχής. Με μερικούς γενικούς χαρακτηρισμούς (καλή, περικαλλής), τα σημεία που έπαιζαν μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της γυναίκας ήταν τα μαλλιά, τα μάτια, το πρόσωπο γενικά και τα άκρα.
Τα μεγάλα μάτια – βαμμένα έντονα με κολ – και η λευκή καθαρή επιδερμίδα ήταν μια καλή βάση. Οι γυναίκες λεύκαιναν μάλιστα το δέρμα τους με ειδικά χημικά.
Στην αρχαιότητα, η όμορφη γυναίκα είχε… πιασίματα και μεγάλη περιφέρεια. Απόδειξη; Τα κορίτσια με τροφαντά οπίσθια προτιμούνταν ως ιέρειες της θεάς Αφροδίτης!
Το πλούσιο στήθος και τα λευκά, αφράτα μπράτσα θεωρούνταν επίσης στοιχείο καλλονής.
Οι κοκκινομάλλες βρισκόταν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, αν και οι τάσεις στην κόμμωση άλλαζαν μέσα στους αιώνες. Γύρω στο 1600 π.Χ. πάντως, σύμφωνα με τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης, η Ελληνίδα καλλονή είχε ξυρισμένο κεφάλι και αλογοουρά! Ευτυχώς αργότερα επικράτησαν τα μακριά μαλλιά και οι βόστρυχοι.
Όσο για το μακιγιάζ, κάθε γυναίκα που σεβόταν τον εαυτό της, ζωγράφιζε στα μάγουλα της με χένα κόκκινους ήλιους!
Με βάση τα παραπάνω – και αν η βασίλισσα της Σπάρτης αντιπροσώπευε τις πραγματικές αριστοκράτισσες και γαλαζοαίματες της εποχής του Χαλκού – η Ωραία Ελένη πριν από 3.500 χρόνια δεν θα είχε καμία σχέση με τη… χολιγουντιανή εκδοχή της. Σύμφωνα με το σκίτσο του BBC, θα είχε περισσότερο εμφάνιση πολεμιστή, με έντονα τονισμένα μάτια με μαύρο ρίμελ, ξυρισμένο κεφάλι και κόκκινα τατουάζ στο πρόσωπο , ενώ τα στήθη της θα ήταν γυμνά ή θα καλύπτονταν σε μια διάφανη γάζα.
Σήμερα πάντως – που η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί ίσως το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί καθημερινά όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες – δικαιώνεται πανυγηρικά ο Αριστοτέλης που έλεγε για την εξωτερική ομορφιά ενός ανθρώπου, ότι αποτελεί “το σημαντικότερο προσόν, πολύ περισσότερο και από την καλύτερη συστατική επιστολή”…