Τα φυσικά καλλυντικά σε διαρκή άνοδο!
Από τις γυναίκες της διπλανής πόρτας μέχρι τις διάσημες του star system και τα μοντέλα, η μετάβαση από τα κλασικά, χημικά προϊόντα ομορφιάς σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις αποτελεί μία νέα πραγματικότητα. Πού οφείλεται αυτή η άνοδος και τι προβλέπεται για το μέλλον της κοσμητολογίας;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η αδιάκοπη άνοδος στις πωλήσεις των φυτικών καλλυντικών ανεβάζει τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της ομορφιάς, υποδεικνύοντας κέρδη χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.
Μάλιστα, η γνώμη πολλών ειδικών υποστηρίζει πως αυτή η κίνηση θα αλλάξει τελικά, τη βιομηχανία της ομορφιάς προς το καλύτερο. Μπορούν, όμως, τα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης που βασίζονται σε φυτικές ουσίες να συναγωνιστούν μακροπρόθεσμα τα αντίστοιχα προϊόντα, τα οποία βασίζονται σε χημικές ενώσεις;
Η ανάπτυξη των φυσικών καλλυντικών
Παλαιότερα, σε κάθε τμήμα καλλυντικών φαρμακείου ή υγιεινών προϊόντων υπήρχε πληθώρα καλλυντικών που περιείχαν βιομηχανικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των parabens και φθαλικών ενώσεων.
Σταδιακά, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς οι δημιουργοί τους αποφάσισαν να απομακρύνουν πολλά από αυτά τα στοιχεία. Η επιθυμία τους να προσφέρουν εναλλακτικές, πιο υγιεινές λύσεις με τα ίδια αποτελέσματα στην επιδερμίδα και ταυτόχρονα, φιλικές προς το περιβάλλον επικροτήθηκε τόσο από τους επενδυτές, όσο και από το αγοραστικό κοινό.
Σιγά-σιγά όλο και περισσότερες καταναλώτριες άρχισαν να αναζητούν καλλυντικά με φυσικά συστατικά. Για μερικές ομάδες ανθρώπων αυτό έγινε τρόπος ζωής. Για άλλους πάλι, αποτελούσε αναγκαία κίνηση εξαιτίας ιατρικών παθήσεων, όπως οι αλλεργίες.
Σήμερα, η αγορά φυσικών προϊόντων ομορφιάς αναμένεται να φθάσει στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018! Και οι περισσότεροι αγοραστές δεν αρκούνται απλά στη δράση του προϊόντος. Θέλουν να γνωρίζουν τι κάνει κάθε συστατικό που περιέχεται στη σύνθεση.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται και μια ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις που έχουν τα χημικά καλλυντικά στην υγεία και το περιβάλλον, επηρεάζοντας ακόμα περισσότερες εταιρείες να στραφούν σε ασφαλέστερες, εναλλακτικές λύσεις.
Clean omorfia vs καλλυντικών με φυσικά συστατικά – Υπάρχει διαφορά;
Είναι πολύ λογικό να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ των προϊόντων που ακολουθούν τη γραμμή των clean omorfia και των καλλυντικών με φυσικά συστατικά, για πολλούς οργανικά.
Στην πραγματικότητα δεν έχουν οριοθετηθεί οι έννοιες «clean», «φυσικό» ή «οργανικό» με νομικούς όρους. Σε μερικές περιπτώσεις τα μη συνθετικά συστατικά που βρίσκονται στη φύση ενδέχεται να αποδειχθούν επιβλαβή, εμφανίζοντας κοκκινίλες, εξανθήματα και γενικότερα, αλλεργικές εξάρσεις σε επιρρεπείς ομάδες.
Για αυτόν τον λόγο η ευαισθητοποίησή μας στην επιλογή προϊόντων ομορφιάς που περιέχουν 100% ασφαλή βιολογικά συστατικά είναι εξαιρετικά σημαντική.
Πολλές εταιρείες επικεντρώνονται στην ασφάλεια των συστατικών και όχι στον τρόπο ανάπτυξης και συγκομιδής. Όλοι, όμως, θέλοντας να είναι ξεκάθαροι στο αγοραστικό τους κοινό, προσδίδουν διάφορες κατηγορίες στα προϊόντα τους, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να κάνει την ιδανική, προσωπική επιλογή.
Όταν λοιπόν, ένα προϊόν αναγράφει στη συσκευασία του «φυσικό» αυτό σημαίνει πως περιέχει συστατικά που βρίσκονται στη φύση, ενώ με την ένδειξη «clean omorfia» συμπεραίνουμε πως δεν περιέχει parabens, φθαλικές ενώσεις, θειικά ή πετροχημικά.
Ποιο είναι το μέλλον της φυσικής ομορφιάς;
Οι έρευνες δείχνουν πως οι πιο ισχυρές ομάδες υποστήριξης είναι μεταξύ της ηλικίας των 18 με 25 ετών και μετά την ηλικία των 40 ετών. Η πρώτη ομάδα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται περισσότερο στα οφέλη για την υγεία.
Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση καλλυντικών προϊόντων με φυσικά συστατικά αποτελεί μια συνειδητή πράξη, η οποία αναμένεται να έχει συνεχή υποστήριξη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη βιωσιμότητα των φυσικών καλλυντικών είναι το κόστος των συστατικών.
Τα καλλυντικά με βάση τις χημικές ενώσεις είναι πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με τις φυσικές, εναλλακτικές πηγές. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία μόδα, αλλά καθώς οι δημιουργοί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής των καλλυντικών με φυσικά συστατικά, μάλλον είναι απίθανο όσοι προασπίζονται σήμερα τα φυσικά καλλυντικά, αύριο να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες στο δέρμα τους.