Τα “μοιραία” λάθη που κάνουμε με το άρωμά μας!
6 Αυγούστου 2019
Προβολή Φωτογραφιών
Τα “μοιραία” λάθη που κάνουμε με το άρωμά μας!
Τα “μοιραία” λάθη που κάνουμε με το άρωμά μας!
Από όλα τα προϊόντα ομορφιάς, το άρωμα μάλλον είναι το πιο δύσκολο στην επιλογή αλλά και στη χρήση του. Πολύτιμο, ξεχωριστό και γοητευτικό το άρωμα λόγω της εύθραυστης σύνθεσής του πολύ συχνά μεταβάλλεται. Τα 12 μυστικά που ακολουθούν μας βοηθούν να ανακαλύψουμε το ιδανικό, αλλά και να διατηρήσουμε την υπέροχη μυρωδιά του για περισσότερο!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Πώς θα το αγοράσουμε σωστά
- Μια πρώτη δοκιμή μπορεί να γίνει με τα ειδικά χαρτάκια (blotters). Ψεκάζουμε σε απόσταση περίπου 15εκ.και περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να το μυρίσουμε, ώστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
- Το μυρίζουμε από κάποια απόσταση, διότι εάν το φέρουμε πολύ κοντά στη μύτη μας, δεν θα έχουμε σαφή αντίληψη του αρώματος. Ταυτόχρονα, κάποια από τα μόρια του μένουν στη μύτη για το υπόλοιπο της ημέρας, κι αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κι άλλα αρώματα, θα είναι αδύνατον να καταλάβουμε τη μυρωδιά τους!
- Χρειάζεται υπομονή. Για να εξελιχθούν οι αρωματικές νότες κάθε αρώματος απαιτείται αρκετή ώρα. Με την πρώτη δοκιμή αντιλαμβανόμαστε μόνο τις νότες κορυφής του αρώματος. Όμως, υπάρχουν και οι νότες καρδιάς και οι νότες βάσης, οπότε είναι σκόπιμο να κρατήσουμε το blotter και να το μυρίσουμε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, πριν αποφασίσουμε!
- Για να μην μπερδευτούμε με τις διαφορετικές μυρωδιές των αρωμάτων, μπορούμε να έχουμε μαζί μας λίγους κόκκους καφέ και να τους μυρίζουμε ανάμεσα στις δοκιμές μας. Ο καφές έχει την ιδιότητα να απορροφά και να εξουδετερώνει τα αρωματικά μόρια. Επίσης, καλό είναι να πίνουμε και λίγο νερό, καθώς και να περιμένουμε λίγα λεπτά ως την επόμενη δοκιμή.
- Μην είμαστε προκατειλημμένες! Μπορεί να μην μας αρέσει το άρωμα του γιασεμιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποκλείσουμε κάθε άρωμα που περιέχει γιασεμί στη σύνθεσή του. Κάθε αρωματική σύνθεση περιέχει περίπου 25 συστατικά (μπορεί να φθάνουν μέχρι και τα 200 σε ορισμένες περιπτώσεις!) και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είναι εντελώς διαφορετικός, οπότε μια δοκιμή θα αποδείξει εάν μας ταιριάζει ή όχι.
Πώς θα το φορέσουμε τέλεια
- Επιλέγουμε ένα-δύο αρώματα που πιστεύουμε πως μας ταιριάζουν περισσότερο και τα δοκιμάζουμε απευθείας στο δέρμα μας, ώστε να δούμε πώς μυρίζουν πάνω μας. Θα χρειαστούν γύρω στα 3 λεπτά για να εξελιχθούν, ενώ με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε και τη διάρκειά τους.
- Είναι καλό να δοκιμάσουμε το άρωμα σε περιοχές όπου χτυπά ο σφυγμός μας, όπως το εσωτερικό των καρπών, ή πίσω από τα αυτιά. Αυτά τα σημεία διαθέτουν μεγαλύτερη θερμότητα και ακριβώς αυτή η ζεστασιά επιτρέπει στο άρωμα να εξελιχθεί πιο αποτελεσματικά.
- Δεν τρίβουμε ποτέ το άρωμα στους καρπούς μας! Είναι μια κίνηση που συνηθίζουμε, αλλά και ο χειρότερος τρόπος για να αναπτυχθούν οι αρωματικές νότες. Με την τριβή, τα μόρια των αρωμάτων διασπώνται με αποτέλεσμα να αλλάζει η ευωδιά του αρώματος. Ή το αφήνετε να στεγνώσει στον αέρα ή ακουμπάτε απλώς τον ένα καρπό πάνω στον άλλο!
Πώς θα διατηρηθεί περισσότερο
- Δεν φυλάμε ποτέ το άρωμά μας στο μπάνιο! Η θερμότητα, το φως και το οξυγόνο είναι οι κύριοι εχθροί κάθε αρώματος, οπότε τα δύο πρώτα στοιχεία εξελίσσονται διαρκώς στον χώρο του μπάνιου, διαφοροποιώντας την αρωματική σύνθεση. Κάθε άρωμα, όπως και ένα καλό κρασί διατηρείται περίφημα μακριά από το φως και σε χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς επικίνδυνες αυξομειώσεις.
- Όπως είπαμε το φως είναι εχθρός των αρωμάτων. Η φύλαξή τους σε ένα ντουλάπι θεωρείται ιδανική, αλλά εάν το χρησιμοποιούμε συχνά μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ράφι στην κρεβατοκάμαρα ή στο χολ, μακριά, όμως, από ηλιόλουστες πόρτες και παράθυρα!
- Εάν ζούμε σε ένα εξαιρετικά θερμό περιβάλλον και έχουμε στην κατοχή μας ένα σπάνιο άρωμα, τότε δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να το διατηρήσουμε μέσα στο κουτί του σε ένα ραφάκι του ψυγείου! Το σκοτάδι και η δροσιά θα επιβραδύνει την αρωματική του διάσπαση.
- Το να αφήνουμε μερικές σταγόνες από το άρωμά μας για μελλοντική χρήση ή ως δειγματοληπτική ανάμνηση, πραγματικά δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Ο αέρας που βρίσκεται σε ένα σχεδόν, άδειο μπουκάλι καταστρέφει πολύ γρήγορα την αρχική του μυρωδιά. Το χρησιμοποιούμε λοιπόν μέχρι την τελευταία του σταγόνα και ξεκινάμε την αναζήτηση για το νέο μας αρωματικό φετίχ!
Tags