3 λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται και οδηγούν σε ρυτίδες (εκτός από την ηλικία)

3 λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται και οδηγούν σε ρυτίδες (εκτός από την ηλικία)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχετε ρυτίδες καθώς μεγαλώνετε; Ο πυρήνας του προβλήματος έχει να κάνει με τα φυσικά μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου. Ενώ αυτή είναι μια εντελώς φυσιολογική (και αναπόφευκτη) διαδικασία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες (άσχετοι με την ηλικία!) που μπορούν να βλάψουν το κολλαγόνο, οδηγώντας σε πρόωρες ρυτίδες. Ποιοι είναι οι ύπουλοι παράγοντες, καθώς και πώς να διατηρήσετε σφριγηλό το δέρμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

1. Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία

Υπάρχει μια υποστηριζόμενη από την έρευνα σχέση μεταξύ της υπερέκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και της απώλειας κολλαγόνου: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κολλαγόνο κάτω από το υπεριώδες φως παρουσιάζει μια «σημαντική μείωση» στη δομή του στη συνέχεια.

Οι ακτίνες UV επηρεάζουν αρνητικά το κολλαγόνο μέσω διαφόρων μηχανισμών, εξηγούν οι δερματολόγοι. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές στο DNA στα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, καθώς και την παραγωγή ελεύθερων ριζών που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το κολλαγόνο μέσω του οξειδωτικού στρες.

2. Στρες

Έρευνες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να είναι προφλεγμονώδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να παράγετε φυσικά κολλαγόνο. Το άγχος προκαλεί επίσης αύξηση των ορμονών ,όπως η κορτιζόλη, η οποία σύμφωνα με έρευνα μπορεί να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου.

Οι δερματολόγοι εξηγούν ότι παράγεται λιγότερο κολλαγόνο σε καταστάσεις υψηλού στρες, καθώς περισσότεροι από τις δυνάμεις του σώματος χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του στρες και της φλεγμονής που παράγει. .

3. Φλεγμονώδεις τροφές

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, «Η φλεγμονή είναι ένας από τους κύριους εχθρούς οποιουδήποτε ιστού», σημειώνουν οι δερματολόγοι. Οι συνδετικοί ιστοί που τροφοδοτούνται από το κολλαγόνο δεν αποτελούν εξαίρεση.

Οι φλεγμονώδης διατροφή, η οποία συχνά περιλαμβάνει προγράμματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, απλούς υδατάνθρακες και επεξεργασμένα κρέατα, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει την επούλωση, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης των περιβαλλοντικά κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος. Η ζάχαρη, ειδικότερα, μπορεί να είναι σκληρή με το κολλαγόνο.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να οδηγήσουν σε σκλήρυνση και κατακερματισμό του κολλαγόνου, αποδυνάμωση της βάσης του δέρματος και προαγωγή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Δείτε Επίσης
Αυτή είναι η ηλικία που αλλάζει περισσότερο το πρόσωπό μας, σύμφωνα με την επιστήμη

Πώς να το διαχειριστείτε

Ουσιαστικά, υπάρχουν περισσότεροι από δύο λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα κολλαγόνου σας δεν παραμένουν σε κορυφαία μορφή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας, ορισμένοι άσχετοι με την ηλικία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε την παρακμή.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν να προσθέσετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου στη ρουτίνα σας, καθώς η έρευνα δείχνει ότι μπορούν να διεγείρουν τους ινοβλάστες του δέρματος για να ενθαρρύνουν τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου.

Αν και δεν θα προστατεύσουν το δέρμα σας από τον ήλιο ή το στρες, τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της εσωτερικής σας «τράπεζας» κολλαγόνου.

Επιπλέον, ορισμένα μείγματα περιλαμβάνουν ακόμη και συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ για να υποστηρίξουν περαιτέρω το σφριγηλό, ενυδατωμένο δέρμα. (Θυμηθείτε: το 50% της συνολικής ποσότητας υαλουρονικού οξέος του σώματος βρίσκεται στο δέρμα και η επιπλέον λήψη μπορεί να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τα φυσικά σας αποθέματα.)

Το συμπέρασμα

Ενώ η ηλικία σίγουρα παίζει ρόλο στη μείωση των επιπέδων κολλαγόνου, δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου του σώματός σας. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μην καταναλώνετε αντιφλεγμονώδεις τροφές και προσπαθήστε να απαλύνετε το καθημερινό άγχος. Αν μπορείτε, προσθέστε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου στη ρουτίνα σας για επιπλέον υποστήριξη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.