Αυτοί οι 8 μύθοι ομορφιάς δεν ωφελούν καθόλου το δέρμα μας!

Στο ταξίδι της ομορφιάς υπάρχουν πολλές υποσχέσεις… Κάποιες μας ταιριάζουν και κάποιες όχι. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουμε την ομορφιά της επιδερμίδας μας. Για να το πετύχουμε κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά μένουμε πάντα μακριά από αμφίβολες ιστορίες, διότι οι απροσδιόριστοι μύθοι μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά, τελικά!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Μύθος #1: Η ποσότητα προϊόντος ισούται με το μέγεθος μιας «δεκάρας»
Αν και ο συγκεκριμένος μύθος ξεκίνησε από την περιποίηση των μαλλιών, με κάποιο αδιόρατο τρόπο κατέληξε και στη φροντίδα του δέρματος. Μάλιστα, αρκετές εταιρείες διαιωνίζουν αυτόν τον μύθο, εφαρμόζοντας παρόμοια ποσότητα στις διαφημίσεις τους.
Δύο γενναιόδωρες σταγόνες έλαιο προσώπου μπορεί να είναι πάρα πολύ για ένα λιπαρό δέρμα, αλλά και πολύ λίγο για ένα αφυδατωμένο δέρμα με τάσεις λιπαρότητας.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο περισσότερο προϊόν από ό,τι στην προεξοχή του ντισπένσερ του μπουκαλιού. Εξάλλου, το πρόσωπο της καθεμιάς – από το μέγεθος μέχρι την απορροφητικότητα – είναι διαφορετικό!
Συμβουλή: Έπειτα από μια κουραστική μέρα όταν αγγίξουμε το πρόσωπό μας θέλουμε να το περιποιηθούμε με τον καλύτερο τρόπο, οπότε η ποσότητα του προϊόντος καθαρισμού θα πρέπει να είναι περισσότερη από μια δεκάρα, προφανώς!
Το ίδιο ισχύει και για το αντηλιακό, καθώς έρευνες αποκαλύπτουν πως οι περισσότερες από εμάς εφαρμόζουν μόνο το 25-50% απαιτούμενης ποσότητας!
Μύθος #2: Η χρήση του τόνερ είναι απαραίτητη
Ένα κλασικό τόνερ αφαιρεί την υπερβολική βρωμιά και τη λιπαρότητα από το δέρμα, πριν την εφαρμογή της ενυδατικής μας κρέμας. Ανάλογα με την ετικέτα και τα συστατικά, τα τόνερ γενικότερα υπόσχονται να βοηθήσουν το δέρμα μας κάνοντάς το πιο λαμπερό και λείο.
Αν και το τόνερ μπορεί να βοηθήσει στη ρουτίνα της ομορφιάς μας, δεν είναι απαραίτητο για όλες μας. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως η συσσώρευση προϊόντων μπορεί να εμποδίσει και την αναμενόμενη απορρόφηση.
Η χρήση του, ακριβώς μετά το προϊόν καθαρισμού μπορεί για κάποιες να είναι απαραίτητη, ώστε να νιώσουν την απόλυτη φρεσκάδα και για άλλες, αδιάφορη.
Όσο για την ελαχιστοποίηση των πόρων; Η σύνθεση κάποιων τόνερ πετυχαίνει τη συστολή, αλλά παρόμοιο αποτέλεσμα μπορούμε να έχουμε και με ένα primer.
Συμβουλή: Εάν χρησιμοποιούμε τόνερ, μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα προϊόντα της ρουτίνας μας. Μπορεί να διαπιστώσουμε πως επικαλύπτεται ή πως δεν είναι καθόλου απαραίτητο.
Μύθος #3: Τα μαντηλάκια καθαρισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ
Εάν είμαστε επιρρεπείς στην υπερμελάγχρωση, τα μαντηλάκια καθαρισμού μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν τριβή και να ερεθίσουν σταδιακά το δέρμα, εάν τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Επιπλέον, πολλά μαντηλάκια καθαρισμού περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο στο ευαίσθητο δέρμα!
Ένα προϊόν καθαρισμού που αφαιρείται με νερό αποτελεί μια ήπια πρόταση, ενώ και ένα λάδι καθαρισμού μπορεί να αφαιρέσει ακαθαρσίες και μακιγιάζ, αποτελεσματικά.
Συμβουλή: Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε μαντηλάκια καθαρισμού, ας προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε μόνο για κάποιες νύχτες.
Μύθος #4: Η τιμή αποκαλύπτει πόσο καλά λειτουργεί ένα προϊόν
Το μικτό δέρμα μπορεί να μας αναγκάσει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα σε προϊόντα περιποίησης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως ξοδεύουμε πολλά για κάθε ένα προϊόν.
Μερικές φορές ένα απλό προϊόν που κοστίζει λιγότερο, με περιορισμένα συστατικά μπορεί να αποδώσει περισσότερο. Και από το να μην χρησιμοποιήσουμε κανένα προϊόν, οπωσδήποτε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μια φθηνότερη επιλογή.
Ας μην ξεχνάμε πως σε αρκετές περιπτώσεις η αυξημένη τιμή οφείλεται περισσότερο στο μάρκετινγκ του προϊόντος και όχι στα συστατικά του.
Συμβουλή: Μπορούμε να ξοδέψουμε περισσότερα εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Επίσης, εξετάζοντας το βασικό συστατικό στα αγαπημένα μας προϊόντα μπορούμε να αναζητήσουμε το συγκεκριμένο και σε εκείνα με τις χαμηλότερες τιμές.
Μύθος #5: Δεν αγγίζουμε ποτέ το πρόσωπό μας με τα χέρια μας
Οι μύθοι για τη φροντίδα του δέρματος μπορούν να προκύψουν από οπουδήποτε, ειδικά όταν μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Ίσως και να έχουμε ακούσει τη φράση: «Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας εάν υπάρχει προδιάθεση για εμφάνιση ακμής», αλλά το άγγιγμα από μόνο του δεν είναι η αιτία που θα δημιουργήσει το πρόβλημα.
Δεν είναι τυχαίο που οι δερματολόγοι μάς προειδοποιούν πως δεν πρέπει να ακουμπάμε το τηλέφωνο στο πρόσωπό μας, αλλά να χρησιμοποιούμε ακουστικά. Και αυτό, διότι το τηλέφωνο και στη συνέχεια, το άγγιγμα του προσώπου μας μεταφέρει περισσότερα βακτήρια από τα περισσότερα καθίσματα τουαλέτας!
Επίσης, τα μακριά ή ακρυλικά νύχια μπορούν να μεταφέρουν με απίστευτη ευκολία τα βακτήρια κάτω από τα νύχια στο πρόσωπό μας, ταξιδεύοντας με γοργούς ρυθμούς.
Συμβουλή: Όταν πλένουμε τα χέρια μας θα πρέπει να επικεντρωθούμε σταθερά στην περιοχή κάτω από τα νύχια μας, χρησιμοποιώντας και το ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού ή μια παλιά οδοντόβουρτσα!
Μύθος #6: Η σταθερή ρουτίνα αποτελεί το κλειδί στην πρόληψη των ερεθισμών
Μια συνεπής ρουτίνα περιποίησης του δέρματος δεν πρόκειται να μας σώσει από τυχόν ξεσπάσματα και ερεθισμούς. Αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα από διάφορους παράγοντες, από την κατάσταση του παχέος εντέρου μέχρι το στρες!
Στην πραγματικότητα, μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να μας βλάψει μακροπρόθεσμα και αυτό διότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε απροσδόκητο στρες ή το δέρμα μας να πάψει να ανταποκρίνεται στην αγαπημένη μας κρέμα. Όταν συμβεί αυτό, η ρουτίνα μας χρειάζεται μια προσαρμογή.
Ίσως είναι καλό να διατηρήσουμε τα ίδια βασικά προϊόντα, όπως ο καθαρισμός του προσώπου, αλλά να αλλάξουμε τα υπόλοιπα βήματα για να πετύχουμε τον στόχο μας.
Για παράδειγμα, κάτω από την ενυδατική μας κρέμα μπορεί να φοράμε ένα αναζωογονητικό ζελ την άνοιξη. Το καλοκαίρι, όμως, θα την αντικαταστήσουμε με μια πιο ελαφριά ενυδατική κρέμα για να μην εμφανίζεται επιπλέον λιπαρότητα με τις ακτίνες του ήλιου.
Συμβουλή: Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πειραματιστεί και να δοκιμάσει νέα προϊόντα ή διαφορετικά σκευάσματα. Το ότι μπορεί να μας ταιριάξουν καλύτερα, αποτελεί πάντα μια πολύ καλή αφορμή!
Μύθος #7: Τα viral και οι υψηλές κριτικές ορίζουν ένα καλό προϊόν
Το δέρμα μας είναι μοναδικό στο είδος του. Ακριβώς επειδή ένα story για το «καθαρό δέρμα» έχει γίνει viral στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουμε μια μάσκα με λεμόνι και μαγειρική σόδα το ίδιο βράδυ!
Το ζητούμενο είναι να μην βάλουμε το δέρμα μας σε περιπέτειες. Σύμφωνα με έρευνες, στην πραγματικότητα μπορεί να χρειαστούν από 6 έως και 20 εβδομάδες για να δούμε μια αλλαγή στο δέρμα μας από μία καινούργια φόρμουλα περιποίησης. Φυσικά, ο χρόνος εξαρτάται τόσο από τα συστατικά όσο και από το είδος των αλλαγών που θα ακολουθήσουμε.
Συμβουλή: Εάν θέλουμε να δούμε κριτικές για το προϊόν, ας αναζητήσουμε τις ενότητες τριών έως τεσσάρων αστεριών, για μια πιο ισορροπημένη προοπτική.
Οι καλύτερες κριτικές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πριν και το μετά κάποιου που έχει τον ίδιο τόνο επιδερμίδας, παρόμοια προβλήματα και τύπο δέρματος με το δικό μας.
Μύθος #8: Δεν χρειαζόμαστε δερματολόγο
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να δοκιμάζουμε προϊόντα και να περιμένουμε τη δράση τους, ωσότου δούμε πώς λειτουργούν. Σε πολλές περιπτώσεις δεν απευθύνονται στον τύπο του δέρματός μας ή δεν αφορούν το συγκεκριμένο τύπο ακμής που μας ταλαιπωρεί, καθώς διαφορετικοί τύποι ακμής ανταποκρίνονται σε διαφορετικές θεραπείες.
Οι δερματολόγοι, όμως, είναι οι εξειδικευμένοι γιατροί για το δέρμα μας. Μπορούν να μας ενημερώσουν για θέματα που οι υπόλοιποι αδυνατούν, ενώ με την επιστημονική εκπαίδευση τους και την εμπειρία θα μπορέσουν και να το υποστηρίξουν.
Πώς ξέρουμε ότι λειτουργεί; Τι προκαλεί ερεθισμούς; Το δέρμα μας παθαίνει σοκ εξαιτίας ενός νέου προϊόντος ή τα συστατικά δεν είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα μας; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν οι δερματολόγοι και μπορούν να μας βοηθήσουν.