Ενυδάτωση στο κρύο!
Τα χειμωνιάτικα καιρικά φαινόμενα βάζουν σε κίνδυνο το δέρμα μας. Με 10 έξυπνες κινήσεις μπορούμε να βγούμε αλώβητες και ακόμα πιο λαμπερές, με το μότο Ενυδάτωση= Άνεση!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Το φυσικό σύστημα άμυνας του δέρματος φροντίζει για την ισορροπία των λειτουργιών και ειδικότερα, για τη σωστή ενυδάτωσή του. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, όμως, βάζουν σε περιπέτειες την επιδερμίδα μας, προκαλώντας διάφορες διαταραχές. Ακολουθώντας με επιμέλεια ειδικές φροντίδες ενυδάτωσης, εξασφαλίζουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Όσο το θερμόμετρο κατεβαίνει τόσο μειώνεται, συνήθως, και η διάθεση μας για κατανάλωση νερού. Ο οργανισμός μας αποτελείται κατά 75% από νερό, οπότε η διαρκής παροχή του μοναδικού αυτού συστατικού στο σώμα μας, εγγυάται και την καλύτερη λειτουργία του.
Ενάμιση με δύο λίτρα νερό την ημέρα είναι ο στόχος μας. Για να εμπλουτίσουμε τη γεύση του νερού και να το κάνουμε πιο εύγευστο, μπορούμε να προσθέσουμε σε μισό λίτρο, ένα-δυο κομμάτια από φλούδες αγγουριού ή μια-δυο φέτες λεμόνι.
Οι έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τη ζεστή ατμόσφαιρα ενός κλειστού χώρου στο παγωμένο αεράκι, δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση «τραβήγματος» στην επιδερμίδα μας και ειδικά, στην εκτεθειμένη περιοχή του προσώπου.
Εάν δεν ενεργήσουμε άμεσα, ενυδατώνοντας ιδανικά τα επικίνδυνα σημεία, τότε είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν λευκές φολίδες στην επιφάνεια του δέρματος ή ακόμα και ευρυαγγείες.
Η χρήση του κλιματιστικού: Το καλοριφέρ είναι ο πιο «γλυκός» τρόπος θέρμανσης ενός εσωτερικού χώρου, αλλά όλο και πιο συχνά καταφεύγουμε στη λύση του κλιματιστικού, το οποίο όμως κάνει την ατμόσφαιρα πολύ ξηρή, ώστε οι αναπνευστικοί μας οδοί να αφυδατώνονται, τα μάτια μας αρχίζουν να τσούζουν, ενώ παράλληλα, διάφορες εποχιακές ασθένειες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και μας ταλαιπωρούν.
Για να ισορροπήσουμε την κατάσταση τοποθετούμε έναν υγραντήρα σε λειτουργία. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον τοποθετούμε μερικά μπολ με νερό και φροντίζουμε να αερίζουμε συχνά τους χώρους.
Είναι σκόπιμο να ελέγχουμε τον τύπο του δέρματος μας από καιρό σε καιρό. Οι περιβαλλοντικές επιθέσεις, οι προσωπικές μας συνήθειες, καθώς και οι ορμονικές αλλαγές ενδέχεται να μεταβάλλουν τον τύπο του.
Το πρωί, μπροστά στον καθρέφτη ελέγχουμε τους πόρους του δέρματος, τις εκκρίσεις λιπαρότητας στο σημείο Τ, το βάθος και την υφή των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, αλλά και τη συνολική αίσθηση της επιδερμίδας μας. Αφού βεβαιωθούμε για τον τύπο του δέρματος μας, επιλέγουμε και το κατάλληλο ενυδατικό προϊόν.
Για να επωφεληθούμε τα μέγιστα από το ιδανικό ενυδατικό προϊόν, φροντίζουμε να το απλώνουμε σε απόλυτα καθαρή επιδερμίδα, ώστε να «κλειδώσει» την απαραίτητη υγρασία. Χρησιμοποιώντας μερικές ανοδικές, κυκλικές κινήσεις βοηθάμε να απορροφηθούν καλύτερα τα συστατικά, ενώ την ίδια στιγμή τονώνουμε και την κυκλοφορία του αίματος.
Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, εφαρμόζουμε το ενυδατικό προϊόν πρωί και βράδυ, ενώ σε περιόδους έντονης ξηρότητας μπορούμε πριν από την ενυδατική μας κρέμα να χρησιμοποιούμε και έναν ορό ενυδάτωσης ή σέρουμ.
Πρέπει να γνωρίζουμε πως αρκετές παθολογικές καταστάσεις, όπως ψωρίαση, έκζεμα, διαβήτης, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς ή ακόμα και αλλεργίες, μπορούν να εντείνουν τα φαινόμενα της ξηρότητας στην επιδερμίδα μας.
Εάν λοιπόν, ανήκουμε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τον ειδικό θεράποντα ιατρό, ώστε και να φροντίσουμε για την άμεση και καίρια αντιμετώπιση τους, μειώνοντας τα επίπεδα ξηρότητας.
Τα κοινά σαπούνια, αφρόλουτρα και προϊόντα καθαρισμού, πλούσια συνήθως σε αλκάλια, προκαλούν μεγαλύτερη ξηρότητα ή ακόμα και ερεθισμούς στο δέρμα. Για αυτήν την περίοδο λοιπόν, είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε αυτά τα είδη με προϊόντα χωρίς αλκάλια και pH παρόμοιο με αυτό της επιδερμίδας μας, δηλαδή μεταξύ 4,5-5,5.
Επίσης, είναι καλό να αποφεύγουμε τα καυτά και πολύ συχνά ντους, καθώς έχουν την ιδιότητα να ξηραίνουν ακόμα περισσότερο το δέρμα.
Όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά και το σώμα μας δικαιούται την αμέριστη φροντίδας μας, αυτήν την εποχή. Τα στενά και βαριά ρούχα ταλαιπωρούν το δέρμα μας, ενισχύοντας τα επίπεδα ξηρότητας. Η συστηματική χρήση ενός μαλακτικού και ενυδατικού προϊόντος σε όλο το σώμα, μειώνει τις δυσάρεστες συνέπειες και προσφέρει ελαστικότητα και αίσθηση άνεσης.
Ειδικά για τα χέρια, η προσοχή μας πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ταλαιπωρούνται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες και τις προσωπικές μας συνήθειες. Ενυδατώνουμε την περιοχή των χεριών κάθε δύο με τρεις ώρες με ειδική κρέμα και δεν βγαίνουμε ποτέ έξω, χωρίς να φοράμε γάντια.
Το στρες «καθρεφτίζεται» άμεσα και στο δέρμα μας. Όταν περνάμε περιόδους έντονου στρες, η ξηρότητα, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους, ενώ πολύ συχνά τα φαινόμενα συνοδεύονται και με αίσθημα κνησμού.
Όσο επιτρέπουμε στο στρες να μας καταβάλει, τόσο πιο επικίνδυνες γίνονται οι ανωμαλίες του δέρματος, δημιουργώντας από ανεπιθύμητες κοκκινίλες και εξανθήματα μέχρι σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης, σκασίματα και φλεγμονές.
Μερικές βαθιές ανάσες, η χαλαρωτική μουσική, μια συζήτηση με φίλους, η συστηματική ενασχόληση με ένα άθλημα ή και μια σειρά επισκέψεων σε ειδικό θα βοηθήσουν να ελέγξουμε τα επίπεδα του στρες, αποβάλλοντας το από τη ζωή μας και από το δέρμα μας.