Ευαίσθητο δέρμα: Έξι συστατικά προς… αποφυγήν!

Ευαίσθητο δέρμα: Έξι συστατικά προς… αποφυγήν!

Μπορεί η νέα καλλυντική φόρμουλα να κάνει θαύματα στο δέρμα της κολλητής μας, αλλά τι γίνεται με τη δική μας, ευαίσθητη επιδερμίδα; Καθώς κάποια συστατικά έχουν την ιδιότητα να εισβάλλουν με εχθρικές διαθέσεις στην ευαίσθητη ζώνη του προσώπου μας είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς θα προφυλαχθούμε και τι να αποφύγουμε.

από την Άντζελα Μολφέτα

Εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα, έχουμε και προσωπική πείρα για τις εκρήξεις που μπορούν να εμφανιστούν από το πουθενά. Μία και μόνο εφαρμογή με ένα άγνωστο προϊόν μπορεί να πυροδοτήσει καταστάσεις αποτυπώνοντας μονομιάς τα δυσάρεστα αποτελέσματα στη λεπτεπίλεπτη επιδερμίδα μας, με φλεγμονές, κοκκινίλες και σπυράκια!

Από σήμερα, μπορούμε να δώσουμε τέλος στους απρόσκλητους επισκέπτες επιλέγοντας προϊόντα που δεν περιέχουν τουλάχιστον, τους συνήθεις ύποπτους!

1. Αρωματικά συστατικά

Τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν αρώματα, όχι μόνο προς ευχαρίστηση της όσφρησης αλλά και για να καλύψουν ορισμένες λιγότερο ευχάριστες μυρωδιές κάποιων συστατικών. Οι αρωματικές συνθέσεις, όμως, μπορούν να ενοχλήσουν το ευαίσθητο δέρμα μας!

Αν και επιβάλλεται να αναγράφονται τα συστατικά στην ετικέτα κάθε καλλυντικού προϊόντος, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΦ, όταν πρόκειται για το άρωμα δεν υπάρχει λεπτομερής περιγραφή, με αποτέλεσμα να αναγράφεται απλά ως «άρωμα».

Αυτό συμβαίνει διότι τα αρώματα αποτελούν μείγματα τόσο φυσικών όσο και χημικών συστατικών. Μερικά από αυτά όμως, μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα μας, είτε θεωρείται ευαίσθητο είτε όχι. Τι κάνουμε;

Επιλέγουμε προϊόντα «χωρίς άρωμα», αλλά ελέγχουμε με προσοχή τα συστατικά. Μια συσκευασία που αναγράφει «perfume free” , δηλαδή χωρίς προσθήκη αρωμάτων αποδεικνύει πως δεν έχουν προστεθεί επιπλέον αρωματικές συνθέσεις στο προϊόν.

Όταν, όμως, στην επιγραφή του υπάρχει η ένδειξη «άοσμο», τότε σημαίνει πως έχουν προστεθεί στοιχεία για να καλύψουν τη μυρωδιά του προϊόντος.

2. Αιθέρια έλαια

Πολύ συχνά, τα αιθέρια έλαια προστίθενται στα καλλυντικά προϊόντα με σκοπό να προσφέρουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Είναι σκόπιμο να εξετάζουμε, όμως, ποια είναι αυτά, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, το έλαιο περγαμόντου μπορεί να δημιουργήσει φωτοαλλεργικές αντιδράσεις όταν εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου, προκαλώντας φλεγμονές!

Τα έλαια τσαγιού, μέντας, εσπεριδοειδών ή λεβάντας πρέπει επίσης, να χρησιμοποιούνται με προσοχή ή ακόμα καλύτερα, να αποφεύγονται εντελώς. Το έλαιο τσαγιού είναι ασφαλές σε αραιωμένες δόσεις, αλλά σε κάποια προϊόντα κατά της ακμής οι ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα και ερεθισμό!

Με τον ίδιο τρόπο και τα προαναφερόμενα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις στο δέρμα μας, εάν προστίθενται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ευαίσθητο δέρμα; Με μερικές έξυπνες επιλογές εξασφαλίζουμε προστασία και άνεση! Διότι, όταν κάποια συστατικά διαρρηγνύουν την ισορροπία, ξέρουμε πώς να τα κρατάμε μακριά!

3. Χημικά αντηλιακά

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο είδη αντηλιακών: τα ορυκτά ή minerals και τα χημικά. Τα ορυκτά αντηλιακά έχουν δύο δραστικά συστατικά, το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Προσφέρουν φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες και αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρονται συνήθως, ως «φυσική αντιηλιακή προστασία».

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν διάφορα στοιχεία, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και στη συνέχεια, να την απελευθερώνουν μέσα από μια χημική αντίδραση.

Καθώς τα χημικά έχουν περισσότερα δραστικά συστατικά σε σχέση με τις ορυκτές εκδόσεις, τα ποσοστά εμφάνισης ερεθισμών στα ευαίσθητα δέρματα είναι και υψηλότερα.

Ειδικότερα, εάν είμαστε επιρρεπείς σε φαινόμενα ακμής ή άλλες δερματικές παθήσεις, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε λοιπόν, αντηλιακά με ορυκτά φίλτρα.

Δείτε Επίσης
Το σύνδρομο «φρυγανισμένο δέρμα»: Πώς καθημερινά αντικείμενα μπορούν να το προκαλέσουν;

4. «Άγρια» απολέπιση

Ένα ευαίσθητο δέρμα μπορεί να παρουσιάσει υποτροπές έπειτα από έντονη απολέπιση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως πρέπει να μην κάνουμε απολέπιση στο πρόσωπό μας! Ας μην ξεχνάμε πως με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και κερδίζουμε έξτρα λάμψη και φρεσκάδα.

Μεταξύ των απολεπιστικών προϊόντων που λειτουργούν με την τριβή και εκείνων που απολεπίζουν χημικά το δέρμα, όπως τα οξέα, καλύτερο είναι να επιλέξουμε κάποιο από την πρώτη κατηγορία.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα απολεπιστικό προϊόν με ήπια συστατικά, που προσφέρει ελαφριά απολέπιση. Εάν όμως, προτιμάμε τα χημικά, τότε το γαλακτικό οξύ είναι ίσως, μια καλή επιλογή καθώς δεν διεισδύει τόσο βαθιά, όσο τα υπόλοιπα οξέα.

5. Θειώδεις ενώσεις λαουρυλοθειϊκού νατρίου ή SLS (Sodium Lauryl Sulfates)

Πρόκειται για επιφανειοδραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε πολλά προϊόντα καθαρισμού, αλλά και σε καλλυντικά περιποίησης προσώπου ή αντηλιακά.

Η ισχυρή του δράση έχει την ιδιότητα να απομακρύνει από την επιφάνεια της επιδερμίδας τα φυσικά έλαια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερεθισμοί και δερματικά προβλήματα, ειδικά στα ευαίσθητα δέρματα.

Έχει κατηγορηθεί επίσης, πως το SLS ευθύνεται για καρκινικές παθήσεις, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα, αποδειχθεί επιστημονικά. Είναι καλό να το αποφεύγουμε ή να βεβαιωνόμαστε πως περιέχεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις και σε συνδυασμό με ενυδατικούς ή μαλακτικούς παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα ερεθισμού.

6. Το αλκοόλ

Όχι! Δεν αναφερόμαστε στο κρασί ή στη δροσιά μιας βότκας! Τα προϊόντα περιποίησης περιέχουν σε πολλές περιπτώσεις αλκοόλ. Το ζήτημα είναι πως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα ή να επηρεάσει αρνητικά τις φυσικές λειτουργίες ανανέωσης της επιδερμίδας μας.

Εκτός, όμως από το αλκοόλ είναι σκόπιμο να ελέγξουμε ξανά και ξανά το καλλυντικό προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε εξετάζοντας εάν περιέχει και κάποιο είδος μεταλλαγμένου αλκοόλ!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.