Εξαφανίζοντας τα σπυράκια!
Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, είναι πιθανόν να εμφανίζονται ανεπιθύμητα σπυράκια στο πρόσωπο μας από καιρό σε καιρό. Για να απαλλαγούμε μια και καλή από την ύπαρξη τους, προτείνουμε 5 απλά βήματα, που θα μας απαλλάξουν από την αντιαισθητική τους εικόνα!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Πόσες φορές δεν έχει τύχει την ημέρα που είμαστε έτοιμες για ένα σημαντικό ραντεβού να ξεπηδούν… απρόσκλητα σπυράκια, εδώ κι εκεί, στο πρόσωπο μας; Με κιτρινωπό, γκρίζο ή ροζ/κόκκινο «κεφαλάκι», πάντα είναι το ίδιο ανεπιθύμητα και μας επιβαρύνουν με άγχος και στρες για την εικόνα μας. Στην πραγματικότητα, τα σπυράκια προκαλούνται από υπερδιέγερση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος, οι οποίοι παράγουν περίσσιο λίπος που φράζει τους πόρους της επιδερμίδας. Μια διεργασία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κακή φροντίδα του δέρματος μας (αμέλεια απολέπισης, καλλυντικά με συστατικά που φράζουν τους πόρους, κ.λπ.), σε ορμονικές διαταραχές, αλλά και σε αυξημένα επίπεδα άγχους, που μπλοκάρουν την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Τι κάνουμε;
Bήμα 1: Επιλέγουμε το ιδανικό μέσο καθαρισμού του προσώπου μας.
Τα προϊόντα που αφαιρούν ακαθαρσίες και μακιγιάζ με νερό θεωρούνται ιδανικά. Ελέγχοντας τα συστατικά τους προτιμάμε αυτά που περιέχουν γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ, ρετινόλη, καθώς και υπεροξείδιο του βενζολίου. Και αυτό, γιατί αυτά τα στοιχεία έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους, ενώ παράλληλα κρατούν μακριά και τα βακτήρια που ενισχύουν την εμφάνιση ακμής στο δέρμα.
Βήμα 2: Φροντίζουμε να κρατάμε πάντα, το πρόσωπο μας καθαρό.
Δεν κοιμόμαστε ποτέ χωρίς σχολαστικό καθαρισμό και οπωσδήποτε, κάθε φορά που αισθανόμαστε περίσσια λιπαρότητα στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας, προσφέρουμε στο δέρμα μας έναν αναζωογονητικό καθαρισμό με το ειδικό ζελ και χλιαρό νερό.
Βήμα 3: Κάνουμε τακτικά απολέπιση, με ένα ειδικό προϊόν.
Σε περιόδους έντονης λιπαρότητας είναι καλό να απολεπίζουμε το δέρμα μας κάθε δύο ημέρες. Όταν εξομαλύνεται η κατάσταση, μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Σε κάθε περίπτωση δεν τρίβουμε άγρια την επιδερμίδα μας! Εφαρμόζουμε το προϊόν με ήπιες, κυκλικές και ανοδικές κινήσεις και ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό.
Βήμα 4: Μια επίσκεψη σε ειδικό δερματολόγο θα μας βοηθήσει περισσότερο.
Μπορούμε να ρωτήσουμε και για τα συμπληρώματα βιταμινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία βοηθούν και ενισχύουν την υγεία του δέρματος. Ειδικά η βιταμίνη Α και τα ρετινοειδή παράγωγά της, όπως η τρετινοΐνη και το αδαπαλένιο έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα για τη θεραπεία της κοινής ακμής, καθώς εξομαλύνουν την έκκριση λιπαρότητας και περιορίζουν το φράξιμο των πόρων.
Βήμα 5: Προσοχή και στο μακιγιάζ.
Ειδικά σε περιόδους που παρουσιάζεται το φαινόμενο της ακμής στο πρόσωπό μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές και σε ό,τι αφορά το μακιγιάζ. Για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και για να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τα αντιαισθητικά σπυράκια, επιβάλλεται μια συζήτηση με τον δερματολόγο μας, όπου θα μας συστήσει ποια προϊόντα είναι κατάλληλα, αλλά και πώς θα τα χρησιμοποιούμε.