Νέα τάση: Αποτοξίνωση, ειδικά για τις μασχάλες… Σοβαρά, τώρα;
Ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματός μας, οι μασχάλες, το τελευταίο διάστημα πρωτοστατούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δικαιώνοντας το απόφθεγμα του Andy Warhol για τα 15 λεπτά διασημότητας που μπορεί να έχει ο καθένας, οι «ειδικοί» προτείνουν από θεραπείες δέρματος, μεθόδους αποτοξίνωσης, αντιιδρωτικά σενάρια και άλλα πολλά. Τι ισχύει στην πραγματικότητα και τι δεν θα πρέπει να δοκιμάσουμε, τελικά;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η κεντρική ιδέα υποστηρίζει πως οι πόροι του δέρματος στην περιοχή της μασχάλης φράζουν εξαιτίας της τακτικής χρήσης των αντιιδρωτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, διαφαίνεται και μια ανησυχία, όσον αφορά την παρουσία αλουμινίου στα αποσμητικά προϊόντα.
Αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν αρκετή ανησυχία, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αποσμητικό ή να στραφούν σε φυσικές λύσεις προστασίας.
Και μέσα σε όλα αυτά, επικρατεί και μια σύγχυση σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα σε ένα αποσμητικό και σε ένα αντιιδρωτικό προϊόν. Τι θα πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε όσο καλύτερα μπορούμε την υγεία μας;
Η διαφορά μεταξύ του αποσμητικού και του αντιιδρωτικού είναι σημαντική!
Οι περισσότερες από εμάς χρησιμοποιούμε τους όρους “αποσμητικό” και “αντιιδρωτικό” εναλλακτικά, χωρίς να υπάρχει σαφής διαχωρισμός. Υπάρχει, όμως, μια σημαντική διαφορά: Τα αποσμητικά λειτουργούν για να κάνουν τον ιδρώτα μας λιγότερο βρώμικο και να μετριάσουν τη δυσάρεστη οσμή.
Τα αντιιδρωτικά μειώνουν ή αποτρέπουν την παραγωγή του ιδρώτα, παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία στους πόρους του δέρματος. Σε αντίθεση με τα αποσμητικά, τα περισσότερα αντιιδρωτικά επιτυγχάνουν τον στόχο τους με τη βοήθεια αλάτων αλουμινίου, τα οποία εγκαθίστανται στα ανοίγματα των πόρων και τελικά, επιβραδύνουν την απελευθέρωση του ιδρώτα.
Το έμφυτο συναίσθημα απώθησης στον ιδρώτα…
Ο ιδρώτας είναι ένας από τους μηχανισμούς που διαθέτει το σώμα μας για την απομάκρυνση των βακτηρίων (όταν συσσωρεύονται σε υπερβολικό βαθμό), των βαρέων μετάλλων και άλλων στοιχείων που θεωρούνται απόβλητα για τη διατήρηση της υγείας μας.
Όταν λοιπόν, επιβραδύνουμε την απελευθέρωση του ιδρώτα φράζοντας τους πόρους του δέρματος, τα επιβλαβή στοιχεία δεν βρίσκουν διαφυγή. Σε άλλη ανάγνωση επίσης, τα άλατα αλουμινίου έχουν θεωρηθεί πιθανές αιτίες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Τα καλά νέα είναι ότι οι τοξίνες που σχετίζονται με τον καρκίνο υποβάλλονται σε επεξεργασία από το ήπαρ και τα νεφρά και τελικά, απομακρύνονται διαμέσου των κοπράνων και των ούρων και όχι, από τους ιδρωτοποιούς αδένες της μασχάλης.
Εάν λοιπόν, τα νεφρά μας λειτουργούν κανονικά, τότε μπορούν να επεξεργαστούν τέλεια την ποσότητα αλουμινίου από τα αντιιδρωτικά και τα καλλυντικά προϊόντα που απορροφώνται από το δέρμα μας.
Περισσότερη φροντίδα…
Όσο περισσότερο ενημερωνόμαστε για τη χρήση αλουμινίου στα αντιιδρωτικά προϊόντα, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το ενδιαφέρον μας για φυσικές λύσεις στην αντιμετώπιση του ιδρώτα. Αυτό που αναζητάμε είναι πιο καθαρά και βιώσιμα προϊόντα, με λιγότερα τοξικά συστατικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Στην πραγματικότητα, αν και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες του προσώπου μας, το πιθανότερο είναι οι μασχάλες μας να παραμελούνται διαρκώς! Τι μπορούμε να κάνουμε;
Για να μην μυρίζουν άσχημα, το πρώτο βήμα αφορά τον καθημερινό καθαρισμό. Επιλέγοντας ένα ελαφρύ καθαριστικό προϊόν έχουμε θέσει τα σωστά θεμέλια. Αμέσως μετά, μια απαλή απολέπιση θα αποτρέψει την κακοσμία και θα δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την αποτρίχωση.
Αυτό που θα πρέπει να εφαρμόσουμε για ιδανικά αποτελέσματα, όμως, είναι μια ρουτίνα περιποίησης για την περιοχή της μασχάλης! Θα μας βοηθήσει να ξεμπλοκάρουμε τους πόρους του δέρματος και να μαλακώσει η επιδερμίδα.
Όπως αναφέραμε ήδη, ξεκινάμε την περιποίηση αυτής της ευαίσθητης περιοχής χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ καθαριστικό προϊόν, συνεχίζουμε με απαλή απολέπιση και ολοκληρώνουμε με μια μάσκα φροντίδας.
Στη συνέχεια, είναι σκόπιμο να επιλέξουμε αποσμητικά ή αντιιδρωτικά προϊόντα χωρίς αλουμίνιο (aluminum free) και να αποκτήσουμε τη συνήθεια να εφαρμόζουμε συχνά – πυκνά και μια μάσκα αποτοξίνωσης, για αναζωογόνηση της περιοχής. Μετά από όλα αυτά είναι βέβαιο πως έχουμε κάνει το καλύτερο, έτσι δεν είναι;
Μάσκα αποτοξίνωσης
Σε αντίθεση με τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες (που βρίσκονται σε όλο το σώμα) που απλώς απελευθερώνουν αλμυρό νερό, οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες (που βρίσκονται στη μασχάλη και στη βουβωνική χώρα) απελευθερώνουν ένα πολύπλοκο μείγμα ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων και αμινοξέων που τα βακτήρια που προκαλούν οσμή στη συνέχεια τρέφονται και δημιουργούν “οσμή σώματος.”
Μερικές φορές αυτές οι ενώσεις δεν αφαιρούνται πλήρως στο ντους με τακτικό πλύσιμο, οπότε μια «αποτοξίνωση» μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους πιο αποτελεσματικά.
- Ο πηλός έχει ιδιαίτερα απορροφητικές ιδιότητες. μια μάσκα αργίλου λοιπόν, διασπά τα βακτήρια που προκαλούν οσμή και τα συστατικά με τα οποία τρέφεται.
- Αλλά και η μαγειρική σόδα με νερό θα κάνουν το ίδιο, καθώς το pH της μαγειρικής σόδας θα διαλύσει αυτές τις ενώσεις και τα βακτήρια και η λειαντικότητα θα βοηθήσει στη φυσική τους κατάσταση. Φτιάξτε μία λεπτή πάστα μαγειρικής σόδας με λίγο νερό και είστε έτοιμες!
- Ή σαπούνι! Το να κάνετε αφρό με ένα σαπούνι χωρίς άρωμα και να αφήσετε τον αφρό να καθίσει στο δέρμα σας για 1 λεπτό θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση αυτών των ενώσεων.
- Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αληθινό σαπούνι, απαλό σαπούνι, καθώς το σαπούνι έχει αλκαλικό pH που είναι πιο αποτελεσματικό στη διάσπαση των βιοφίλμ. (Αυτό μπορεί να γίνει στις μασχάλες ή στη βουβωνική χώρα.)
- Και μία συνταγή ακόμη… από την κουζίνα μας:
Θα χρειαστείτε: 1 κ.σ. άργιλο, 1 κ.σ. μηλόξιδο, 1-2 κ.σ. νερό
Τι να κάνετε: Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ για να σχηματιστεί μια πάστα. Στη συνέχεια, πλύνετε και τις δύο μασχάλες με σαπούνι και νερό. Στεγνώστε χρησιμοποιώντας μία καθαρή πετσέτα.
Απλώστε την πάστα ομοιόμορφα στις μασχάλες σας και αφήστε το μείγμα να δράσει για 3-4 λεπτά. (Μπορείτε να αφήσετε το μείγμα να δράσει και περισσότερο). Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.