Προστασία από τους ερεθισμούς που προκαλούν οι μάσκες
Όλο και συχνότερα γίνεται λόγος για την maskne, δηλαδή ακμή που προκαλείται από τη χρήση της μάσκας. Η ιδιαίτερη αυτή ονομασία υποδηλώνει τους ερεθισμούς που προκαλούνται στο πρόσωπό μας από την παρατεταμένη χρήση των μασκών λόγω του κορωνοϊού. Πώς θα προστατέψουμε το δέρμα μας από τη νέα πραγματικότητα;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Εάν έχουμε παρατηρήσει μικροσκοπικά σπυράκια, κοκκινίλες, μαύρα στίγματα και ερεθισμούς στο πηγούνι μας και ψηλά στον λαιμό, γύρω από το στόμα μας ή και στα μάγουλα τότε, η μάσκα είναι η αιτία!
Μπορεί το όφελος προστασίας να υπερτερεί των δερματολογικών μας ευαισθησιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας…
Τι συμβαίνει;
Κάτω από τη μάσκα, το δέρμα μας υπερθερμαίνεται δια μέσου της αναπνοής οπότε και δημιουργείται εφίδρωση. Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την τριβή διαλύει το φυσικό φράγμα προστασίας της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την αύξηση της λιπαρότητας και την ανάπτυξη βακτηρίων. Δεν είναι λοιπόν, διόλου απίθανο να εμφανιστεί η ανεπιθύμητη maskne!
Επίσης, ενδέχεται και το λάστιχο της μάσκας να προκαλέσει την εμφάνιση δερματίτιδας ή ξηρότητας της επιδερμίδας στα σημεία πίεσης, δηλαδή στα μάγουλα, στα πλάγια του λαιμού και στο πίσω μέρος των αυτιών.
Το νέο «αξεσουάρ» λοιπόν, καλλιεργεί ένα μικρο-περιβάλλον αυξημένης υγρασίας, τριβής και θερμότητας που μας κάνει ευάλωτες στην εμφάνιση δερματικών παθήσεων.
Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να προσαρμόσουμε την καθημερινή ρουτίνα της ομορφιάς μας κατάλληλα, ώστε να προλάβουμε ή και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιθέσεις.
Τι κάνουμε;
- Ο καθαρισμός του προσώπου μας, πριν και μετά τη χρήση μάσκας είναι το κυριότερο βήμα. Η επιλογή ενός υγρού, απαλού καθαριστικού χωρίς άρωμα θα μας βοηθήσει στο να αποφύγουμε τους ερεθισμούς.
- Για να μετριάσουμε το φαινόμενο της ακμής, επενδύουμε σε μια ειδική φόρμουλα που θα απλώσουμε στο πρόσωπό μας και ειδικά, στα σημεία που καλύπτονται από τη μάσκα, περίπου 30 λεπτά πριν τη φορέσουμε, ώστε να απορροφηθεί και να δράσει ικανοποιητικά.
- Δεν παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό προϊόν, καθώς οι ακτίνες UVA και UVB έχουν την ικανότητα να διεισδύσουν προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα στο δέρμα μας.
- Εάν στο πρόσωπό μας παρουσιάζεται ξηροδερμία, μια ελαφριά ενυδατική κρέμα θα προσφέρει την απαραίτητη υγρασία και θα εξαφανίσει την αίσθηση κνησμού.
- Παρατηρείτε πρήξιμο; Σε περίπτωση που η πολύωρη χρήση της μάσκας κάνει το πρόσωπό μας να πρήζεται, τότε μπορούμε να καταφύγουμε στις γνωστές κομπρέσες.Χρησιμοποιούμε εναλλακτικά κρύες και ζεστές κομπρέσες, αφήνοντας τις να δράσουν για 1-2 λεπτά. Τελειώνοντας, ένα πέρασμα με χλιαρό χαμομήλι ή μια μάσκα προσώπου με πολτοποιημένο ανανά θα βοηθήσουν σημαντικά.
- Όταν υποφέρουμε από ερεθισμούς που συνοδεύονται από φαγούρα και αίσθηση καψίματος θα ανακουφιστούμε με την εφαρμογή μιας κρέμας υδροκορτιζόνης.
- Η τακτική αλλαγή της μάσκας βοηθά στη μείωση των ερεθισμών. Μόλις λοιπόν, νιώσουμε πως η μάσκα υγραίνεται υπερβολικά ή έχει αποκτήσει «βάρος» την απορρίπτουμε και χρησιμοποιούμε μια καινούργια.
Τι ΔΕΝ κάνουμε…
- Δεν εφαρμόζουμε εντατικό πήλινγκ και οποιουδήποτε τύπου μηχανική απολέπιση, καθώς η έντονη τριβή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο δέρμα μας.
- Αποφεύγουμε τα πολύ ενισχυμένα προϊόντα περιποίησης, όπως αυτά που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου ή ρετινόλη διότι ενδέχεται να ερεθίσουν περισσότερο το δέρμα μας σε συνδυασμό με την τριβή από τη μάσκα.
- Εάν το φαινόμενο της ακμής είναι έντονο παραλείπουμε το μέικαπ, καθώς έχει την ιδιότητα να χειροτερεύει την κατάσταση, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση που δημιουργείται εφίδρωση και το δέρμα μας ασφυκτιά.
- Όχι στις υπερβολές: Μπορεί η χρήση αντηλιακού ή ενυδατικής κρέμας να βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας μας, αλλά εάν το παρακάνουμε στην ποσότητα εφαρμογής, το πιθανότερο είναι πως θα επιδεινώσουμε την κατάσταση με αρνητικές δερματολογικές εξάρσεις.
- Δεν χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά τις μάσκες μιας χρήσης, καθώς στην επιφάνεια τους συσσωρεύονται ρύποι, βακτήρια και αλλεργιογόνα στοιχεία που μπλοκάρουν τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος.
Επίσης…
- Το άγχος, λόγω της πανδημίας, είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει τις δερματικές ενοχλήσεις στο πρόσωπό μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η λεπτεπίλεπτη περιοχή των χειλιών ενδέχεται να παρουσιάσει έξτρα ευαισθησίες, όπως για παράδειγμα έρπη. Η τοπική θεραπεία με εξειδικευμένο φαρμακευτικό προϊόν θα ισορροπήσει την κατάσταση.
- Οι μάσκες μιας χρήσης που απορρίπτονται μετά από λίγη ώρα προκαλούν συνήθως, λιγότερα προβλήματα στην ευαίσθητη επιδερμίδα μας. Από την άλλη, οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να γίνουν εστίες μικροβίων εάν τις χρησιμοποιούμε συχνά, για αρκετή ώρα και χωρίς να τις έχουμε πλύνει προηγουμένως, στους 60οC και σιδερώσει σχολαστικά!
- Θυμηθείτε το ιαματικό νερό: Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ αποτελεσματικό να ψεκάζουμε το πρόσωπό μας με ένα σπρέι ιαματικού νερού. Θα του χαρίσουμε την απαραίτητη ενυδάτωση και ένα κύμα αναζωογόνησης, άκρως απολαυστικό!