Σπυράκια! Οι απρόσκλητοι επισκέπτες μπορούν πλέον να αποχωρήσουν διακριτικά!
Μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για εμάς, μπορεί να αρχίσει στραβά εάν εντοπίσουμε το πρωί στον καθρέφτη ένα, δύο ή και περισσότερα σπυράκια… Όσο και να αναζητήσουμε λύσεις στο διαδίκτυο, η αλήθεια είναι πως δεν θα απαλλαγούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Μπορούμε, όμως, να οργανωθούμε άμεσα ώστε να δείχνουν καλύτερα, ακόμα και μέσα σε μια νύχτα!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το σπυράκι που μας ταλαιπωρεί μέσα σε μια ώρα, αλλά και να το ξεφορτωθούμε μέσα σε μια νύχτα αποτελεί πρόκληση!
Οπωσδήποτε, όμως, δεν πρέπει να ξεκινήσουμε να τα «σπάμε». Τα σπυράκια είναι μικρές μικρο-λοιμώξεις των τριχοθυλακίων. Εφαρμόζοντας ένα επιμελές πρόγραμμα περιποίησης δέρματος, ακόμα και μέσα σε μία νύχτα, τα σπυράκια μας θα φαίνονται πολύ καλύτερα!
Γνωμάτευση και αγωγή
Οπωσδήποτε και δεν υπάρχουν εγγυήσεις που ορίζουν το «θαύμα του ύπνου», αλλά μερικές κατευθυντήριες λύσεις…
Τα σπυράκια προκαλούνται συνήθως, από τέσσερεις αιτίες:
- απόφραξη ωοθυλακίων
- ανάπτυξη μικροβίων
- παραγωγή σμήγματος (ή προσθήκη ελαίου στο δέρμα μας)
- φλεγμονή
Είναι σημαντικό να μελετήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα το σπυράκι μας, ώστε να μπορέσουμε να το φροντίσουμε στο αρχικό του στάδιο και με τα σωστά συστατικά!
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων είναι να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, θείο, έλαιο τεϊόδεντρου ή σαλικυλικό οξύ, ακριβώς πριν πέσουμε για ύπνο.
Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι ένας λευκαντικός παράγοντας που σκοτώνει τα μικρόβια και στεγνώνει τα έλαια στο ωοθυλάκιο.
Το έλαιο τεϊόδεντρου και το θείο δρουν με παρόμοιο τρόπο. Οπότε, η χρήση αυτών των συστατικών είναι πολύ πιθανόν να κάνει το σπυράκι μας να φαίνεται μικρότερο το πρωί!
Ας μην ξεχάσουμε βέβαια και το σαλικυλικό οξύ, το οποίο όχι μόνο θα στεγνώσει το σπυράκια, αλλά θα σκοτώσει και τυχόν μικρόβια. ενώ ταυτόχρονα απολεπίζει το δέρμα ξεμπλοκάροντας το συσσωρευμένο πύον να βγει από το ωοθυλάκιο!
Σε περίπτωση συνταγογραφούμενων προϊόντων που δρουν τοπικά, ενδέχεται να υπάρχει στο φαρμακείο μας κάποιο ζελ με αντιβίωση, όπως η κλινδαμυκίνη ή η μινοκυκλίνη, που θα βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του σπυριού!
Σχολαστικός καθαρισμός
Τα προϊόντα τοπικής χρήσης και τα επιθέματα μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση σε επείγουσες περιπτώσεις ακμής, αλλά το βασικό προϊόν για να αποφύγουμε τα σπυράκια είναι ένα καλό καθαριστικό!
Με σαλικυλικό οξύ ή παράγοντες ελαφριάς απολέπισης ξεμπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος , όχι μόνο για να θεραπεύσουν τα σπυράκια, αλλά και για να αποτρέψουν την εμφάνισή τους.
Κρέμα υδροκορτιζόνης, επιθέματα και διατροφή
Χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί μια γρήγορη λύση για την ερυθρότητα, αρκεί να τη χρησιμοποιήσουμε για τρία συνεχόμενα βράδια. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση της, καθώς ενδέχεται να μπλοκάρει τους πόρους. Είναι προτιμότερο να περιέχει υαλουρονικό οξύ, στοιχείο που έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό, χωρίς να φράζει τους πόρους.
Κάποια επιθέματα με φυσαλίδες ή τα υδροκολλοειδή έμπλαστρα μπορεί να βοηθήσουν στις θεραπείες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν, όμως, και κάποια που περιέχουν οξέα ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον ερεθισμούς, ειδικά μετά από υπερβολική χρήση.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι προτιμότερο να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας συγκεκριμένες τροφές, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο και αμυγδαλέλαιο, οι οποίες και εντείνουν το πρόβλημα! Έχει αποδειχθεί πως τέτοια συστατικά ενισχύουν το πρόβλημα και είναι πιθανόν να δημιουργήσουν περισσότερα σπυράκια.
Βοήθεια S.O.S.!
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή μία ημέρα πριν από κάποιο κορυφαίο γεγονός, μπορούμε να ζητήσουμε από έναν δερματολόγο μια ένεση κορτιζόνης, ώστε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα.
Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικές, καθώς κάτι τέτοιο αφορά αποκλειστικά και μόνο, μια κατεπείγουσα περίπτωση!
Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας επίσης, πως οι ενέσεις στεροειδών προκαλούν από λέπτυνση του δέρματος και λεύκανση έως έντονο σημάδι στην περιοχή της έγχυσης. Και οπωσδήποτε, δεν αφορούν τακτική θεραπεία σπυριών!
Καταπληκτικές θεραπείες DIY;
Οι φρέσκιες θεραπείες που φτιάχνονται στην κουζίνα του σπιτιού μας, από τα χεράκια μας αποτελούν μια πρώτης τάξης επιλογή! Ας δοκιμάσουμε…
- Μια μικρή θρυμματισμένη πάστα ασπιρίνης, πάνω σε ένα σπυράκι βοηθά να στεγνώσει το σημείο και η φλεγμονή.
- Η οδοντόκρεμα – το αδιαφανές είδος, όχι το ζελ – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγνώσει τα σπυράκια.
- Ο πάγος σε ένα κόκκινο σπυράκι προσφέρει άμεση συστολή των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας.
- Αντίθετα, μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να κάνει το σπυράκι να ωριμάσει και κατά συνέπεια, να εκδηλωθεί γρηγορότερα.
- Τέλος, ας εμπιστευτούμε το κονσήλερ μας! Το μακιγιάζ φτιάχτηκε για τέτοιες στιγμές… Είναι πολύ πιθανό να κάνει ένα σπυράκι αόρατο ακόμα, κι αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς! Χρησιμοποιώντας τοπικά ένα πρασινωπό κονσήλερ θα εξουδετερωθεί η ερυθρότητα που προκαλεί η ακμή και θα εξαλειφθεί η φλεγμονή.
Πότε «σπάμε» ένα σπυράκι…
Εάν έχουμε εξαντλήσει όλες τις επιλογές, δεν έχει λειτουργήσει τίποτα και είμαστε λίγες ώρες πριν από ένα μεγάλο γεγονός, τότε πιθανόν να ήρθε η ώρα να «σπάσουμε» το σπυράκι μας, αλλά με εξαιρετική προσοχή!
Ποτέ μα ποτέ δεν θα αρχίσουμε να πιέζουμε ένα σπυράκι που δεν έχει ωριμάσει. Μόνο σε περίπτωση που το σπυράκι μας έχει ένα τεράστιο λευκό στέλεχος στην κορυφή – και όλο το περιεχόμενό του είναι ορατό, μπορούμε να επέμβουμε!
Οπωσδήποτε τα χέρια μας θα είναι καθαρά και θα φορέσουμε γάντια, ενώ θα χρησιμοποιήσουμε μπατονέτες για να ασκήσουμε απαλή πίεση και να σκάσει.
Τα μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται όταν πιέζουμε σπυράκια που δεν είναι έτοιμα ή τα πιέζουμε με βρώμικα δάχτυλα! Η συμπίεση τους κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση μικρολοιμώξεων, να δημιουργήσει μεγαλύτερη φλεγμονή και ουλές!