Στεγνό καθάρισμα: Ένας αντισυμβατικός τρόπος καθαρισμού του προσώπου μας!
Μπορεί με την πρώτη ανάγνωση να σας μοιάζει ότι μιλάμε… για ρούχα που στέλνονται στο καθαριστήριο! Όχι όμως! Πρόκειται για μία από τις πιο απλές και πολυσυζητημένες καινοτομίες για τον καθαρισμό του προσώπου. Δηλαδή, την εφαρμογή καθαριστικού προϊόντος στο πρόσωπό μας χωρίς να έχουμε βρέξει προηγουμένως την επιδερμίδα μας. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την καλύτερη μέθοδο. Ας διαπιστώσουμε εάν το «στεγνό καθάρισμα» είναι κατάλληλο για καθεμία από εμάς, πώς γίνεται, ποιες είναι οι αντενδείξεις και κάθε πληροφορία που χρειάζεστε. Πλήρης οδηγός.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τις συνήθειές μας μπορεί για εμάς, ο καθαρισμός του προσώπου μας με τη βοήθεια του νερού να αποτελεί πάγια τακτική. Σε περίπτωση, όμως, που έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, το δέρμα μας είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς ή θέλουμε να αφαιρούμε συχνά το μακιγιάζ μας, τότε είναι πολύ πιθανόν να αναρωτιόμαστε, εάν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με τον σωστό τρόπο ή εάν υπάρχει κάτι καλύτερο!
Ενώ οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι η χρήση ενός ήπιου προϊόντος καθαρισμού και χλιαρού νερού είναι οι καλύτερες πρακτικές, οι ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας δεν σταμάτησαν ποτέ να εξερευνούν νέους τρόπους για να βελτιστοποιήσουν την καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού!
Και μία από τις πιο απλές και πολυσυζητημένες καινοτομίες τους είναι ο στεγνός καθαρισμός, δηλαδή η εφαρμογή καθαριστικού προϊόντος στο πρόσωπό μας χωρίς να έχουμε βρέξει προηγουμένως την επιδερμίδα μας.
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο στεγνός καθαρισμός προσώπου αποτελεί την καλύτερη μέθοδο περιποίησης της επιδερμίδας μας στο σπίτι! Πολλοί μπορεί να παραξενεύονται για την πρακτικότητα του θέματος, αλλά εμείς θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν τελικά, το «στεγνό καθάρισμα» είναι κατάλληλο για εμάς!
Γιατί οι ειδικοί λατρεύουν τον στεγνό καθαρισμό;
Η ιδέα να τρίβουμε το καθαριστικό προσώπου απ’ ευθείας στο στεγνό μας πρόσωπο μπορεί να μοιάζει αντιφατική. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος λένε ότι πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα καθαρό πρόσωπο.
Μάλιστα, ο δερματολόγος Dr. Morgan Rabach εξηγεί πως ο στεγνός καθαρισμός μας δίνει την ευκαιρία να επωφεληθούμε από την πλήρη καθαριστική δύναμη του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουμε, αφού δεν αραιώνεται με νερό!
Ο ισχυρισμός είναι ότι με το στεγνό καθάρισμα διασφαλίζουμε πως τόσο η υπερβολική λιπαρότητα και η βρωμιά, όσο και το μακιγιάζ θα απομακρυνθούν απόλυτα από το πρόσωπό μας.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους βέβαια, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως ο στεγνός καθαρισμός δεν αποτελεί και μία εντελώς στεγνή διαδικασία! Μετά την εφαρμογή, θα συνεχίσουμε να βρέχουμε τα δάχτυλά μας ώστε να κάνουμε μασάζ με το καθαριστικό μας και θα ξεπλύνουμε κανονικά το πρόσωπό μας, όταν τελειώσουμε.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, με το στεγνό καθαρισμό το δέρμα μας απορροφά περισσότερα στοιχεία και αποκομίζει πολύ μεγαλύτερα οφέλη από τα ενεργά συστατικά του καθαριστικού προϊόντος.
Για παράδειγμα, συστατικά όπως τα οξέα ή αντιβακτηριακά στοιχεία όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου θεωρούνται λίγο πιο ενεργά, πριν αναμειχθούν με νερό!
Περισσότερα οφέλη για ορισμένους τύπους δέρματος;
Αν και ο στεγνός καθαρισμός δεν μοιάζει να διαφέρει και τόσο από το συμβατικό πλύσιμο προσώπου – είναι ουσιαστικά το ίδιο, με το αρχικό βήμα που θέλει βρέξιμο του προσώπου μας να παραλειφθεί – μπορεί να έχει αισθητά διαφορετικά αποτελέσματα!
Επειδή το καθαριστικό προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πιο συμπυκνωμένο, μια και θα το απλώσουμε στο δέρμα και θα ακολουθήσει μασάζ, πετυχαίνουμε ένα καλύτερο και πιο βαθύ αποτέλεσμα από το κλασικό ντεμακιγιάζ με νερό.
Πρόκειται δηλαδή, για την ιδανική μέθοδο καθαρισμού εάν οι ακαθαρσίες δημιουργούν θέματα στην επιδερμίδα μας ή εάν θέλουμε να απαλλαγούμε με βεβαιότητα από το μακιγιάζ!
Αποτελεί επίσης, ευεργετική μέθοδο εάν έχουμε διεσταλμένους πόρους, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται παγιδευμένες ακαθαρσίες και έλαια που δημιουργούν μαύρα στίγματα και κηλίδες! Πολύ αποτελεσματική είναι ακόμα, εάν οι πόροι του δέρματός μας έχουν φράξει, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή πρώτη γραμμή άμυνας κατά των κηλίδων!
Ο στεγνός καθαρισμός δεν αφορά όλες μας!
Αν και πρόκειται για μια ήπια τεχνική καθαρισμού (υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούμε μια απαλή σύνθεση!) και ασφαλής, για τους περισσότερους τύπους δέρματος, δεν είναι για όλες μας, όπως άλλωστε και οι περισσότερες τεχνικές για τη φροντίδα του δέρματος.
Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό προϊόν σε μορφή αφρού, δεν θα πρέπει να εφαρμόσουμε το στεγνό καθαρισμό, μια και αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά «σκληρά» και δεν πρέπει να εφαρμόζονται με τη μέθοδο της τριβής απ’ ευθείας πάνω σε στεγνό δέρμα.
Επιπλέον, ο στεγνός καθαρισμός πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα ή εμφανίζει εύκολα φλεγμονές. Όπως εξηγούν οι δερματολόγοι, η τριβή ορισμένων καθαριστικών στο στεγνό δέρμα ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό και επομένως, θα πρέπει να αποφεύγεται.
Αλλά δεν είναι και καλή επιλογή για τις τεμπελούλες! Εάν βιαζόμαστε και δεν ξεπλένουμε εντελώς το καθαριστικό μας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα…
Ας μην ξεχνάμε, πως η αφαίρεση του καθαριστικού από το δέρμα μας είναι εξίσου σημαντική με την εφαρμογή του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητους ερεθισμούς.
Και στις ευαίσθητες επιδερμίδες, τα επιφανειοδραστικά στοιχεία στην επιδερμίδα μας, μπορεί να διαταράξουν το φυσιολογικό pH στην εξωτερική στοιβάδα. Οπότε, προσοχή!
Οι καλύτερες επιλογές!
Όπως έχουμε ήδη αντιληφθεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξουμε ένα αρκετά απαλό καθαριστικό προϊόν, ώστε να μην ερεθιστεί ή «στεγνώσει» το δέρμα μας κατά τη διάρκεια ή και μετά την εφαρμογή. Τι πρέπει να προσέξουμε;
- Δεν πρέπει να «κολλάει», αλλά να γλιστράει μαγικά στο πρόσωπό μας κατά την εφαρμογή, χωρίς να τραβάει το δέρμα μας!
- Είναι προτιμότερο να μην αφρίζει, αλλά να έχει ως βάση κάποιο έλαιο ή κρέμα, ώστε να προσδίδει έξτρα αίσθηση απαλότητας!
- Επιλέγουμε ενεργά θρεπτικά συστατικά, όπως αλόη βέρα, υαλουρονικό οξύ, φυτικά έλαια ή κεραμίδια.
- Μπορεί να είναι και αρκετά οικονομικό, αναζητώντας το ιδανικό και στα ράφια του σούπερ μάρκετ!
Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να εφαρμόσουμε στεγνό καθαρισμό;
- Εάν προκαλέσει ερεθισμό ή άλλα, δυσάρεστα αποτελέσματα στη διαδικασία τριβής με το δέρμα μας, ενώ λειτουργεί άψογα με το κλασικό καθαρισμό με το νερό.
- Υπέροχα, εάν ο στεγνός καθαρισμός συνδυαστεί με τη δράση ενός λειαντικού scrub. Όταν, όμως, δεν γλιστράει και νιώθουμε πως το δέρμα μας, μας τραβάει, τότε δεν είναι και ασφαλές.
- Αν και υπάρχουν πολύ λίγα καθαριστικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για στεγνό καθαρισμό, η χρήση οποιουδήποτε καθαριστικού πέρα από τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή γίνεται επικίνδυνη.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας;
Ανεξάρτητα από τον τρόπο που πλένουμε το πρόσωπό μας, οι υπερβολές μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιες με την απουσία καθαρισμού. Δεν ξεχνάμε πως με το πλύσιμο αφαιρούνται και τα φυσικά έλαια που προστατεύουν την επιδερμίδα μας, οπότε ένα ευαίσθητο δέρμα κινδυνεύει και χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση.
Για τις περισσότερες από εμάς, ο καθαρισμός του προσώπου δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό, δηλαδή μετά το πρωινό ξύπνημα και πριν πέσουμε για ύπνο, είναι η καλύτερη πρόταση.
Και επειδή, ο στεγνός καθαρισμός είναι απλώς ένας τρόπος για να βελτιώσουμε τη ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου μας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δύο στεγνοί καθαρισμοί την ημέρα είναι ιδανικοί.
Ωστόσο, οι κανόνες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες μας, τον τύπο του δέρματός μας και την καθημερινή μας ρουτίνα. Μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα μόνο λεπτομερή καθαρισμό και ένα πιο γρήγορο πλύσιμο την ημέρα!
Ο λόγος που θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, στο στεγνό καθαρισμό
Ανεξάρτητα από το ποια είναι η ρουτίνα περιποίησης που ακολουθούμε για το δέρμα μας, συνήθως, την εφαρμόζουμε σαν να έχουμε μπει σε αυτόματο πιλότο! Αλλά ο στεγνός καθαρισμός, όπως σχεδόν και κάθε καλλυντική φροντίδα που προσφέρουμε στον εαυτό μας, λειτουργεί καλύτερα όταν γίνεται συνειδητά και σκόπιμα.
Ειδικά, την πρώτη φορά θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, για να αποκτήσουμε και τις καλύτερες συνθήκες. Τι κάνουμε;
- Δεν αρκεί να τρίψουμε απλά, λίγο καθαριστικό προϊόν στο πρόσωπό μας και να το ξεπλύνουμε. Για να αξιοποιήσουμε τη διαδικασία στο έπακρο, εφαρμόζουμε το καθαριστικό αρχικά σε στεγνό πρόσωπο και με στεγνά δάχτυλα. Στη συνέχεια, κάνουμε ένα απαλό μασάζ με ανοδικές κινήσεις.
- Αφήνουμε το προϊόν να δράσει για λίγα λεπτά και κατόπιν, βρέχουμε τα δάχτυλά μας με λίγο χλιαρό νερό, συνεχίζοντας το μασάζ.
- Τελειώνοντας, ξεπλένουμε καλά το πρόσωπό μας με χλιαρό – ούτε ζεστό ούτε κρύο νερό, ώστε να αφαιρέσουμε κάθε υπόλειμμα.
Το νερό έχει σημασία και στο στεγνό καθαρισμό
Σε αντίθεση με το όνομά του, ο στεγνός καθαρισμός δεν σημαίνει καθαρισμός με παντελή απουσία νερού! Σημαίνει απλώς, ότι το νερό χρησιμοποιείται λίγο διαφορετικά, εξακολουθώντας να παίζει σημαντικό ρόλο στα περισσότερα στάδια του στεγνού καθαρισμού.
- Για αρχή, το πιο κρίσιμο σημείο για τον καθαρισμό του προσώπου μας, ίσως δεν το έχουμε σκεφθεί: Να πλύνουμε τα χέρια μας, πριν καθαρίσουμε το πρόσωπό μας!
- Μόλις πλύνουμε και στεγνώσουμε τα χέρια μας, θα απλώσουμε το καθαριστικό στο στεγνό μας πρόσωπο. Εφαρμόζουμε ανοδικές κινήσεις μασάζ, ώστε να εισχωρήσει το προϊόν στους πόρους του δέρματος και να απομακρύνει τις ακαθαρσίες.
- Στη συνέχεια, περνώντας τα χέρια μας κάτω από το χλιαρό νερό, κάνουμε και πάλι μασάζ στο πρόσωπό μας, για να διαλυθεί το προϊόν. Τελειώνουμε, ξεπλένοντας σχολαστικά με άφθονο χλιαρό νερό.
Πώς θα στεγνώσουμε το πρόσωπό μας;
Ακολουθώντας ευλαβικά τη ρουτίνα της ομορφιάς μας γνωρίζουμε πως ο καθαρισμός του προσώπου μας είναι μόνο η αρχή. Επίσης, ξέρουμε πως οποιαδήποτε λεπτομέρεια σε κάθε βήμα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Έτσι, ακόμα κι αν έχουμε εφαρμόσει άψογα το στεγνό καθαρισμό πριν κοιμηθούμε, όλη η καλή δουλειά μας μπορεί να χαθεί αν αποτύχει το επόμενο βήμα: Το στέγνωμα του προσώπου μας!
Φυσικά, μπορούμε να αρπάξουμε την πλησιέστερη καθαρή και στεγνή πετσέτα! Οι δερματολόγοι, όμως, αποκαλύπτουν πως υπάρχουν καλές και κακές πρακτικές για το στέγνωμα του προσώπου μας:
- Προτείνουν να εφαρμόσουμε ταμποναριστές κινήσεις με την πετσέτα, αντί να την τρίψουμε στο πρόσωπό μας, προκαλώντας ερεθισμούς.
- Δεν υπάρχει λόγος να στεγνώσουμε υπερβολικά το δέρμα μας! Λίγη υγρασία είναι απαραίτητη για να ακολουθήσει η ενυδατική φροντίδα του προσώπου μας.
S.O.S! Χρησιμοποιούμε πάντα μια ολοκάθαρη πετσέτα, διαφορετικά τα βακτήρια και οι βρωμιές θα εισχωρήσουν στο φρεσκοπλυμένο μας πρόσωπο.
Ο νυχτερινός καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός
Αν επιλέξουμε να κάνουμε μόνο ένα στεγνό καθαρισμό την ημέρα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει το βράδυ ώστε να απομακρυνθούν όλοι οι ρύποι, η λιπαρότητα και τα υπολείμματα μακιγιάζ που έχουν συσσωρευτεί στο δέρμα μας όλη μέρα!
Σε περίπτωση βέβαια, που μας απασχολούν συγκεκριμένα θέματα που απαιτούν την προσοχή μας το πρωί, τότε είναι προτιμότερο να εφαρμόσουμε τον επιμελή καθαρισμό μετά το πρωινό ξύπνημα.
Σημείωση: Η συσσώρευση βρωμιάς και ελαίων μιας ημέρας και μόνο στο πρόσωπό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε ένα θαμπό δέρμα και σε αρκετές ανεπιθύμητες εξάρσεις!
Και μετά, τι;
Για πολλές από εμάς, ο στεγνός καθαρισμός – όπως το τυπικό πλύσιμο προσώπου – είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια ρουτίνα ομορφιάς της επιδερμίδας μας! Και επειδή, με αυτή τη μέθοδο οι πόροι του δέρματος καθαρίζουν τόσο καλά, η επιδερμίδα μας θα επωφεληθεί τα μάλα από τα προϊόντα που θα εφαρμόσουμε στη συνέχεια…
Τα κατάλληλα προϊόντα μετά τον στεγνό καθαρισμό επιλέγονται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τον τρόπο ζωής μας. Και η σωστή ρουτίνα για εμάς μπορεί να είναι η πιο απλή:
Όπως προτείνει μια ομάδα δερματολόγων, μια καλή μινιμαλιστική ρουτίνα δεν περιλαμβάνει τίποτα περισσότερο από έναν καλό καθαρισμό, όπου ακολουθείται από μια ενυδατική κρέμα και αντηλιακό, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα προαιρετικά βήματα αφορούν την εφαρμογή τόνερ που αφαιρεί τυχόν εναπομείναντες ακαθαρσίες, συσφίγγει τους πόρους, αποκαθιστά τα φυσικά επίπεδα pH του δέρματός μας και λειαίνει την επιδερμίδα μας.
Στη συνέχεια, οι οροί που στοχεύουν στα σημάδια γήρανσης και κατόπιν, η κρέμα ματιών, οι ειδικές θεραπείες κατά των δισχρωμιών και ακόμα πιο εμπλουτισμένες ενυδατικές κρέμες ολοκληρώνουν την ρουτίνα.
Το πιθανότερο είναι βέβαια, πως δεν χρειαζόμαστε όλα αυτά τα προϊόντα, αλλά εάν χρησιμοποιήσουμε κάποιο από αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστεί με τη σωστή σειρά: Πρώτα τονωτική λοσιόν, στη συνέχεια ορός περιποίησης, μετά κρέμα ματιών, ακολουθούν θεραπείες σημείων και, τέλος, ενυδατικές κρέμες.
Ως γενικό κανόνα μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πιο ελαφριά προϊόντα και να ολοκληρώσουμε με τα πιο «βαριά»!