Συμβουλές για την επιλογή του σωστού αντηλιακού για το πρόσωπό σας
Τι είδους αντηλιακό έχετε για το πρόσωπό σας; Απλά αγοράζετε ό,τι βρεθεί μπροστά σας ή το ψάχνετε λίγο περισσότερο; Αν και κάθε προστασία του δέρματος είναι καλή, ίσως θέλετε να ελέγξετε ξανά το είδος του αντηλιακού που αγοράζετε, ειδικά όσον αφορά το πρόσωπό σας.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Μέχρι τώρα, είναι κοινή γνώση: Το αντηλιακό είναι ένα κρίσιμο βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προειδοποιεί ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάτω από 30 SPF, ανεξάρτητα από το μέρος του σώματος στο οποίο το χρησιμοποιείτε.
Ωστόσο, το αντηλιακό σε μορφή κρέμας είναι ιδανικό για το πρόσωπό σας, αφού παρέχει τη μεγαλύτερη κάλυψη και προστασία.
Αλλά το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό και, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν κάποιοι, δεν έχουν όλα τα αντηλιακά την ίδια φόρμουλα. Αν και σας προστατεύουν από τις καρκινικές ακτίνες UV και διατηρούν το δέρμα σας υγιές, οι διαφορετικές υφές και τόνοι του δέρματος έχουν διαφορετικές ανάγκες.
Τα διάφορα είδη αντηλιακών
Τα αντηλιακά, τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα σας, μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους: ορυκτά και χημικά. Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο, αλλά η κύρια διάκριση βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας τους.
Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στα δύο, και η απόφαση για το ποιο θα χρησιμοποιηθεί εναπόκειται τελικά στον χρήστη και στον συγκεκριμένο τύπο δέρματος.
Ένας πιο ακριβής όρος για το ορυκτό αντηλιακό
Λειτουργεί ως ασπίδα στο δέρμα σας, εμποδίζοντας ενεργά τις ακτίνες UV να διεισδύσουν. Το βασικό συστατικό σε πολλά από αυτά τα αντηλιακά είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο τείνει να είναι απαλό στο δέρμα.
Αυτά τα αντηλιακά είναι πολύ αποτελεσματικά, όταν εφαρμόζονται σωστά. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αυτό. Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να απλώσετε πλήρως το αντηλιακό σε ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα σας, για να εξασφαλίσετε πλήρη κάλυψη.
Προτιμάται το χημικό αντηλιακό για την ευκολότερη εφαρμογή του
Οι χημικές ουσίες μέσα στο αντηλιακό – όπως το oxybenzone, το homosalate και το octisalate – απορροφούν τις ακτίνες UV πριν από το δέρμα σας. Οι ανησυχίες των περισσότερων ανθρώπων σχετικά με τα χημικά αντηλιακά βρίσκονται μέσα στα ίδια τα χημικά.
Ενώ ορισμένες καρκινογόνες χημικές ουσίες, όπως το βενζόλιο έχουν βρεθεί σε ορισμένα αντηλιακά, αυτά τα προϊόντα έχουν από τότε ανακληθεί και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για οποιεσδήποτε πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αντηλιακά. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί.
Ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για το δέρμα σας;
Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, γνωρίζετε πολύ καλά τους καθημερινούς αγώνες για να βρείτε ένα προϊόν περιποίησης που είναι κατάλληλο για εσάς. Τα αντηλιακά με οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου τείνουν να γίνονται καλύτερα ανεκτά από άτομα με ευαίσθητο δέρμα, όπως λένε οι δερματολόγοι.
Αυτό σημαίνει τα αντηλιακά ορυκτά ή μη φαγεσωρογόνα θα κρατήσουν ανοιχτούς τους πόρους σας, δίνοντας στο δέρμα σας όλο τον χώρο αναπνοής που χρειάζεται.
Εάν έχετε ξηρό δέρμα, έχετε λίγη περισσότερη ευελιξία. Κανένα αντηλιακό δεν είναι πιο πιθανό να στεγνώσει το δέρμα σας από ένα άλλο. Ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον βήμα στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.
Πριν εφαρμόσετε το αντηλιακό σας, φορέστε την ενυδατική κρέμα. Περιμένετε να την απορροφήσει το δέρμα σας πριν βάλετε το αντηλιακό. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σας την επιπλέον ενυδάτωση που χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα το προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου.
Αν έχετε πιο σκούρο δέρμα, καλύτερα να αποφύγετε το ορυκτό αντηλιακό, καθώς δεν αναμειγνύεται τόσο καλά σε πιο σκούρες επιδερμίδες και μπορεί να αφήσει το πρόσωπό σας με μια γκριζωπή απόχρωση.
Τα αντηλιακά με χημικούς τύπους δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Ευτυχώς, υπάρχει το αντηλιακό με χρώμα, το οποίο συνδυάζεται καλύτερα με την επιδερμίδα σας και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες συνέπειες από το αντίστοιχο χημικό του.