Τι είναι το σμήγμα; Όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ισορροπημένο δέρμα
Αν έπρεπε να χαρακτηρίσετε το είδος της σχέσης ανάμεσα σε εσάς και το σμήγμα του δέρματός σας, πιθανότατα θα λέγατε «Είναι περίπλοκο». Από τη μία πλευρά, το σμήγμα βοηθά να διατηρείται το δέρμα σας ενυδατωμένο και υγιές, γεγονός που προσδίδει αυτό το πολυπόθητο φυσικό αποτέλεσμα λάμψης. Από την άλλη, η υπερβολική ποσότητα σμήγματος μπορεί να προκαλέσει μια όχι και τόσο όμορφη γυαλάδα που επιδεινώνει την ακμή και κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγάλοι. Και όταν δεν έχετε αρκετό σμήγμα; Να το ξηρό δέρμα με φαγούρα! Ποιες είναι οι συμβουλές των δερματολόγων για την ισορροπία του σμήγματος στο δέρμα μας;
Με τη γνώση των δερματολόγων σας δούμε την πλήρη «χαρτογράφηση» για το τι είναι το σμήγμα, τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην υγεία του δέρματός μας και πώς να βρούμε ισορροπία μια για πάντα.
Τι είναι τελικά το σμήγμα;
Το σμήγμα είναι η λιπαρή ουσία που παράγεται από το δέρμα και, πιο συγκεκριμένα, από τους σμηγματογόνους αδένες. Αποτελείται από λιπαρά οξέα, κερί και σάκχαρα που προστατεύουν το δέρμα σας και το κρατούν ενυδατωμένο. Επειδή έχουμε τόσους πολλούς πόρους στο πρόσωπό μας, τείνουμε να παρατηρούμε τη συσσώρευση σμήγματος σε αυτό περισσότερο από ό,τι σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος.
Γιατί είναι σημαντικά τα ισορροπημένα επίπεδα σμήγματος
Τα ισορροπημένα επίπεδα σμήγματος βοηθούν την επιδερμίδας μας να παραμένει λεία, ενυδατωμένη και υγιής. Όταν το σώμα μας παράγει πολύ σμήγμα, μπορεί να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται και να το αισθανόμαστε λιπαρό, να κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι ή μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ακμή.
Όταν δεν έχουμε αρκετό, το δέρμα μας γίνεται ξηρό και σφιχτό και μερικές φορές μπορεί να φαίνεται και να το αισθανόμαστε τραχύ, με φαγούρα και ευαίσθητο. Οι ακραίες περιπτώσεις μεταφράζονται σε σκασμένο και προβληματικό δέρμα.
Δεν είναι μόνο αυτό. Το σμήγμα παρέχει:
- Προστασία από την απώλεια υγρασίας και δρα ως φυσικός φραγμός ενάντια στα βακτήρια και τους μύκητες.
- Τα λιπίδια του σμήγματος προστατεύουν επίσης από την υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθούν στη μεταφορά λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών στο δέρμα.
- Άλλα συστατικά του σμήγματος, συμπεριλαμβανομένου του σκουαλενίου και των λιπαρών οξέων, έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τι να κάνετε εάν έχετε πολύ σμήγμα
Τα άτομα των οποίων οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα από το συνηθισμένο τείνουν να έχουν λιπαρό δέρμα. Αυτό το υπερβολικό λάδι μπορεί να παγιδεύσει ακαθαρσίες, υπολείμματα, νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια στους πόρους του, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή, μαύρα στίγματα και λευκά στίγματα.
Πού οφείλεται: Η υπερπαραγωγή σμήγματος είναι [συχνά] αποτέλεσμα ορμονικών διακυμάνσεων, παραγόντων του τρόπου ζωής ή/και φαρμάκων. Το λιπαρό δέρμα εμφανίζεται επίσης πιο συχνά σε άτομα στην εφηβεία έως τα μέσα της της ηλικίας των 20 ετών, όταν οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι πιο ακραίες.
Εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη έκκριση σμήγματος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια ήπια και συνεπή προσέγγιση στην περιποίηση του δέρματος:
Καθαρισμός: Πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό το πρωί και το βράδυ. Η υπερβολική έκπλυση μπορεί να αποτύχει και να προκαλέσει ακόμη περισσότερη παραγωγή σμήγματος.
Ενυδάτωση: Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα κάθε φορά που καθαρίζετε το δέρμα σας. Μείνετε μακριά από βαριά προϊόντα με βάση το λάδι και αντ’ αυτού μείνετε σε σκευάσματα νερού.
Απολέπιση: Συνιστάται επίσης η χρήση ενός απολεπιστικού AHA ή BHA, όπως το γλυκολικό οξύ ή το σαλικυλικό οξύ, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει και στην ακμή.
Μάσκα αργίλου: Αν θέλετε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των μεγάλων πόρων, εφαρμόστε μια μάσκα αργίλου μία φορά κάθε μία ή δύο εβδομάδες.
Θεραπείες ακμής: Η ακμή που προκύπτει από την περίσσεια σμήγματος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή και ρετινοειδή.
Πώς να αντιμετωπίσετε το πολύ λίγο σμήγμα
Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, ξεφλουδισμένο, με φαγούρα, σφίξιμο ή άλλως ερεθισμένο, πιθανότατα ανήκετε στο στρατόπεδο «δεν έχει αρκετό σμήγμα». Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας εδώ. Αν και μπορεί να γινόμαστε σοφότεροι καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να γινόμαστε και λίγο πιο… στεγνοί.
Πού οφείλεται: Οι ορμόνες μας πέφτουν με τη γήρανση και οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν λιγότερο έλαιο, εξηγούν οι δερματολόγοι. Αυτό επιδεινώνεται από ψυχρά [και ξηρά] κλίματα, όπου ο αέρας είναι φυσικά λιγότερο υγρός.
Πρόσθετες αιτίες χαμηλής παραγωγής σμήγματος περιλαμβάνουν την υψηλή θέρμανση εσωτερικών χώρων, έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες, κακή διατροφή, χαμηλή πρόσληψη νερού, φάρμακα και ισχυρά απολεπιστικά περιποίησης του δέρματος.
Οι προσαρμογές στον τρόπο ζωής και μια σούπερ ενυδατική ρουτίνα περιποίησης μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγρασίας του δέρματος:
Καθαρισμός με προϊόν που περιέχει έλαια: Αλλάξτε το καθαριστικό σας προϊόν με ένα καθαριστικό με λάδι ή βάλσαμο για πιο ενυδατικό καθάρισμα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να πλένετε το πρόσωπό σας μόνο μία φορά την ημέρα και αυτή είναι το βράδυ.
Ενυδάτωση σε στρώσεις: Οι ενυδατικές κρέμες σε στρώσεις μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα σας να πάρει την περισσότερη ενυδάτωση που λαχταρά. Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή τονωτικό, ορό υαλουρονικού οξέος και στη συνέχεια μια πλούσια κρέμα με βάση τα έλαια..
Κάντε ζεστά, σύντομα ντους: Τα μεγάλα και ζεστά ντους μπορούν να αφαιρέσουν το σμήγμα από το δέρμα σας. Κάντε ένα γρήγορο ντους και αποφύγετε το ζεστό νερό με ατμό. Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας μέσα σε 10 λεπτά από το ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Ενυδατικές μάσκες: Με τον ίδιο τρόπο που τα βαθιά μαλακτικά μπορούν να βοηθήσουν στη ζωή των ξηρών μαλλιών, μια θρεπτική μάσκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της υγρασίας του δέρματος. Εφαρμόστε την μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Πίνετε περισσότερο νερό: Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα νερού κάθε μέρα. Λάβετε υπόψη ότι χρειάζεστε περισσότερο νερό όταν κάνει ζέστε ή εάν κάνετε κάποια δραστηριότητα/άσκηση.