Ποια είναι η πραγματική ημερομηνία λήξης στα καλλυντικά;
Οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν υπόκειται σε κανόνες ασφαλείας, όσον αφορά τη χρήση του, από τη στιγμή που θα ανοιχτεί. Τι γίνεται, όμως, εάν έχουμε μερικές ξεχασμένες κρέμες ή προϊόντα μακιγιάζ, εντελώς άθικτα, αλλά θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμα και πέντε με δέκα χρόνια μετά την αγορά τους;
Aπό την Άντζελα Μολφέτα
Κάθε προϊόν ομορφιάς περιέχει μια σειρά από δραστικές ουσίες, η δραστικότητα των οποίων μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ένας γενικός κανόνας είναι πως τα φυσικά συντηρητικά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τα συνθετικά. Εκτός από την ημερομηνία λήξης, η οποία ενδέχεται να αναγράφεται πάνω στο προϊόν, η διάρκειά τους εξαρτάται και από τον τρόπο που τα αποθηκεύουμε. Αυτό σημαίνει πως κάθε καλλυντικό θα έχει καλύτερη δράση από τη στιγμή που το ανοίγουμε, εάν ήταν αποθηκευμένο στο κατάστημα αγοράς ή στο σπίτι, σε κάποιο σκιερό και δροσερό μέρος, αντί σε κάποιο ράφι με υγρασία ή άπλετο ηλιακό φως.
Όλα τα προϊόντα πάλι, υποβάλλονται σε διάφορες δοκιμές πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο σταθερότητας, δηλαδή πόσο επηρεάζονται από τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, αλλά και την έκθεση στον ήλιο. Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν, μπορεί κάθε φόρμουλα να εκτεθεί σε ανάπτυξη βακτηρίων, ακόμα και εάν δεν έχει ανοιχτεί. Κατά συνέπεια, η ημερομηνία λήξης οριοθετεί τελικά, τα χρονικά όρια κατά τα οποία τα βακτήρια ενδέχεται να αναπτυχθούν.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη δράση του προϊόντος είναι η συσκευασία. Τα προϊόντα με αντλία, χάρη στην εκκένωση αέρα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με εκείνα που φυλάσσονται σε βάζο. Για να αισθανθούμε μεγαλύτερη ασφάλεια, ας ενημερωθούμε…
Καθαρισμός προσώπου / σώματος: 6-12 μήνες
Εάν το προϊόν δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί εντός ενός έτους από την αγορά του. Ειδικά για τις φόρμουλες καθαρισμού προσώπου κάποια δραστικά συστατικά, όπως πεπτίδια ή αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι περισσότερο ευπαθή και κατά συνέπεια μπορούν να αποδειχθούν αναποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου, οπότε έξι μήνες εγγυώνται τη δράση τους.
Για την ενυδατική κρέμα: 6-12 μήνες
Συνήθως, η ενυδάτωση που προσφέρει ένα τέτοιο προϊόν είναι δραστική ακόμα και έξι ή δώδεκα μήνες μετά την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και όσο αυτό παραμένει σφραγισμένο. Όπως και με τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου, τα δραστικά συστατικά μπορούν να αποδυναμωθούν σταδιακά. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στο προϊόν ημερομηνία λήξης, ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενυδατική μας κρέμα σε διάστημα ενός έτους.
Κρέμα ματιών: 6 μήνες
Καθώς η περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, οι φόρμουλες για τη φροντίδα της περιέχουν λιγότερα συντηρητικά. Κάτι τέτοιο επηρεάζει την σταθερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες φόρμουλες, οπότε για μια ασφαλή χρήση μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μέχρι και έξι μήνες μετά από την ημερομηνία λήξης.
Ορός: 6 μήνες
Τα serum ή αλλιώς οροί περιέχουν συνήθως αρκετά αντιοξειδωτικά συστατικά και στοιχεία κατά της γήρανσης, όπως βιταμίνη C, πεπτίδια και ρετινόλη, τα οποία δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γύρω στους έξι μήνες, μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται, αλλά σε περίπτωση που παρατηρήσουμε πως το χρώμα τους έχει κάποια κιτρινωπή ή καφέ απόχρωση, τότε αυτό σημαίνει πως το προϊόν έχει οξειδωθεί και είναι ακατάλληλο.
Μέικ-απ: 2-3 χρόνια
Τα μέικ-απ έχουν συνήθως, ως βάση τους το νερό, οπότε τυπικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν περίπου δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν η φόρμουλα δεν περιέχει νερό, τότε η διάρκειά τους φθάνει ως και τα τρία χρόνια. Η δράση τους πάντως, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως οι δραστικές ουσίες που περιέχουν και η αποθήκευσή τους, οπότε για να μην υπάρξουν αμφιβολίες μπορούμε να επικοινωνήσουμε και με τους υπεύθυνους του προϊόντος, για περισσότερες απαντήσεις.
Κραγιόν / λιπ γκλος: 3 χρόνια
Η διάρκεια ζωής των κραγιόν είναι συνήθως αρκετά μεγάλη, οπότε ακόμα και μετά από τρία χρόνια θεωρούνται ασφαλή. Στις περισσότερες συνθέσεις μάλιστα, δεν υπάρχει νερό, οπότε αυτό δεν ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων. Η ύπαρξη βιταμίνης Ε πάλι, βοηθά τα λιπ γκλος με λιπαρή σύνθεση να διατηρήσουν τη χρωματική τους ένταση, χωρίς αλλοιώσεις.
Ρουζ / Τερακότα: 2 χρόνια
Συνήθως δεν περιέχουν νερό ή έλαια, οπότε μπορούν να διαρκέσουν ακόμα και περισσότερο από δύο χρόνια, σε περίπτωση που δεν έχουν ανοιχτεί. Εάν κατά το άνοιγμά τους παρατηρήσουμε πως έχουν σκουρότερη απόχρωση ή έχουν κρακελάρει (όταν πρόκειται για κόμπακτ), τότε θα πρέπει να τα πετάξουμε!
Μάσκαρα: 1 έτος
Η μάσκαρα μπορεί να διαρκέσει περίπου ένα έτος, μετά την ημερομηνία λήξης, εάν παραμείνει σφραγισμένη. Από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, όμως, η διάρκειά της κρατά μόλις μερικούς μήνες, καθώς με την είσοδο του αέρα τα βακτήρια βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν.
Άι-λάινερ: 10-12 μήνες
Μπορεί να διαρκέσει περίπου ένα έτος μετά από την ημερομηνία λήξης, εφ’ όσον είναι σφραγισμένο. Βέβαια η χρήση του θα εξαρτηθεί και από την υφή του. Σε περίπτωση που έχει «στεγνώσει» ή έχουν δημιουργηθεί κόμποι, τότε θα πρέπει να το πετάξουμε.
Σαμπουάν / Κοντίσιονερ: 2- 3 χρόνια
Έχουν την ιδιότητα να παραμένουν αρκετά σταθερά, όταν δεν έχουν ανοιχτεί, οπότε μπορεί να διαρκέσουν από δύο έως και τρία χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφεται στη συσκευασία η διάρκειά τους από τη στιγμή που τα ανοίγουμε.
Αντηλιακό: 1-2 χρόνια
Όπως γνωρίζουμε ήδη, υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών προϊόντων, τα χημικά και τα φυσικά. Τα φυσικά, καθώς δεν περιέχουν χημικές ουσίες, μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο έναντι των χημικών, τα οποία εξαιτίας των δραστικών συστατικών τους, συνήθως, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Για αυτόν τον λόγο, τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα είναι πιθανόν να αναγράφουν στη συσκευασία τους ημερομηνία λήξης «μετά το άνοιγμα», ενώ αυτά με χημικά φίλτρα ημερομηνία λήξης, απλά.