Πόσο ασφαλής είναι η χρήση σαμπουάν, αντί για αφρόλουτρο και το αντίστροφο;

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση σαμπουάν, αντί για αφρόλουτρο και το αντίστροφο;

Απίθανο; Μάλλον πιθανό να τελειώσει το αφρόλουτρό μας, κατά τη διάρκεια του ντους. Και η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη, εάν βρισκόμαστε και σε διακοπές… Μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε το σαμπουάν! Αφού αφρίζει θα μπορεί να καθαρίσει και το σώμα μας, σωστά; Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς, έτσι. Ας δούμε τι συμβαίνει, στην πραγματικότητα…  

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τόσο το αφρόλουτρο, όσο και το σαμπουάν έχουν σχεδιαστεί για χρήση στη λεπτεπίλεπτη επιδερμίδα μας. Και τα δύο κάνουν αφρό, αλλά κατά πόσο είναι κατάλληλη η φόρμουλα τους;

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά τα συστατικά τους, ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν κάποια βλάβη στο δέρμα μας.

Η σύνθεση του σαμπουάν

Τα σαμπουάν είναι σύνθετες συνθέσεις που αποτελούνται από διάφορα συστατικά, κυρίως επιφανειοδραστικά. Γύρω στο 20% των στοιχείων ενός σαμπουάν αφορούν τις επιφανειοδραστικές ουσίες, οι οποίες δημιουργούν και τον αναμενόμενο αφρό.

Ωστόσο, τα σαμπουάν περιέχουν συνήθως, ισχυρότερα και πιο συμπυκνωμένα επιφανειοδραστικά από τα προϊόντα που προορίζονται για την περιποίηση του σώματός μας.

Αυτό σημαίνει πως εάν χρησιμοποιήσουμε σαμπουάν αντί για αφρόλουτρο ενδέχεται το φυσικό προστατευτικό φιλμ του δέρματός μας να διαταραχτεί. Να παρουσιαστούν δερματικές αντιδράσεις, ευαισθησία, ξηρότητα και τάσεις κνησμού.

Αντίθετα, τα αφρόλουτρα περιέχουν συστατικά όπως η γλυκερίνη, τα οποία βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος, αντισταθμίζοντας τις επιφανειοδραστικές ουσίες.

  • Τα σαμπουάν δεν έχουν σχεδιαστεί για να ενυδατώσουν το σώμα, φυσικά.
  • Έχουν συνήθως χαμηλότερο, πιο όξινο pH από τα προϊόντα σώματος.
  • Διαταράσσοντας την ισορροπία του pH του δέρματός μας, όμως, μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί ή ακόμα και να αλλάξει το μικροβίωμα της επιδερμίδας μας.

Δεν μπορούμε, όμως, να ενυδατώσουμε το δέρμα μας, αμέσως μετά;

Οπωσδήποτε ναι, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει τη διατάραξη του pH. Επιπλέον, τα σαμπουάν περιέχουν συχνά αρωματικές συνθέσεις, ώστε να διατηρήσουν τη φρεσκάδα των μαλλιών μας. Το άρωμα, όμως, είναι ένα συστατικό που θα πρέπει να αποφύγουμε εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα.

Το συγκεκριμένο στοιχείο βέβαια, μπορεί να κάνει και στους υπόλοιπους τύπους δέρματος να αντιδράσουν, καθώς δεν έχει σχεδιαστεί για το σώμα μας.

Τέλος, η σύνθεση του σαμπουάν περιλαμβάνει πρόσθετα ειδικά σχεδιασμένα στοιχεία για την περιποίηση των μαλλιών μας, τα οποία δεν προσφέρουν κάποιο όφελος στο δέρμα μας.

Η χρήση του σαμπουάν στο δέρμα μας, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα;

Δείτε Επίσης
Το μυστικό τής απόλυτης απόλαυσης και… ενυδάτωσης στο ντους!

Όπως διαπιστώσαμε η χρήση του σαμπουάν δεν αποτελεί την ιδανική πρόταση για το δέρμα μας. Τι γίνεται, όμως, αν είναι η μόνη μας επιλογή όταν χρειαζόμαστε πραγματικά ένα μπάνιο; Λοιπόν, μερικές φορές πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι η χρήση σαμπουάν στο δέρμα μας μία-δύο φορές είναι απίθανο να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά, εκτός εάν το δέρμα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε κάποιο συστατικό, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει αλλεργίες.

Εάν το δέρμα μας δεν είναι ευαίσθητο, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε για αυτό. Ωστόσο, εάν συνεχίσουμε να αφαιρούμε από το δέρμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται χρησιμοποιώντας σαμπουάν αντί για αφρόλουτρο ή shower gel, θα ενισχύσουμε στην πρόωρη γήρανση του δέρματός μας, κάτι που δεν θέλουμε με τίποτα!

Αντίθετα τώρα, τι γίνεται εάν χρησιμοποιήσουμε το αφρόλουτρό μας στη θέση του σαμπουάν;

Για να προστατεύσουμε την υγεία των μαλλιών μας, δεν θα πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο, καθώς το λούσιμο μπορεί να καθυστερήσει για μια-δυο ημέρες και δεν είναι τόσο απαραίτητο, συνήθως.

Τα σαμπουάν περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών μας και τα προστατεύουν από τη φθορά. Ένα αφρόλουτρο, όπως αναφέραμε ήδη, δεν έχει την κατάλληλη σύνθεση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καθαρίσει όπως πρέπει τα μαλλιά μας αλλά και να τους στερήσει την προστασία που χρειάζονται. Δεν θέλουμε με τίποτα να προκαλέσουμε φαινόμενα τριχόπτωσης, δεν συμφωνείτε;

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.