Σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή: Είναι καλή ιδέα η χρήση τους;

Τα σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια ως συμπλήρωμα της γυναικείας υγιεινής. Είτε σε μορφή υγρού ή τζελ, οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν απαλές, ενυδατικές και ασφαλείς φόρμουλες για το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής. Όμως, παρά τη δημοτικότητά τους, η χρήση τους έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης, και πολλοί γυναικολόγοι τα αμφισβητούν. Γιατί; Θα σας πούμε περισσότερα για όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Ενώ οι διαφημίσεις υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια λύση για να διατηρήσετε τον κόλπο καθαρό και απαλλαγμένο από άσχημες οσμές, οι γυναικολόγοι προειδοποιούν ότι η τακτική χρήση τους εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους. Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό; Συνεχίστε να διαβάζετε!
Τι είναι τα σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή;

Τα προϊόντα για γυναικείο καθαρισμό είναι αρκετά δημοφιλή στην αγορά και μεταξύ αυτών, οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο τα ειδικά σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή. Αυτές οι φόρμουλες καθαρισμού είναι για περιοχές όπως το αιδοίο, η κλειτορίδα και το άνοιγμα του κόλπου.
Κυκλοφορούν σε μορφή υγρού, δισκίου ή gel, με σύνθεση που υπόσχεται να είναι συμβατή με το pH της γεννητικής περιοχής. Υποστηρίζουν ότι βοηθούν στην εξισορρόπηση της κολπικής χλωρίδας και στην εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών. Επιπλέον, τους αποδίδουν αντιμικροβιακές και ενυδατικές ιδιότητες.
Είναι αποτελεσματικά; Εκπληρώνουν τη λειτουργία τους;
Για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη ότι ο κόλπος έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται. Όπως αναφέρεται από πολλούς επιστήμονες γυναικολόγους δεν είναι απαραίτητο να βάζετε κανένα προϊόν μέσα στον κόλπο για να διασφαλίσετε την υγιεινή του.
Γενικά, το εξωτερικό πλύσιμο (του αιδοίου) με νερό -κατά προτίμηση ζεστό νερό- είναι αρκετό για να διατηρείται η περιοχή καθαρή. Μπορείτε να το συμπληρώσετε με σαπούνι, αρκεί να είναι ουδέτερο και χωρίς αρώματα.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η εφαρμογή ειδικών σαπουνιών είναι περιττή. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ορισμένες φόρμουλες αυτού του τύπου προϊόντων αναζωογονούν, καθαρίζουν και ενυδατώνουν τα εξωτερικά μέρη της ευαίσθητης περιοχής.
Πρέπει όμως να είστε προσεκτικές, αφού οποιαδήποτε ουσία έρχεται σε επαφή με τον αιδοίο μπορεί εύκολα να εισέλθει μέσω του κολπικού πόρου.
Εάν επιλέξετε καθαριστικά αυτού του τύπου, πρέπει να είναι δερματολογικά ελεγμένα και να προτείνονται από γυναικολόγους. Πρέπει επίσης να είναι υποαλλεργικά και χωρίς αρώματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται στην ετικέτα. Όταν αγοράζετε προϊόντα για την οικεία περιοχή, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο για να ελέγξετε τις ετικέτες.
Είναι ασφαλής η χρήση σαπουνιών για την ευαίσθητη περιοχή;

Τα περισσότερα από τα σαπούνια που διατίθενται στην αγορά ισχυρίζονται ότι σέβονται το κολπικό pH και το λεπτό δέρμα αυτής της περιοχής. Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση τους ενέχει περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη.
Μια μελέτη που κοινοποιήθηκε μέσω του Microbial Ecology in Health and Disease διαπίστωσε ότι η χρήση κολπικών προϊόντων μπορεί να είναι επιβλαβής για τα βακτήρια Lactobacillus, υπεύθυνα για τη διατήρηση ενός υγιούς κολπικού περιβάλλοντος.
Από μόνη της, η εφαρμογή τους συνδέεται με αλλοίωση του κολπικού ανοσοποιητικού φραγμού, όχι μόνο καταστρέφοντας τον γαλακτοβάκιλλο, αλλά επειδή προάγει ένα προφλεγμονώδες περιβάλλον που αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας. Το αποτέλεσμα; Αυξημένη ευαισθησία σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, γενικές λοιμώξεις από βακτήρια και ζυμομύκητες και ερεθισμούς.
Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Womens Health, αυτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου της πυέλου και ενδομητρίωσης.
Αν και απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες, προς το παρόν το πιο ασφαλές μέτρο είναι να αποφευχθεί τόσο το πλύσιμο όσο και η επαφή με προϊόντα που μπορεί να είναι ερεθιστικά (σαπούνια, τζελ, κρέμες, αρώματα και παρόμοια).
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε την οικεία περιοχή;
Πρώτον, να θυμάστε ότι ο κολπικός σωλήνας έχει αιμοφόρα αγγεία και μια βακτηριακή χλωρίδα που μπορεί να προστατεύσει και να εξαλείψει επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Ως εκ τούτου, λέγεται ότι εκπληρώνει μια διαδικασία «αυτοκαθαρισμού» χωρίς την ανάγκη εξωτερικών προϊόντων.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε το εξωτερικό μέρος των μικρών χειλέων, καθώς τα υπολείμματα κυττάρων και τα έλαια (σμήγμα) τείνουν να συσσωρεύονται εκεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη οσμή. Το καθημερινό πλύσιμο με νερό είναι συνήθως αρκετό για τον καθαρισμό τής περιοχής.
Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, θα πρέπει να είναι ουδέτερο και χωρίς άρωμα. Για να διευκολύνετε την αφαίρεση των υπολειμμάτων, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα. Παραλείψτε οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα, όπως λούφα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, σκίσιμο και να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Όσον αφορά τη συχνότητα πλυσίματος, αρκεί μία φορά την ημέρα. Λιγότερο πλύσιμο της περιοχής συνήθως δεν αρκεί για να αφαιρεθούν ίχνη ιδρώτα και εκκρίσεις. Ωστόσο, ούτε το υπερβολικό πλύσιμο συνιστάται, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία της μικροχλωρίδας του κόλπου.
Άλλες συστάσεις για την κολπική φροντίδα

Εκτός από την αποφυγή της χρήσης ερεθιστικών σαπουνιών στην ευαίσθητη περιοχή κατά το πλύσιμο, υπάρχουν και άλλες φροντίδες που συμβάλλουν στην υγεία της. Ας δούμε αναλυτικά τα πιο σημαντικά:
- Χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα. Σε αντίθεση με τα συνθετικά υφάσματα, το βαμβάκι διευκολύνει τον αερισμό της περιοχής.
- Επιπλέον, τα λευκά ή μπεζ εσώρουχα είναι καλύτερα, καθώς τα χρωματιστά μπορεί να περιέχουν χρωστικές που αλλοιώνουν την κολπική χλωρίδα.
- Πλένετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς βακτηρίων από τον πρωκτό στον κόλπο.
- Αποφύγετε τα στενά ρούχα. Τα πολύ στενά τζιν και παντελόνια τείνουν να δημιουργούν ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον που διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών μικροοργανισμών.
Είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή;
Κατά τη στάθμιση των οφελών και των κινδύνων των ειδικών αυτών σαπουνιών, είναι σαφές ότι οι πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πλύσιμο με τέτοια προϊόντα μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα του κόλπου, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και φλεγμονωδών ασθενειών.
Οι γιατροί και οι επαγγελματίες γυναικολόγοι προτείνουν ότι το πλύσιμο του νερού είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να διατηρήσετε αυτή την περιοχή υγιή. Ακόμα κι έτσι, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε ένα ουδέτερο σαπούνι χωρίς άρωμα.
Τα δερματολογικά ελεγμένα και εγκεκριμένα από τον γυναικολόγο σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή φαίνεται επίσης να είναι ασφαλή για την κολπική υγιεινή.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φυλάξετε τη χρήση τους μόνο για την εξωτερική περιοχή (αιδοίο και κλειτορίδα). Ποτέ μην εισάγετε προϊόντα στον κολπικό σωλήνα.