Το 5G δεν επηρεάζει την υγεία σας! Εδώ είναι 5 σημεία για να ηρεμήσετε
Αυτήν τη στιγμή, διαβάζετε αυτές τις γραμμές στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, tablet ή υπολογιστή. Για δεκαετίες τώρα, η πρόσβασή μας σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και άμεσης επικοινωνίας εξαρτάται από κεραίες και πομπούς που «λούζουν» το περιβάλλον μας με ακτινοβολία – συγκεκριμένα, σε μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτό ενέχει κίνδυνο για την υγεία. Δείτε γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Γράφει ο Alberto Najera López, Καθηγητής Ακτινολογίας και Ιατρικής στο Facultad de Medicina de Albacete. Συντονιστής του Unidad de Cultura Científica y de la Innovación (UCLMdivulga), Universidad de Castilla-La Mancha
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι αυτή η ακτινοβολία ενέχει κίνδυνο για την υγεία – αναμφίβολα έχετε ακούσει ότι είναι καλύτερο να απενεργοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ή το wifi ενώ κοιμάστε, ότι η διαμονή κοντά σε πύργο κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή ότι μερικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ακτινοβολία που εκπέμπεται.
Τέτοια συναισθήματα φόβου ή τρόμου είναι μια φυσιολογική απάντηση σε πράγματα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αλλά δεν μπορούμε να δούμε ή να αισθανθούμε με κανέναν τρόπο.
Για τον λόγο αυτό, η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή της Ισπανίας για τις Ραδιοσυχνότητες και την Υγεία (CCARS, το ισπανικό της ακρωνύμιο) δημοσιεύει τακτικά ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με αυτούς τους τύπους ακτινοβολίας. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε να εγγυηθούμε ότι αυτή η τεχνολογία είναι ασφαλής για όλους μας.
Το CCARS έχει δημοσιεύσει επτά εκθέσεις από το 2008. Εδώ, θα εξετάσουμε τα ευρήματα από την πιο πρόσφατη έκθεσή μας, που δημοσιεύτηκε πέρυσι.
25 χρόνια εξετάζοντας τα στοιχεία
Από το 1999, η CCARS, μια επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους επιστήμονες, είναι υπεύθυνη για την ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την ακτινοβολία πύργων κυττάρων.
Κάθε 2 έως 3 χρόνια, έχουν δημοσιεύσει αναφορές για την αντιμετώπιση ερωτημάτων σχετικά με το πώς μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια δίπλα στις κινητές και ασύρματες συσκευές μας.
Κάθε γενιά νέας τεχνολογίας τηλεφώνων έχει οδηγήσει σε νέες αμφιβολίες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η συζήτηση ξανανοίγει και επανεκτιμάται συνεχώς, και η πιο πρόσφατη εξέλιξη, το 5G, δεν αποτελεί εξαίρεση.
Δεδομένου ότι η κυκλοφορία του συνέπεσε με την πανδημία του Covid-19, συνοδεύτηκε από κάθε είδους συνωμοσίες και ψεύδη, ιδίως ότι προκαλούσε ή εξάπλωνε την πανδημία και ότι τα εμβόλια περιείχαν τσιπ υπολογιστών που θα μας επέτρεπαν τον έλεγχο από απόσταση μέσω τεχνολογίας 5G.
Η επιτροπή εξέτασε όλα τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά μεταξύ 2020 και 2022. Αυτό είναι φυσιολογικό και θετικό στην επιστήμη, όπου οι αλλαγές στη γνώση μπορούν να τροποποιήσουν τις προηγουμένως καθιερωμένες αντιλήψεις.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξετάζουμε συστηματικά και περιοδικά όλες τις νέες πληροφορίες και να παραμένουμε σε επαγρύπνηση για τυχόν αλλαγές.
Αποφυγή μεροληψίας
Όταν πρόκειται για τη μελέτη των πιθανών επιπτώσεων αυτού του τύπου ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από διαφορετικούς τομείς και ζητήματα.
Πρώτον, πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι κάτω από τα όρια που ορίζουν διεθνείς φορείς, όπως η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) ή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι, ακόμη και με τη σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη του δικτύου 5G, τα επίπεδα έκθεσης είναι εντός ασφαλών ορίων, αλλά πρέπει ακόμα να αναλύσουμε εργαστηριακή έρευνα που διερευνά τις πιθανές επιπτώσεις του στο ανθρώπινο σώμα.
Αναζητήσαμε επίσης στοιχεία για οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ των νέων ασύρματων τεχνολογιών και των επιδημιολογικών σειρών, σε επίπεδο πληθυσμού. Εάν εντοπίζαμε μια αύξηση σε μια συγκεκριμένη ασθένεια που συνέπεσε με την κυκλοφορία αυτής της νέας τεχνολογίας, αυτό θα ήταν λόγος ανησυχίας.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η αντίληψη του κινδύνου: Πώς αντιλαμβάνεται ο πληθυσμός τις κεραίες 5G ή τη γενικότερη εξάπλωση αυτών των νέων τεχνολογιών;
Η ανασκόπηση των επιστημονικών πληροφοριών πρέπει να είναι αντικειμενική και δεν μπορούμε απλώς να «διαλέξουμε» τις μελέτες που λένε αυτό που θέλουμε να πουν.
Αυτή η μεροληψία επιβεβαίωσης πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και οι επιστήμονες ακολουθούν ολοκληρωμένα βήματα για να την ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Για τοn λόγο αυτό, η τελευταία μας μελέτη ακολούθησε εν μέρει μια μεθοδολογία γνωστή ως συστηματική ανασκόπηση για την αναζήτηση πληροφοριών.
Συγκεκριμένα, ακολουθήσαμε τις οδηγίες PRISMA, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο που κάθε ερευνητής μπορεί να εφαρμόσει σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση.
5 σημεία για να ηρεμήσετε
Από την ανασκόπησή μας σε περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα, έχουμε εξαγάγει πέντε βασικά σημεία διαβεβαίωσης:
- Κανένα από τα άρθρα δεν ανακάλυψε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου και της έκθεσης σε αυτούς τους τύπους ακτινοβολίας σε τυπικά επίπεδα.
- Δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερευαισθησία από την οποία ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι υποφέρουν –ακόμα και με φαινομενικά αντικειμενικά συμπτώματα– σχετίζεται με αυτούς τους τύπους ακτινοβολίας.
Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το φαινόμενο nocebo, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα αποκλειστικά και μόνο επειδή περιμένουν να αρρωστήσουν.
- Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις οποιασδήποτε επίδρασης στην ανδρική γονιμότητα.
- Δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες που να δείχνουν σχέση μεταξύ αυτών των τύπων ακτινοβολίας και της εμβρυϊκής ανάπτυξης ή αργότερα της ανάπτυξης του παιδιού.
- Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε ακτινοβολία τηλεφώνου ή wifi και αρνητικών επιπτώσεων στον ύπνο ή ότι προκαλούν πονοκεφάλους.
Αυτά είναι πολύ υποκειμενικά συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν από διάφορους διασταυρούμενους παράγοντες – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του γεγονότος της ανησυχίας για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας.
Επιπλέον, παρά την πλέον διαδεδομένη ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, τα συνολικά επίπεδα ακτινοβολίας δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Τα ευρήματά μας ταιριάζουν με αυτά άλλων διεθνών εκθέσεων, οι οποίες επίσης δεν έχουν βρει σχέση μεταξύ αυτών των τύπων ακτινοβολίας και της ανθρώπινης υγείας.
Αιτία για καθησυχασμό
Μελέτες που πραγματοποιούνται σε αυστηρά ελεγχόμενες, εξαιρετικά ειδικές εργαστηριακές συνθήκες μπορεί να παράγουν αντιφατικά αποτελέσματα ή ακόμη και να δείξουν ευεργετικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτού του είδους των μελετών μπορεί μερικές φορές να φαίνονται αρκετά ανησυχητικά.
Αυτή η πιο πρόσφατη έκθεση CCARS υποστηρίζει σταθερά τις προηγούμενες και μας επιτρέπει να μοιραστούμε ένα μήνυμα ηρεμίας: υπό κανονικές συνθήκες, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ηλεκτρομαγνητική μη ιονίζουσα ακτινοβολία έχει οποιουδήποτε είδους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.
Υπάρχει επομένως συζήτηση σχετικά με το εάν τέτοιες μελέτες είναι χρήσιμες: αντιπροσωπεύουν συνθήκες τόσο απομακρυσμένες από την καθημερινή μας ζωή που σημαίνουν πολύ λίγα για τον γενικό πληθυσμό.
Η αντίληψη του κινδύνου επηρεάζεται από έναν αριθμό υποκειμενικών και ψυχολογικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και των επιπέδων ακαδημαϊκών σπουδών.
Η κατανόηση αυτών των πληροφοριών μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε στρατηγικές επικοινωνίας που έχουν τις ρίζες τους σε επιστημονικά στοιχεία.
Πηγή: www.theconversation.com