Πάσχα: Πώς καθορίζεται η ημερομηνία του κάθε χρόνο;
Σίγουρα, όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά πιθανόν δεν ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος ούτε και πώς καθορίζεται η ημερομηνία του εορτασμού κάθε χρονιά. Καιρός να μάθουμε όσοι δεν έχουν εντρυφήσει στο θέμα μέχρι τώρα!
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Πώς λοιπόν προσδιορίζεται η ημερομηνία της Κυριακής του Πάσχα; Μία ιστορία που πάει πολύ πίσω στην παράδοση και στον χρόνο ξεκινά…
Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, ο Εβραίοι γιόρταζαν το πέρασμα από την Ερυθρά θάλασσα, όπου τους οδήγησε ο Μωυσής την 14η μέρα του μήνα Νισάν, δηλαδή ανήμερα της πρώτης Εαρινής πανσελήνου.
Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Εβραίους, ωστόσο αργότερα μη θέλοντας να συμπίπτει με το εβραϊκό, αποφάσισαν να το γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά την εαρινή πανσέληνο.
Πώς καθορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας.
Εκεί αποφασίστηκε ότι το χριστιανικό Πάσχα θα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία: Με άλλα λόγια μετά την 21η Μαρτίου, εκτός αν η Πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη ημερολογιακά Κυριακή.
Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της Σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα.
Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.
Ποιο είναι το μυστικό που δεν ισχύει το παραπάνω; Απλούστατα, γιατί οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο! Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλαιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα γιορτάζεται πάντα από τις 4 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.
Γιατί συνήθως δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα;
Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Έτσι, το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται συνήθως νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.
Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, κάποιες χρονιές που ο εορτασμός του Πάσχα συμπίπτει και για τις δύο Εκκλησίες.