Ένα διαφορετικό κάμπινγκ
Τι συμβαίνει όταν τρία παιδιά και ένας σκύλος αποφασίζουν να «ζωντανέψουν» τις βαρετές διακοπές τους; Η απάντηση βρίσκεται στο μυθιστόρημα «Κάμπινγκ» της Νάντιας Δρακούλα που μόλις κυκλοφόρησε. Ένα βιβλίο κυρίως για μικρούς, αλλά και για όλους όσοι αρνούνται να μεγαλώσουν…
Συνέντευξη στη Βάνα Αντωνοπούλου
Η φύση, τα μυστικά της και η αξιοποίηση των πηγών της γίνονται έναυσμα για ένα παιδικό βιβλίο αλλιώτικο από τα άλλα. Η συγγραφέας Νάντια Δρακούλα εξηγεί το πώς.
Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψεις το “Κάμπινγκ”;
«Πριν δυο χρόνια έψαχνα για την Τρελλή Ροδιά (μια πολιτιστική εταιρεία της οποίας είμαι συνιδρύτρια), ένα κείμενο για παιδιά που θα μιλάει για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας με διασκεδαστικό τρόπο. Μη βρίσκοντας αυτό που ήθελα, το έγραψα. Εμπνεύστηκα την ιστορία από τη “Μυστηριώδη Νήσο” του Ιουλίου Βερν, το αγαπημένο βιβλίο των παιδικών μου χρόνων. Στην αρχή έγραψα την πρώτη ενότητα του μυθιστορήματος το οποίο στήσαμε με ζωντανή μουσική ως διαδραστικό πρόγραμμα και παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2015. Στη συνέχεια το συζητήσαμε με τις εκδόσεις Πατάκη και την εικονογράφο Χρύσα Χουλιάρα και συμφωνήσαμε στη δημιουργία ενός βιβλίου».
Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύεται;
«Στο “Κάμπινγκ” τρία παιδιά και ένας σκύλος περνούν βαρετά τις διακοπές τους στο νησί της γιαγιάς τους και αποφασίζουν να “κατακτήσουν” το απέναντι ακατοίκητο νησάκι με τις δικές τους δυνάμεις. Εκεί παραλαμβάνουν μηνύματα-γρίφους από τον άγνωστο Χ που τους βοηθάει να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία της φύσης και να στήσουν τον δικό τους κόσμο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τον ήλιο, το αέρα και το νερό για να “επιβιώσουν” στο νησί, ενώ παράλληλα ζουν την περιπέτειά τους προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιος τους στέλνει τα μηνύματα. Στην ιστορία αυτή αναμετρούνται με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, ξεπερνούν τους φόβους τους και μαθαίνουν πώς να λειτουργούν σαν ομάδα».
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δημιουργήσει κανείς ένα βιβλίο που να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τα παιδιά (που αντικειμενικά αποτελούν ένα δύσκολο κοινό) και ταυτόχρονα να θίγει θέματα όπως το περιβάλλον, η αειφορία κ.λπ. χωρίς να γίνεται διδακτικό και βαρετό;
«Η αλήθεια είναι ότι για εμένα ήταν μια απολαυστική πρόκληση. Αρχικά, γιατί χρειάστηκε να κάνω έρευνα και να μιλήσω με ειδικούς για θέματα που σχετίζονται με τη φυσική και τη μηχανική, τα οποία δεν γνώριζα. Επιθυμία μου είναι το βιβλίο αυτό να μπορεί να διαβαστεί εύκολα, περνώντας κάποια μηνύματα στα παιδιά χωρίς όμως να έχει διδακτικό χαρακτήρα. Το “Κάμπινγκ” είναι, κατά βάθος, μια πολύ συμβολική και μελαγχολική ιστορία που η συγγραφέας, εγώ δηλαδή, έχει καμουφλάρει με χιούμορ και μυστήριο… Οι ήρωες, η Αφροδίτη, ο Λέλος και η Μπιάνκα είναι απόλυτα σύνθετοι, ο καθένας έχει τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη δική του ιστορία. Είναι ήρωες που ταυτίζεσαι και αγαπάς, όπως των παιδικών μας μυθιστορημάτων».
Γιατί αυτές οι αναφορές στις μουσικές και γενικότερα στην κουλτούρα των ’90s; Αποτελούν προσωπικό νοσταλγικό ταξίδι; Και μπορούν τελικά οι νεότερες ηλικίες που μπορεί και να μην είχαν γεννηθεί τότε να ταυτιστούν;
«Καλή ερώτηση. Οι αναφορές στα ’90s είναι φυσικά οι δικές μου αναφορές, όπως τις έχω ζήσει μουσικά πολύ έντονα. Η γενιά των ’90s είναι πλέον η γενιά των γονιών που περνάει την κουλτούρα της στα παιδιά της, είναι ένα στοιχείο συνδετικό για το παιδί που θα ασχοληθεί με το “Κάμπινγκ” και τους γονείς του. Άλλωστε τα ’90s ήταν μια ιδιαίτερα γοητευτική δεκαετία… Και φυσικά, τα παιδιά μπορούν να γοητευτούν από κουλτούρες που δεν έζησαν τα ίδια. Κάπως έτσι νομίζω ότι μάθαμε και εμείς τη ροκ των ‘60s-70s.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
«Συνεχίζω την «Προσωποπαγίδα», μια μαύρη κωμωδία για το θέατρο που αναφέρεται στο θάνατο στο Facebook. Δουλεύω μια ιδέα σεναρίου για μία ταινία μεγάλου μήκους και επεξεργάζομαι το επόμενο παιδικό μυθιστόρημα. Προς το παρόν όμως το “Κάμπινγκ” έχει σαλπάρει στα βιβλιοπωλεία της χώρας και εύχομαι να αγαπηθεί από τους μικρούς και τους μεγάλους αναγνώστες που θα αναγνωρίσουν μέσα του κάτι από τις δικές τους περιπέτειες εξερεύνησης στα νησιά».
Κάμπινγκ: Τρία παιδιά κι ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί
Συγγραφέας: Νάντια Δρακούλα
Εικονογράφος: Χρύσα Χουλιάρα
Εκδόσεις: Πατάκη
Λίγα λόγια για τη Νάντια Δρακούλα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε νομικά, διεθνές οικονομικό δίκαιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Μάντσεστερ. Πήρε μαθήματα θεάτρου και συγγραφής θεατρικού έργου-σεναρίου στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και στη Σχολή του Ντέιβιντ Μάμετ στη Νέα Υόρκη. Έχει εργασθεί ως δικηγόρος και δημοσιογράφος στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συνιδρύτρια της πολιτιστικής εταιρείας «Η Τρελλή Ροδιά» (www.itrellirodia.com). Το 2016 ανέλαβε τον συντονισμό της σειράς τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αυτοί που τόλμησαν» (Cosmote History). Τα έργα της “Η Κυόκο στο Κέντρο της Γης” και “Προσωποπαγίδα” έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις. Παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της “Το Σχοινάκι” ανέβηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου την άνοιξη του 2017.