Εννιά εφευρέσεις γυναικών που δεν τις φαντάζεστε!
Μια μέρα χωρίς γυναίκες θα ήταν επίσης μια μέρα χωρίς… μπίρα, χωρίς καλό καφέ αλλά και χωρίς WiFi! Τα μαλλιά μας θα ήταν ένα μπερδεμένο χάος και θα είχατε ακόμα να ασχολείστε με υφασμάτινες πάνες. Ειλικρινά, χωρίς τη συμβολή των γυναικών, η ζωή θα ήταν λιγότερο βολική, λιγότερο εξελιγμένη και σίγουρα πολύ λιγότερο διασκεδαστική! Γιορτάζουμε 9 γυναίκες- εφευρέτριες, επιχειρηματίες και δημιουργούς που έφεραν στη ζωή μας από πρωτοποριακές καινοτομίες καλύπτοντας καθημερινές μας ανάγκες μέχρι διασκεδαστικές απολαύσεις!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
WiFi
Πριν διαμαρτυρηθείτε ότι το WiFi σας είναι αργό, σκεφτείτε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια απλά δεν το είχαμε! Το WiFi δεν θα είχε ανακαλυφθεί, αν δεν είχε υπάρξει η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ (Hedy Lamarr), που βαριόταν τις δεξιώσεις του Χόλιγουντ και περνούσε τον χρόνο της κάνοντας επιστημονικά πειράματα. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λαμάρ παρουσίασε στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό μία πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο ευρέως φάσματος, το οποίο θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού WiFi.
Μπίρα
Λατρεύετε να απολαμβάνετε μία κρύα μπιρίτσα; Σίγουρα, η απάντηση είναι ναι! Κι αν ακόμη και σήμερα, ο στόχος για τις περισσότερες διαφημίσεις μπίρας παραμένει το ανδρικό κοινο, πρέπει να ευχαριστήσουμε τις γυναίκες για την ανακάλυψή τους! Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα, οι πρώτες αποδείξεις για την μπίρα, τουλάχιστον στη Βρετανία, χρονολογούνται πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν η μπίρα παρασκευάσθηκε στα σπίτια και οι γυναίκες ήταν οι πρώτες και κύριες ζυθοποιοί. Στην υγειά μας!
Η βούρτσα μαλλιών
Αν και δεν ξέρουμε ποιος εφηύρε πρώτα την πρώτη βούρτσα ή χτένα, γνωρίζουμε ποιος κατοχύρωσε την πρώτη βούρτσα μαλλιών και ήταν – το μαντέψατε – μια γυναίκα. Η Λίντα Νιούμαν, μια μαύρη γυναίκα που ζούσε στο Μανχάταν πρωτοστάτησε στη χρήση συνθετικών τριχών, αποκτώντας το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε το 1898!
Μονόπολη
Αγαπάτε ή σιχαίνεστε το διάσημο παιχνίδι, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει παίξει έστω και μία φορά στη ζωή του Μονόπολη. Το παιχνίδι λοιπόν, εφευρέθηκε από μια γυναίκα, αν και πιστώθηκε σε έναν άνδρα. Η Elizabeth “Lizzie” Magie έφτιαξε την πρώτη έκδοση, παίρνοντας και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1903. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, ο Charles Darrow θα κλέψει την ιδέα της Magie, κάνοντας μικροαλλαγές που είναι σχεδόν ίδιο με το παιχνίδι που γνωρίζουμε σήμερα. Το πούλησε στην Parker Brothers το 1935 και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία.
Ο καφές φίλτρου
Την επόμενη φορά που προετοιμάζετε τον καφέ σας με ένα καινούργιο φίλτρο, πείτε ευχαριστώ στη Melitta Bentz. Χάρη στην εφεύρεση της Γερμανίδας νοικοκυράς, που κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1908, μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας μείγματα χωρίς να ανησυχούμε για τους ακατέργαστα αλεσμένους κόκκους καφέ που θα χαλούσαν την αγαπημένη μας συνήθεια…
Χάρυ Πόττερ
Με μισό δισεκατομμύριο βιβλία του Χάρι Πότερ που εκτυπώνονται σε περισσότερες από 70 γλώσσες παγκοσμίως, είναι ασφαλές να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού έχει βιώσει το μαγικό ταξίδι του παιδιού-μάγου. Χωρίς τη δημιουργό του Πότερ, J.K. Rowling, θα είχαμε πολύ λιγότερη μαγεία στη ζωή μας…
Πάνες μίας χρήσης
Αν βρεθείτε να αλλάζετε μια βρώμικη πάνα, θυμηθείτε την Marion Donovan, εφευρέτη της πρώτης έκδοσης της πάνας μίας χρήσης. Η Donovan είχε κουραστεί να αλλάζει βρώμικες πάνες και υγρά σεντόνια στον θάλαμο νεογνών όπου εργαζόταν, κι έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μία αδιάβροχη πάνα. Παρόλο που κατοχύρωσε την εφεύρεσή της το 1951, δεν μπόρεσε ποτέ να βρει έναν κατασκευαστή για να αγοράσει το σχέδιο της – οι άνδρες στις εταιρείες δεν το έκριναν απαραίτητο.
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας
Μία «ένδοξη» ημέρα του 1938, η Ruth Graves Wakefield, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια ενός πανδοχείου, του Toll House Inn, ετοιμαζόταν να φτιάξει τα περίφημα μπισκότα βουτύρου της, όταν σκέφτηκε μία λαμπρή εναλλακτική λύση. Αν και υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από αυτή την εφεύρεση, πιστεύεται ότι πήρε μία μπάρα σοκολάτας και μάλιστα μάρκας Nestlé, την έκοψε σε μικρά κομμάτια και την πρόσθεσε στη νέα συνταγή της. Λίγο αργότερα, η Nestlé αγόρασε τα δικαιώματα της συνταγής, καθώς και το πανδοχείο της.
Το πρόγραμμα περιήγησης στο Web
Ο πρώτος προγραμματιστής του κόσμου δεν ήταν άνδρας, αλλά μία γυναίκα με το όνομα Ada Lovelace. Έζησε στο Λονδίνο από το 1815 έως το 1852 και έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στις μηχανές του Chris Babbage, Αυτές οι αγαπημένες εφαρμογές και ιστότοποι που ελέγχετε κάθε μέρα; Η Augusta Ada King-Noel, η κοντέσσα του Lovelace (το πατρικό της όνομα ήταν Byron γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1815 και πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 1852.
Η Αγγλίδα μαθηματικός και συγγραφέας, γνωστή κυρίως για το έργο της πάνω στη μηχανή γενικής χρήσης του Charles Babbage, τον Αναλυτικό Κινητήρα. Ήταν η πρώτη που αναγνώρισε ότι η μηχανή είχε εφαρμογές πέρα από τον καθαρό υπολογισμό και δημοσίευσε τον πρώτο αλγόριθμο που προοριζόταν να πραγματοποιηθεί από μια τέτοια μηχανή. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται η πρώτη που αναγνώρισε το πλήρες δυναμικό μιας “υπολογιστικής μηχανής” και ήταν η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.