Τζέρολιν Μόρισον: Μαγειρεύοντας μινωικά!

Τζέρολιν Μόρισον: Μαγειρεύοντας μινωικά!
Τζέρολιν Μόρισον: Μαγειρεύοντας μινωικά!
Δημιουργώντας τα πήλινα μαγειρικά σκεύη, κατ' αντιγραφή των αρχαίων
Μερικά από τα σκεύη, μέσα στα οποία θα μαγειρευτούν οι συνταγές
Σιγομαγειρεμένες φακές με κόλιανδρο, η συνταγή που μας παραχώρησε η Τζέρολιν
Προβολή Φωτογραφιών
Τζέρολιν Μόρισον: Μαγειρεύοντας μινωικά!

H Αμερικανίδα που λάτρεψε την Ελλάδα και την έκανε δεύτερη πατρίδα της διηγείται το πώς και το γιατί! Αναβιώνει τον τρόπο και τις συνταγές μαγειρέματος  των αρχαίων Μινωιτών και μας παραχωρεί μία απλή συνταγή από τα συμπόσιά της.

Συνέντευξη στη Μαρία Καλοπούλου

Τη συνάντησα πριν λίγο καιρό στην Αθήνα, καθώς τον περισσότερο χρόνο της πλέον τον περνά στην Κρήτη. Περίπτωση ιδιαίτερη, ανάλαφρη και φιλική προσωπικότητα, η Τζέρολιν όπως μου είπε, συνδυάζει στο αίμα και την κουλτούρα της την Αλαμπάμα και τη Νέα Υόρκη! Για όσους γνωρίζουν λίγο το χάος… που χωρίζει αυτούς τους δύο τόπους στις ΗΠΑ καταλαβαίνουν γιατί το τόνισε ευθύς εξαρχής. Ζώντας στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να σπουδάσει Καλές Τέχνες και εξειδικεύτηκε στην κεραμική. Μετά το πτυχίο της και αφού δούλεψε σε διαφορετικές θέσεις και πολύ ετερόκλητες δουλειές αποφάσισε να κάνει σε ηλικία 30 ετών master στην Ανθρωπολογία. Αυτό την έφερε να εργάζεται σε ανασκαφές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα και από εκεί… στην Κρήτη.

Πότε ήρθες και πώς στην Κρήτη για πρώτη φορά;

Έχουν περάσει ήδη 17 χρόνια από τότε! Ήταν καλοκαίρι και «άνοιξε» μία θέση στην αμερικανική αρχαιολογική αποστολή στα Χανιά. Αυτό ήταν! Μου φάνηκε συναρπαστική ιδέα, με δέχτηκαν και βρέθηκα στο νησί, το οποίο από την αρχή λάτρεψα. Από εκεί και μετά κάθε καλοκαίρι συμμετείχα σε διαφορετικές ανασκαφές, ως κεραμίστρια στο πλευρό της αρχαιολόγου Τζένιφερ Μούντι.

Έτσι λοιπόν, σου μπήκε το «σαράκι» της αρχαιολογίας;

Ε, βέβαια, δεν ήθελα και πολύ. Αφού οι σπουδές μου στην κεραμική και στην ανθρωπολογία βοηθούσαν αποφάσισα στα 40 μου να εντρυφήσω και στην αρχαιολογία. Με υποτροφία από το Ίδρυμα Fullbright έκανα διδακτορικό στην Αγγλία. Και για να πω την αλήθεια, μόλις λίγες ημέρες πριν συναντηθούμε, ολοκληρώθηκε!

Και η μινωική κουζίνα; Πώς προέκυψε;

Με την ειδίκευσή μου στην κεραμική έπιανα στα χέρια μου όλα αυτά τα σκεύη των αρχαίων Μινωιτών. Με συγκινούσε η ιδέα να μάθω τι έτρωγαν και πώς μαγείρευαν. Σιγά σιγά άρχισα να θέλω να δείξω στους σημερινούς ανθρώπους τη μαγειρική και να δω πώς θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να γευτούμε σήμερα αυτό που έτρωγαν πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια.

Τι έτρωγαν λοιπόν οι αρχαίοι Κρήτες;

Από τις ανασκαφές έχουν βρει ότι κατανάλωναν πολλά όσπρια, φακές και φάβα αλλά και δημητριακά, π.χ. ζέα και κριθάρι, καθώς επίσης φρούτα και καρπούς. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις για την παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού. Επίσης, είναι σίγουρο ότι έτρωγαν πολλά ψάρια και θαλασσινά, όπως σουπιές και πεταλίδες, ενώ δεν έλειπαν και τα ζωικά τρόφιμα. Εξέτρεφαν ή κυνηγούσαν κατσίκια, πρόβατα, λαγούς, χοίρους, βοοειδή και άγρια ελάφια.

Μινωικές γεύσεις λοιπόν! Τι ακριβώς κάνεις;

Με το Μinoan Tastes θέλω να προβάλλω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς μέσα από διοργάνωση ιστορικών συμποσίων τις γεύσεις της αρχαίας Κρήτης. Βασίζομαι στην επιστημονική γνώση και δημιουργώ γαστρονομικές εμπειρίες που μεταφέρουν στον σύγχρονο κόσμο την αρχαία γλώσσα του φαγητού! Για μένα, αυτό που θέλω είναι να χρησιμοποιώ υψηλής ποιότητας προϊόντα, κατά προτίμηση τοπικά, να δημιουργώ «γέφυρες» ανάμεσα στο τότε και το τώρα. Αυτό σημαίνει ότι και οι πελάτες πρέπει να συμμερίζονται αυτή τη φιλοσοφία.

Αυτό που βρίσκω πραγματικά εκπληκτικό είναι η αναπαραγωγή των πήλινων σκευών…

Ναι, είναι αντίγραφα από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Πειραματίστηκα με τον πηλό για να φτιάξω αυτά τα σκεύη, πράγμα που δεν ήταν εύκολο. Αλλά είναι πραγματικά πολύ ωραίο ότι τα φτιάχνω όλα μόνη μου.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου γύρω από το Minoan Tastes;

Για μένα το μαγείρεμα του φαγητού με πήλινα σκεύη, πάνω στη φωτιά ή μέσα στη γη, είναι να θυμίσω τις παλιές, αργές μεθόδους. Είναι ένας τρόπος να «ξανασμίξουν» οι αισθήσεις και να ξανασυναντηθούν οι άνθρωποι. Είναι ένας τρόπος για να κάνει το ίδιο μας το μυαλό… διάλειμμα!

Δείτε Επίσης
Τι τρώμε στη νηστεία

Η Τζέρολιν μας παραχώρησε και μία από τις συνταγές που παρουσιάζει στα συμπόσιά της. Πάρτε γεύση!

Σιγομαγειρεμένες φακές με κόλιανδρο

Θα χρειαστείτε: φακές, κόλιανδρο (τριμμένο και σπόρους), μέλι (προαιρετικά), θυμάρι (προαιρετικά), φύλλα δάφνης, αλάτι και ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής: Βάζουμε τις φακές, λίγο κόλιανδρο, μέλι και θυμάρι σε ένα κεραμικό σκεύος και το σκεπάζουμε με νερό.

  • Βάζουμε το κεραμικό σκεύος σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσέχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
  • Όταν αρχίσει να πήζει (εξαρτάται πώς τις θέλουμε), προσθέτουμε 1-2 φύλλα δάφνης και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με αλάτι και προσθέτοντας ελαιόλαδο.

Για περισσότερες πληροφορίες: minoitongefseis.com

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.