Yves Hajjar: «Όταν μακιγιάρω Ελληνίδες, η καρδιά τους χτυπάει μέσα μου»!
Yves Hajjar: «Όταν μακιγιάρω Ελληνίδες, η καρδιά τους χτυπάει μέσα μου»!
Yves Hajjar: «Όταν μακιγιάρω Ελληνίδες, η καρδιά τους χτυπάει μέσα μου»!
Yves Hajjar: «Όταν μακιγιάρω Ελληνίδες, η καρδιά τους χτυπάει μέσα μου»!
Yves Hajjar: «Όταν μακιγιάρω Ελληνίδες, η καρδιά τους χτυπάει μέσα μου»!
Είναι ο international makeup artist της Elizabeth Arden, εδώ και είκοσι ολόκληρα χρόνια. Ήρθε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα για να δώσει στις Ελληνίδες τις συμβουλές μακιγιάζ και να «δημιουργήσει» στα πρόσωπά τους. Εκτός από το πηγαίο ταλέντο και τη γνώση του εκείνο που σίγουρα κατάφερε είναι να κερδίσει τον τίτλο του καλλιτέχνη της καρδιάς μας αδιαμφισβήτητα…
Συνέντευξη στην Δέσποινα Αρκουλάκη
Ελληνίδα γιαγιά, Ιταλίδα μαμά, Λιβανέζος μπαμπάς. Η προσωπικότητα του είναι αποτέλεσμα μίας μείξης από πολλές κουλτούρες και αυτό καθρεφτίζεται στην καθαρή, παιδική και ανάλαφρη ψυχή του, καθώς βγαίνει στην επιφάνεια και στην ενέργειά του με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Από κούνια κοσμοπολίτης λοιπόν, γεννημένος στην πανέμορφη Βηρυτό, πήρε το μικρόβιο του καλλωπισμού από την κοκέτα Ιταλίδα μαμά και ενώ ταξίδεψε μέχρι την Ιταλία για να ακολουθήσει το όνειρο του πατέρα του και να γίνει γιατρός, τελικά, σπούδασε Αρχιτεκτονική για να καταλήξει να κάνει τελικά αυτό που αγαπά, το μακιγιάζ. Η Θεσσαλονικιά γιαγιά του όμως πάντα θα ζει μέσα του, αφού του δίδαξε το ήθος, την απλότητα και τη ζεστασιά, καθοδηγώντας το ένστικτό του και δίνοντας του πάντα την ευχή της. ‘Ίσως λοιπόν, εκείνη και η ευχή της τον ακολουθούν στη ζωή του χαρίζοντάς του τύχη.
– Τι ήταν αυτό που επηρέασε την επαγγελματική σας επιλογή;
– «Η μητέρα μου με επηρέασε… Ήταν μία κυρία της καλής κοινωνίας της Βηρυτού, πήγαινε πολύ συχνά σε soirée, ντυνόταν και στολιζόταν τόσο αριστοκρατικά με μακριά φορέματα και μεταξωτά υφάσματα από την Ινδία. Εγώ τρελαινόμουν να την χαζεύω με τις ώρες ενώ ετοιμαζόταν. Ειδικά όταν ερχόταν η ώρα του μακιγιάζ, ό,τι παιχνίδι και αν έπαιζα εκείνη τη στιγμή το άφηνα στην άκρη, μόνο και μόνο για να παρακολουθήσω με κάθε μικρή λεπτομέρεια πώς απλώνει το μέικαπ με τα πινέλα της, πώς τοποθετεί τη μάσκαρα και το eyeliner καθώς τα μάτια της γίνονταν ακόμη πιο έντονα και μεγαλύτερα. Ήταν η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας για εμένα και έτσι έμαθα πολλά μυστικά. Και μετά ερχόταν η άλλη απόλαυση: Να μακιγιάρω τα πρόσωπα των μοντέλων ή των ηθοποιών πάνω στις φωτογραφίες των περιοδικών!».
– Συνέβηκε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που επιβεβαίωσε την καλλιτεχνική σας φλέβα;
– «Αργότερα το 1976 ξέσπασε στον Λίβανο ο πόλεμος, χάσαμε σχεδόν τα πάντα και στα καταφύγια, στα οποία ήμαστε κλεισμένοι περίπου ένα χρόνο, πέρναγα την ώρα μου και με μεγάλη χαρά ομολογώ, έβαφα όποια γυναίκα βρισκόταν στο πέρασμά μου. Ήταν το πάθος μου, ήμουν 12 χρονών και η μόνη μου ευχαρίστηση ήταν να μακιγιάρω, να ντύνω και να διασκεδάζω (τις γυναίκες περισσότερο) χορεύοντας και προσπαθώντας να μιμηθώ διάσημους σταρ όπως την Dalida. Έκανα κανονικό show! Ήταν χαρά μου εκείνες τις δύσκολες ώρες να προσπαθώ να ευχαριστώ όλους τους υπόλοιπους».
– Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Elizabeth Arden;
– «Ήμουν πλέον απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της πόλης Πεσκάρα, στο οποίο γνώρισα και τη γυναίκα μου. Ξεκινήσαμε και οι δύο να δουλεύουμε σε αρχιτεκτονικά σχέδια, ώσπου μία μέρα πήγα να επισκεφθώ τη σύζυγό μου στο γραφείο της. Εκεί συνάντησα μια εντυπωσιακά κομψή ξανθιά κυρία γύρω στα 60 με το πιο όμορφο χρώμα μαλλιών που είχα δει. Την ρώτησα το νούμερο της βαφής, πιάσαμε κουβέντα και κατέληξα μετά από λίγο καιρό να διδάσκω αραβικά σε εκείνη και τον άντρα της ο οποίος δούλευε στην Elizabeth Arden. Μετά από δική μου πρωτοβουλία με έφερε σε επαφή με την εταιρεία, τους άρεσα και έτσι ξεκίνησαν όλα!».
– Με ποιες προσωπικότητες της διεθνούς showbiz είχατε την τύχη να συνεργαστείτε; Και ποια θα θέλατε να μακιγιάρετε;
– «Η Μόνικα Μπελούτσι! Είναι η πιο όμορφη γυναίκα που έχω μακιγιάρει. Ωραίος άνθρωπος, απλή και αριστοκρατική, μιλάει λίγο και ζυγίζει πολύ καλά τις κουβέντες της. Θα ήθελα να συνεργαστώ με την τραγουδίστρια Dalida αλλά δυστυχώς μας έχει αφήσει εδώ και πολλά χρόνια».
– Τι γνώμη έχετε για τις Ελληνίδες; Υπάρχει κάτι που δεν τους συγχωρείτε στο μακιγιάζ;
– «Όταν φτάνω στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο σπίτι μου, γιατί σε αυτόν τον τόπο βλέπω στα μάτια κάθε Ελληνίδας την πολυαγαπημένη γιαγιά μου. Την κουβαλάω παντού μαζί μου, στην καρδιά μου. Την βλέπω κάθε μέρα και νιώθω τόσο πλούσια την ψυχή μου. Σκέφτομαι από μέσα μου και μονολογώ “Πόσα πράγματα μου έμαθες γιαγιά;”. Οι Ελληνίδες για μένα έχουν μεγάλη καρδιά, είναι πολύ ευγενικές και με τον καλό λόγο στο στόμα. Σε καμία γυναίκα δεν συγχωρώ τη διχρωμία στον λαιμό και το κακό άπλωμα μέικαπ λόγω βιασύνης . Επίσης όταν τονίζουν τα μάτια θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην τοποθετούν κάτι στα χείλη για να ζεστάνουν το μακιγιάζ τους ή αντιστρόφως όταν κάνουν έντονα χείλη να μην βάζουν έστω λίγη μάσκαρα».
– Μιλήστε μας για την έμπνευση του μακιγιάζ που παρουσιάζετε τώρα στην Ελλάδα.
– «Εμπνεύστηκα από τις νύχτες και τον ήλιο των μεσογειακών λαών. Μου αρέσει να τοποθετώ στα μάτια της μεσογειακής γυναίκας, χρώματα σαν και αυτά που παίρνει ο ουρανός κατά τη δύση: αποχρώσεις μοβ, βιολετί, μπλε, πορτοκαλί και ροζ σε συνδυασμό με το μπρονζέ της άμμου της παραλίας. Κάνω ένα σχέδιο στο μάτι που παίρνει μορφή ψαριού και δένει τέλεια με τη μεσογειακή αυτή ιδέα. Η Elizabeth Arden σχεδίασε μια παλέτα ειδικά με αυτά τα χρώματα: με χρυσαφί σκιές, καφέ πούδρα και κραγιόν σε αποχρώσεις λιλά. Για τις πιο μελαχρινές γυναίκες σχεδιάστηκε μια αντίστοιχη παλέτα με έμφαση στα πράσινα χρώματα για σκιές που δείχνουν καλύτερα πάνω στο σοκολατί δέρμα αλλά και με κραγιόν σε ποιο σκούρες αποχρώσεις».
Φεύγοντας, τον ευχαρίστησα για τις συμβουλές του, τη μοναδική εμπειρία να δω το αποτέλεσμα του μακιγιάζ από τα «μαγικά» του χέρια στο πρόσωπό μου αλλά και για τη χαρά της γνωριμίας με έναν φύσει ευγενή και δημιουργικό άνθρωπο!