Ζωή Παπαδοπούλου: Τραγούδι γεμάτο ψυχή!
Μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη, με τη μουσική μέσα στην οικογένεια ήταν φυσικό επακόλουθο να ασχοληθεί με το τραγούδι! Οι συναντήσεις της με μεγάλους καλλιτέχνες της έδωσαν μία σπουδαία παρακαταθήκη, και αν και λαϊκή τραγουδίστρια, όπως η ίδια δηλώνει για τον εαυτό της, το τελευταίο της τραγούδι είναι σε ρυθμό swing…Βάλτε το ως μουσική υπόκρουση και διαβάστε…
Συνέντευξη στη Μαρία Αγγελακοπούλου
«Το αναλύσαμε πολύ» σε μουσική Άρη Βλάχου και στίχους Γιάννη Καστανάκη είναι το νέο της τραγούδι που έδωσε και τον τίτλο σε ένα ιδιαίτερο και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Ρυθμός Stage στις 13 και 20 Νοεμβρίου. Παλαιότερα και νέα γνωστά τραγούδια της αλλά και αγαπημένα λαϊκά καθώς και αισθαντικές μπαλάντες, σε ένα πρόγραμμα με ουσία, ερωτισμό και έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, με τον μοναδικό τρόπο που η Ζωή Παπαδοπούλου ξέρει να υποστηρίζει. Με κριτήριο τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των «φίλων» της, η Ζωή Παπαδοπούλου έχει φτιάξει μία μουσική παράσταση συνδυάζοντας ήχους λαϊκούς και έντεχνους, παραδοσιακούς και σύγχρονους, με χρώμα ελληνικό αλλά και μη αναμενόμενες διασκευές που θα προκαλέσουν έκπληξη στο κοινό της. Με αφορμή λοιπόν το νέο CD που ετοιμάζει και τα δύο live, την προσκαλέσαμε να μας συστηθεί!
Ξεκινώντας την κουβέντα μας μου μίλησε για την ενασχόλησή της με το τραγούδι.
«Προέκυψε πολύ φυσικά διότι υπήρχε πάρα πολύ το τραγούδι μέσα στην οικογένεια -ήμαστε με τις αδερφές μου από μικρές σε χορωδία, η μαμά μου έχει τελειώσει ακορντεόν και πιάνο- υπήρχε λοιπόν η μουσική μέσα στην οικογένεια και ήταν φυσικό επακόλουθο να ασχοληθώ με έναν τρόπο -πολύ ερασιτεχνικά εννοείται, ούτε καν φανταζόμουν ότι θα ασχολούμουν επαγγελματικά. Στο σχολείο περίμενα πώς και πώς να έρθουν οι γιορτές και να τραγουδήσω. Τελειώνοντας το σχολείο είχα ήδη φτιάξει ένα γκρουπάκι και παίζαμε στη γειτονιά μου στη Σταυρούπολη, στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν πολύ ανεπτυγμένη πολιτιστικά και κάναμε πάρα πολλές εκδηλώσεις. Έπειτα ξεκίνησα να τραγουδάω σε ένα ταβερνάκι στη γειτονιά μαζί με τα παιδιά που παίζαμε και μετά επειδή ήμουν και σε ωδείο έμαθα για μια οντισιόν σε μια μουσική σκηνή τής πόλης κι έτσι άρχισε η πιο επαγγελματική πορεία μου. Ξεκίνησα στο «Πλατώ» μαζί με τον Μανώλη Ρασούλη και μετά υπήρξε μια πολύ ωραία διαδρομή σε καλές μουσικές σκηνές της πόλης όπου έχτισα σε πολύ μεγάλο βαθμό το μουσικό ρεπερτόριό μου. Την τελευταία χρονιά που τραγουδούσα στο Πέτρινο του Μύλου, ήρθε ο Δημήτρης Μητροπάνος, με άκουσε και μου πρότεινε να κατέβω μαζί του στην Αθήνα. Μετά άρχισαν να λειτουργούν όλα σχεδόν με έναν τρόπο καρμικό!»
Η αφοσίωση που δείχνει στο τραγούδι από τόσο μικρή με κάνει να αναρωτιέμαι τι άλλο συγκαταλέγεται στα ενδιαφέροντά της.
Η ίδια μου απαντά με πολύ αυτοσαρκαστική διάθεση: «Το τραγούδι βασικά είναι το κύριό μέλημα μου και η ασχολία μου και η ανάγκη μου και ό,τι υπάρχει στο μυαλό μου από την ώρα που θα ξυπνήσω μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθώ! Όπως πολύ σοφά λέει ο Μάνος Ελευθερίου, «είναι αρρώστια τα τραγούδια»! Όταν όμως δεν ασχολούμαι με τη μουσική μου αρέσει πολύ να διαβάζω, να πηγαίνω στο σινεμά, να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που να είναι “ανοιχτοί” και να μπορώ να μάθω πράγματα από αυτούς».
Από την αρχή τής καριέρας της έχει δουλέψει με πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως είναι ο Μανώλης Ρασούλης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Μανώλης Φάμελος, ο Γιάννης Κότσιρας. Τέτοιες συνεργασίες σίγουρα αφήνουν το στίγμα τους σε έναν καλλιτέχνη. Τι είναι αυτό που κέρδισε από αυτές;
«Κυρίως τη συνέπειά τους! Από τον καθένα ξεχωριστά πήρα πολύ μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Συνάντησα τον Μανώλη Ρασούλη όταν ήμουν πολύ μικρή, και γνώρισα έναν σύγχρονο φιλόσοφο. Έναν άνθρωπο που σε βοηθούσε να δεις τη ζωή, όπως θα έπρεπε να τη βλέπουμε, με ανάλυση μόνο εκεί που πρέπει. Μετά ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας τόσο αυθεντικός άνθρωπος, ειλικρινής, τίμιος, τεράστιος τραγουδιστής, που ανέβαινε στη σκηνή και μεταμορφωνόταν και γινόταν ένας άνθρωπος που δεν είχε σχέση με τη γη. Η Χάρις Αλεξίου είναι ένα συνονθύλευμα χαρακτηριστικών που απαρτίζουν έναν αληθινό καλλιτέχνη με όλη τη σημασία της λέξεως. Ήμουν μαθήτρια πάντα και γενικά όλα όσα έχω εισπράξει από όλους αυτούς τους ανθρώπους, τα βλέπω και τα ανακαλύπτω κάθε μέρα στη ζωή μου εντός αλλά και εκτός σκηνής. Είναι σπουδαία εφόδια και νιώθω ευλογημένη που τους γνώρισα και τους έζησα».
Στην εκπομπή του Κωστή Μαραβέγια «Μουσική Παντού» ακούσαμε το νέο της τραγούδι «Το αναλύσαμε πολύ» με swing διάθεση και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Επόμενο ήταν να ρωτήσω εάν σκέφτεται να ενσωματώσει αυτόν τον καινούριο ήχο και ύφος στο μουσικό της ρεπερτόριο.
«Το σουίνγκ είναι λίγο μόδα και δεν ήμουν γενικά ποτέ υπέρ της μόδας. Είμαι υπέρ των πιο παλιών ήχων και στίχων. Αυτή η διάθεση προέκυψε πολύ φυσικά από τον Άρη Βλάχο και είχε έτσι λίγο «χρώμα Χιώτη». Θα υπάρχει κανονικά και στον δίσκο και αυτό που σκεφτόμαστε τώρα είναι να φτιάξουμε ένα CD-single με 4 έως 5 τραγούδια που είναι όλα του Άρη Βλάχου μαζί με την «Ογκρέσσα»,ένα τραγούδι που έγραψα εγώ για το βιβλίο ενός φίλου. Αυτό που θα ήθελα να υπάρχει ως ήχος θα ήταν μια λαϊκή χροιά. Θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκή τραγουδίστρια και τα ακούσματά μου άλλωστε είναι λαϊκά. Οπότε θεωρώ ότι προς τα εκεί πορεύομαι και καταλήγω κι έτσι στο σύνολό του θα είναι στην ουσία πιο λαϊκός ο ήχος.»
Και τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδιά μετά τα δύο live στο Ρυθμός stage;
«Θα συνεχίσουμε μια περιοδεία που έχω ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι με τους μουσικούς μου. Θα πάμε Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πάτρα, Κρήτη –θα γυρίσουμε γενικώς την Ελλάδα. Αργότερα θα έρθω ξανά στην Αθήνα, όπου θα βρεθώ σε κεντρική σκηνή μετά τις γιορτές. Τώρα πια βέβαια δεν υπάρχει αυτό που συνέβαινε πριν κάποια χρόνια που ξεκίνησα και υπήρχε π.χ. ένα πλάνο για τους επόμενους 5 μήνες. Τώρα ανατρέπονται όλα ανά πάσα ώρα και στιγμή τόσο που δεν ξέρεις ποτέ ακριβώς τι θα γίνει. Υπάρχει όμως αυτό το βραχυπρόθεσμο πλάνο για τους επόμενους 2-3 μήνες και συνεχώς προσθέτουμε»!
Η Ζωή Παπαδοπούλου τραγουδά στις 13 και 20 Νοεμβρίου στο Ρυθμός Stage
Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9750060
Ώρα έναρξης : 22.00