Τι σημαίνει Οκτώβριος;
Ο Οκτώβριος ήταν ο 8ος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο και ο 10ος κατά το Γρηγοριανό. Στο βόρειο ημισφαίριο το φθινόπωρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το νότιο ημισφαίριο καλωσορίζει την άνοιξη!
Κηπουροί, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε τη συγκομιδή και την αποθήκευση καρπών των κόπων σας. Είτε αποξηράνετε, είτε καταψύξετε πολλές καλλιέργειες λαχανικών είναι τώρα έτοιμα για συγκομιδή.
Άλλωστε, καθόλου τυχαία, στην Αρχαία Ελλάδα, ο Οκτώβριος ονομαζόταν «Πυανεψιών» ( <πύανος= κύαμος, το κουκί), καθώς τιμούσαν με γιορτές τον θεό Απόλλωνα και πρόσφεραν φαγητό από πυάνους, δηλαδή κυάμους-κουκιά.
Στη Ρώμη ο Οκτώβριος αποκαλείτο «Sementilius», ( <semen, δηλαδή σπόρος), καθώς ήταν ο μήνας της σποράς.
Ο Οκτώβριος λέγεται, επίσης, «Βροχάρης», γιατί αρχίζουν τα πρωτοβρόχια, «Άι – Δημητριάτης», καθώς στις 26 του μήνα έχουμε τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και «Σποριάς» ή «Σπαρτός», γιατί αρχίζει η σπορά στους αγρούς.
Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για λίπανση του εδάφους, ώστε να εμπλουτίζεται ενώ βρίσκεται σε ηρεμία. Όσο είστε έξω, προσέχετε τον καιρό. Οι γκρίζοι ουρανοί προμηνύουν έναν σκληρό χειμώνα, οι ζεστές θερμοκρασίες προειδοποιούν για έναν πολύ κρύο… Φεβρουάριο.
Στους ουρανούς η βροχή των μετεωριτών των Ωριωνίδων αρχίζει την εντυπωσιακή της δραστηριότητα.
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή. Η καλύτερη θέαση είναι στις 21 Οκτωβρίου πριν την ανατολή του ηλίου.
Ονομάσθηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον κομήτη του Χάλεϋ για αυτήν την… παράσταση, αφού τον δημιούργησε από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του.
Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.
Από πού προέρχεται το όνομά του;
Σύμφωνα με το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «octo» που σημαίνει οκτώ. Η εξήγηση είναι ότι το ρωμαϊκό ημερολόγιο κάποτε είχε 10 μήνες και ο Οκτώβριος κατείχε την όγδοη θέση.
Συγκεκριμένα, το έτος ξεκινούσε από τον Μάρτιο, καθώς απουσίαζαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Τα ονόματα των τεσσάρων πρώτων μηνών ήταν αφιερωμένα στους θεούς (αργότερα ο πέμπτος και ο έκτος μήνας αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο), ενώ από τον πέμπτο και μετά έλαβαν το όνομά τους από τη σειρά στην οποία βρισκόταν ο καθένας τους.
Είχαμε λοιπόν: Martius (μήνας αφιερωμένος στον Άρη), Aprilis (μήνας αφιερωμένος στην Αφροδίτη), Maius (μήνας αφιερωμένος στη Μαία), Junius (μήνας αφιερωμένος στην Ήρα), Quintilis (πέμπτος), Sextilis (έκτος), September (έβδομος), October (όγδοος), November (ένατος), December (δέκατος).
Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου προστέθηκαν οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος στην αρχή του ημερολογίου, η αρίθμηση ουσιαστικά «χάλασε», αλλά κράτησε ο Οκτώβριος το όνομά του.
Το Ιουλιανό ημερολόγιο, όμως, παρουσίαζε μία απόκλιση μίας ημέρας κάθε 128 χρόνια από το πραγματικό έτος. Έτσι, το 1582 καταμετρήθηκαν 10 ημέρες απόκλισης, οπότε ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος θέσπισε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582 και την 4η Οκτωβρίου αυτού του έτους την διαδέχτηκε η 15η Οκτωβρίου, αντί της 5ης, προκειμένου να αφαιρεθούν οι 10 ημέρες και να επανέλθει η εαρινή ισημερία στην 21η Μαρτίου.