Μουσείο Τηλεπικοινωνιών: Μία εκπληκτική περιήγηση στην επικοινωνία!
Από το 1990 με την πρωτοβουλία και το μεράκι λίγων εμπνευσμένων ανθρώπων, έγινε πραγματικότητα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία στη χώρα μας. Αξίζει να το επισκεφθείτε και μάλιστα μαζί με τα παιδιά σας για ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο της επικοινωνίας και της τηλεφωνίας. Θα ανακαλύψετε πολλά και συχνά συναρπαστικά!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Από τα ταχυδρομικά περιστέρια που μετέφεραν τα πρώτα “sms” της αρχαιότητας, τον αγγελιαφόρο των Θεών Ερμή, τα άσπρα και μαύρα πανιά σαν μήνυμα νίκης ή ήττας, όπως στον μύθο του Θησέα αλλά και τον πιο γνωστό αγγελιοφόρο της αρχαιότητας Φειδιππίδη, ο οποίος διέτρεξε μια απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων σε δύο μέρες-, τους κήρυκες, τα δίκτυα των Φρυκτωριών, όπου με το σύστημα των πυρσών τη νύχτα μεταδόθηκε σε ένα βράδυ το μήνυμα ότι έπεσε η Τροία σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Κι από εκεί στο Σύστημα των Βυζαντινών Καμινοβιγλών με τα «Ωρολόγια» του Λέοντα του Μαθηματικού ή Φιλοσόφου, στο κλέφτικο σφύριγμα ή στα σήμαντρα των μοναστηριών… για να φθάσουμε στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τους δορυφόρους και το Διαδίκτυο.
Αυτά και άλλα πολλά παρουσιάζονται στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ με μία συλλογή που ξεπερνά τα Σε μια συλλογή με πάνω από 4.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό με 20.000 αρχεία! Ο επισκέπτης μπορεί να δει την έκθεση -που χωρίζεται σε δύο περιόδους: την προηλεκτρική και την μεταηλεκτρική και πέντε θεματικές ενότητες: τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές, δορυφορικές επικοινωνίες και κινητή τηλεφωνία, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυθεντικά τηλέφωνα, τηλέγραφοι Μορς, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex και το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό studio (1965) με το πραγματικό control room.
Ένας ξεχωριστός προορισμός για τη μαγεία της ανθρώπινης επικοινωνίας!
Η μόνιμη συλλογή του παρουσιάζει τόσο τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις της προηλεκτρικής εποχής στην Ελλάδα (αρχαιότητα και Βυζάντιο), όσο και τις εφευρέσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της μετα-ηλεκτρικής περιόδου (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές & δορυφορικές επικοινωνίες).
Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ θα δείτε και θα μάθετε για:
– Τις «φρυκτωρίες», τα οργανωμένα δίκτυα οπτικής επικοινωνίας της ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και τις «καμινοβίγλες» των Βυζαντινών.
– Τους εφευρέτες του 18ου και 19ου αιώνα, ξεκινώντας από τον Samuel Morse με τον ηλεκτρικό τηλέγραφο και τον κώδικα που φέρουν το όνομά του. Μπορείτε να αγγίξετε το χειριστήριο του Μορς και να ακούσετε τους ήχους του Μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το δικό σας μήνυμα!
– Τον Γκράχαμ Μπελ, τον εφευρέτη του τηλεφώνου που πέτυχε το θαύμα της μεταβίβασης της ανθρώπινης φωνής μέσω ηλεκτρισμού Θα δείτε το ομοίωμα της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής του από το 1876!
– Τον Ιταλό Γουλιέλμο Μαρκόνι που εφηύρε τον ασύρματο, τον οποίο θα έχετε την ευκαιρία να περιεργαστείτε, ανακαλύπτοντας ότι συντέλεσε στη διάσωση 712 ανθρώπων από το ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
– Τις μοναδικές χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές που χρονολογούνται από την έναρξη της τηλεφωνίας στην Ελλάδα (1885).
– Τον πρώτο θάλαμο με κερματοδέκτη που εγκατέστησε η εταιρεία ΑΕΤΕ το 1936, με τη χαρακτηριστική επιγραφή «ΕΔΩ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ» και «ΤΗΛΕΦΩΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ», για την εξυπηρέτηση του κοινού, αφού η εγκατάσταση τηλεφώνου σε κάθε σπίτι τότε ήταν δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία. Στη δεκαετία του ’50 αντικαταστάθηκαν από θαλάμους με το λογότυπο του ΟΤΕ (έτος ίδρυση 1949).
– Τα ψηφιακά κέντρα, τη δορυφορική επικοινωνία και τις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
– Την αίθουσα «Κινητή Τηλεφωνία Μικρές ιστορίες … μεγάλες αλλαγές». Πέρασαν κιόλας 42 χρόνια από την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, που άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο επικοινωνίας, αλλά και τον τρόπο ζωής. Η πρώτη κλήση έγινε από το κινητό τηλέφωνο Motorola DynaTac 8000X, με κυψελωτό σύστημα από τον Martin Cooper, μηχανικό της Motorola.
Δραστηριότητες του μουσείου
Στις βασικές δραστηριότητες του Μουσείου εντάσσονται οι καθημερινές ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες, φοιτητές, άλλες ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες. Διοργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται το παιδί. Το Μουσείο συνεργάζεται με άλλα μουσεία, πολιτιστικούς φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και είναι μέλος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).
Το Μουσείο διοργανώνει κύκλους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με πλούσιες δράσεις για οικογένειες και σχολικές ομάδες. Στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων για σχολικές ομάδες, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών μέσα από βιωματικά εικαστικά εργαστήρια, αλλά και εργαστήρια ζωγραφικής, τεχνολογίας, design και γλυπτικής. Τα προγράμματα σχεδιάζονται με την υποστήριξη μουσειοπαιδαγωγού, εικαστικού και ψυχολόγου.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα ενώ η επίσκεψη και η συμμετοχή στις δράσεις είναι εντελώς δωρεάν.
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Πρωτέως 25, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 210 6201899 και 210 6201999
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα 09:00-17:00
Είσοδος: ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και μια ενδιαφέρουσα περιήγηση, στο πλούσιο αρχειακό υλικό του μουσείου, μπορείτε να επισκεφτείτε το site, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.otegroupmuseum.gr