Το λαγουδάκι του Πάσχα: Ποια είναι η προέλευση; Η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον Ιησού
Ίσως αναρωτιέστε από πού ακριβώς προήλθε η παράδοση του «Κουνελιού του Πάσχα». Γιατί, τελικά δεν εμφανίζεται πουθενά στη Βίβλο! Αν και είναι λίγο θολή, η ιστορία με τα λαγουδάκια του Πάσχα είναι πιο ενδιαφέρουσα από όσο φαντάζεστε! Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Ετοιμαστείτε να διαβάσετε την εκπληκτική ιστορία, όπως την ξέρουμε σήμερα. Δείτε πώς το χαριτωμένο πλάσμα του δάσους έγινε το σύμβολο της άνοιξης!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα είναι μια χριστιανική γιορτή που μπορεί να γιορταστεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις παραδόσεις της οικογένειάς σας, καθώς και με το θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρό σας.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πηγαίνετε στην εκκλησία για όλες τις επτά ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων και φυσικά την Κυριακή του Πάσχα. Μπορεί να λατρεύετε να δώσετε μία πασχαλινή και ανοιξιάτικη πνοή στο σπίτι σας με ανάλογη διακόσμηση. Να προετοιμάσετε τα τσουρέκια και τα κουλουράκια, να βάψετε τα αβγά και να οργανώσετε ένα περίτεχνο οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι με όλα τα εδέσματα της γιορτής.
Ή ίσως να είναι η αφορμή για διακοπές, για επιστροφή στο πατρογονικό χωριό ή διακοπές σε κάποιον τόπο που γιορτάζεται ιδιαίτερα το Πάσχα, συνδυάζοντας ξεκούραση και πασχαλινές παραδόσεις όλα μαζί.
Πολλά παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το Πάσχα ως εποχή για πασχαλινά καλάθια, πασχαλινές χειροτεχνίες, σοκολατένια αβγά και δώρα από τους νονούς. Αλλά ανεξάρτητα από το πώς γιορτάζετε, υπάρχει ένα σύμβολο που είναι αναμφισβήτητα αναγνωρίσιμο: το λαγουδάκι του Πάσχα.
Οι ρίζες για τα λαγουδάκια του Πάσχα
Οι Χριστιανοί τηρούν το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο (ή μετά) της Εαρινής Ισημερίας [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ]. Αυτή είναι η μέρα που το μεγαλύτερο μέρος της Γης βιώνει σχεδόν ίσες ώρες ηλιακού φωτός και νύχτας, που σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης στο Βόρειο ημισφαίριο. Αυτό εξηγεί γιατί το Πάσχα πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία κάθε χρόνο.
Αλλά πριν ο Χριστιανισμός γίνει καθιερωμένη θρησκεία, υπήρχε μια ειδωλολατρική γιορτή που έπεφτε επίσης περίπου την εποχή της Ισημερίας του Μαρτίου, μια γιορτή για τη θεά της γονιμότητας, Eastre (ή Eostre) για τους Λατίνους.
Τα συσχετιζόμενα σύμβολά της περιελάμβαναν τον λαγό, μαζί με το αβγό, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη νέα ζωή από την αρχαιότητα. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι στη μεσαιωνική Ευρώπη, οι Χριστιανοί ιεραπόστολοι ήλπιζαν να προσηλυτίσουν τους Αγγλοσάξονες στον Χριστιανισμό ευθυγραμμίζοντας το Πάσχα με τις ημέρες αυτών των παγανιστικών εορτών και υιοθετώντας παρόμοιες παραδόσεις. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς τα κουνέλια συνδέθηκαν για πρώτη φορά με τις χριστιανικές γιορτές.
Γιατί το λαγουδάκι του Πάσχα φέρνει αβγά;
Όποια και αν είναι η προέλευση του εθίμου με το λαγουδάκι του Πάσχα, είναι σαφές ότι η φιγούρα είναι πλέον πανταχού παρούσα στις στον χριστιανικό κόσμο.
Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες το έθιμο έφτασε με τους Γερμανούς μετανάστες. Όταν Γερμανοί Λουθηρανοί μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στην Πενσυλβάνια το 1700, έφεραν μαζί τους την παράδοσή τους για ένα κουνέλι που γεννά αβγά που ονομάζεται «Osterhase» ή «Oschter Haws».
Τα παιδιά στη Γερμανία έφτιαχναν φωλιές για αυτό το χαριτωμένο ζώο του δάσους για να γεννήσει… τα χρωματιστά του αβγά, ένα έθιμο που τελικά εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αργότερα, εκτός από αβγά, το Πασχαλινό Λαγουδάκι άρχισε να αφήνει καραμέλες και δώρα για τα παιδιά, ως μέρος των παραδόσεων των γιορτών.
Σε αντάλλαγμα, τα παιδιά άφηναν καρότα στον κήπο για το λαγουδάκι του Πάσχα. Αυτή η ιστορία εξηγεί πώς τα αβγά και τα κουνελάκια έγιναν τόσο συνυφασμένα με εορτασμό του Πάσχα.
Πού ζει το λαγουδάκι του Πάσχα;
Σε αντίθεση με την «έδρα» του Άγιου Βασίλη στον Βόρειο Πόλο, (ή έστω στην Καισαρεία), η μόνιμη κατοικία του Κουνελιού του Πάσχα είναι λιγότερο γνωστή.
Ορισμένες πηγές «ισχυρίζονται» ότι ζει στο Νησί του Πάσχα, που βρίσκεται στον Νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό (ονομάστηκε έτσι επειδή το νησί ανακαλύφθηκε από τον Ολλανδό εξερευνητή Jacob Roggeveen την Κυριακή του Πάσχα το 1722). Λέγεται ότι προσφέρει πολλή ιδιωτικότητα για αυτό το διάσημο κουνελάκι όλο τον χρόνο και είναι προφανώς ένα βολικό σημείο εκκίνησης για το ταξίδι του σε όλο τον κόσμο την παραμονή του Πάσχα!
Άλλοι πιστεύουν ότι αφού οι Γερμανοί έχουν αυτή την παράδοση, το λαγουδάκι του Πάσχα θα έπρεπε λογικά να ζει κάπου στην Ευρώπη. Όπως και η καταγωγή του, φαίνεται ότι θα υπάρχει πάντα κάποιο μυστήριο για το πού βρίσκεται σήμερα.
Πώς είναι το λαγουδάκι του Πάσχα;
Βασισμένο στην παγανιστική λαογραφία και την παραδοσιακά λευκή γούνα του, το λαγουδάκι του Πάσχα φαίνεται να είναι ένας λαγός της Αρκτικής. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ ψηλά αυτιά και λευκό τρίχωμα που τον καμουφλάρει φυσικά στο χιόνι. Εάν η άνοιξη έρθει νωρίς, ωστόσο, μπορεί να έχει καφέ τρίχωμα: οι λαγοί της Αρκτικής λιώνουν ή ρίχνουν τη γούνα τους με τις αλλαγές των εποχών, και το καφέ χρώμα τους προσφέρει καλύτερο καμουφλάζ το καλοκαίρι.
Το λαγουδάκι του Πάσχα φορά επίσης περιστασιακά και ρούχα. Τα κοινά του αξεσουάρ περιλαμβάνουν γιλέκα και παπιγιόν σε πορτοκαλί χρώμα, στο χρώμα των αγαπημένων του καρότων.
Μπορεί επίσης να κουβαλάει ένα καλάθι γεμάτο με πολύχρωμα αβγά, καραμέλες και άλλες λιχουδιές για να τα προσφέρει στα παιδιά. Όπως ο Άγιος Βασίλης, έτσι και το Πασχαλινό Λαγουδάκι συχνά δείχνει προνομιακή μεταχείριση στα καλά παιδιά, επιβραβεύοντάς τα με τα καλύτερα δώρα! Και φυσικά, μπορεί να είναι σοκολατένιο… που πιθανόν είναι και το καλύτερο!