5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε μέσω μηνύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς

5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε μέσω μηνύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πολλοί από εμάς προτιμούν να χρησιμοποιούν τα γραπτά μηνύματα ως την κύρια μορφή επικοινωνίας επειδή είναι τόσο γρήγορη και εύκολη. Αλλά μπορεί να είναι καλύτερα να σκεφτείτε δύο φορές πριν πατήσετε αυτό το κουμπί αποστολής. Έτσι, ακόμα κι αν δεν στέλνετε κάτι πολύ σοβαρό, μην αφήσετε τα λόγια σας να χαθούν στη μετάφραση. Ψυχολόγοι και ειδικοί σχέσεων ισχυρίζονται ότι μερικά πράγματα δεν πρέπει ποτέ να τα πείτε μέσω γραπτού μηνύματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι καλύτερο να μην ειπωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Αν και υπάρχουν πολλοί θετικοί παράγοντες για την αποστολή μηνυμάτων, η Sarah Swenson, μια εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια που εργάζεται με ζευγάρια σε όλο τον κόσμο, λέει ότι οι περισσότερες παρεξηγήσεις «προέρχονται από παρερμηνείες κειμένων».

1. «Τι εννοείς με αυτό;»

Αν θέλετε να «τσιγκλίσετε» λίγο τον φίλο σας ή να του στείλετε ένα αστείο σκίτσο μέσω κειμένου, κάντε το! Αλλά για τέτοιες ανάλαφρες συζητήσεις όπως αυτές, πιθανόν είναι εκεί που πρέπει να το περιορίσετε.

«Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων δεν είναι τρόπος για να έχετε μια μακριά ή σοβαρή συζήτηση με άλλο άτομο. Μπορεί να χαθούν πάρα πολλά στη μετάφραση», προειδοποιεί η Kali Wolken, αδειούχος σύμβουλος καριέρας και ψυχικής υγείας.

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να γράφει «Τι εννοείς με αυτό;» θα πρέπει να επαναξιολογήσετε και να περάσετε σε μία συνομιλία ή σε προσωπική επικοινωνία, όποτε είναι δυνατόν.

«Όταν μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα άτομο, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε όλα τα κομμάτια επικοινωνίας – λεκτικά και μη. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να παρερμηνεύσουμε κάτι και μπορούμε επίσης να ζητήσουμε γρήγορα διευκρίνιση εάν αισθανόμαστε μπερδεμένοι», εξηγεί η Wolken.

«Ενώ μπορούμε να πούμε “Τι εννοείς με αυτό;” σε μια απάντηση κειμένου, οι καθυστερήσεις και (και πάλι) η έλλειψη μη λεκτικών λέξεων σε ένα κείμενο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα στην κατανόηση από τον αποστολέα».

2. «Σε χωρίζω»

Πιθανότατα πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα κείμενο χωρισμού κάποια στιγμή. Αλλά αν ήσαστε εσείς το άτομο που έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα, θα πρέπει να αποφύγετε να το ξανακάνετε στο μέλλον.

Η Haley Riddle, ψυχολόγος, λέει ότι η ρήξη με κάποιον μέσω γραπτού κειμένου δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται επιλογή. «Το να αποφασίσετε να στείλετε μήνυμα στον σύντροφό σας για να τερματίσετε τη σχέση μπορεί να είναι βλαβερό και ασεβές», εξηγεί.

Σύμφωνα με την Riddle, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ψηφιακή επικοινωνία για τους χωρισμούς ως μια προσπάθεια να αποφύγουν τις συγκρούσεις ή να δείξουν τα δικά τους συναισθήματα. Αλλά λέει ότι η αποστολή μηνυμάτων όπως «Σε χωρίζω» συχνά θεωρείται από τον παραλήπτη «ως άτυπη και απρόσωπη» και μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο για τον αποστολέα.

«Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων δεν ισοδυναμεί με τη συνομιλία από κοντά», λέει η Riddle. «Όταν κάποιος αποφασίζει να τερματίσει τη σχέση μέσω μηνύματος, δεν κλείνει πλήρως τη σχέση, επειδή αφήνει πολλά ανοιχτά για παρερμηνεία».

3. «Σ’ αγαπώ» (για πρώτη φορά)

Όταν πρόκειται για μηνύματα που στέλνετε σε κάποιον σημαντικό για εσάς,  δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα αρνητικό. Σύμφωνα με τον Chris Rabanera, έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή, δεν πρέπει ποτέ να πείτε στον σύντροφό σας «σ’ αγαπώ» για πρώτη φορά μέσω γραπτού μηνύματος. «Αυτός είναι ο λάθος τρόπος χρήσης γραπτών μηνυμάτων», συμβουλεύει.

Αντ ‘αυτού, ο Rabanera λέει ότι «οι σημαντικές συνομιλίες», όπως αυτή θα πρέπει να γίνονται μόνο από κοντά. «Όταν λες κάτι τέτοιο σε έναν άνθρωπο, θέλεις να είσαι παρών», εξηγεί. «Θέλετε να δείτε την αντίδρασή του. Θέλετε να είστε εκεί προσωπικά μαζί του. Θέλετε την πλήρη εμπειρία».

Δείτε Επίσης
Για να μην χαθείτε… στη μετάφραση! Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια από τα μηνύματά του

4. «Ό,τι να΄ναι» ή «ό,τι πεις»

Οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα έχουμε γράψει ένα γρήγορο κείμενο “ό,τι να ‘ναι” από απογοήτευση περισσότερες φορές από όσες μπορούμε καν να θυμηθούμε.

Αλλά η Aditya Kashyap Mishra, ειδικός σχέσεων, λέει ότι αυτή είναι η μοναδική έκφραση που συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην στέλνουν ποτέ σε γραπτό μήνυμα. «Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τερματίσετε μια συζήτηση. Είναι ένας τρόπος να πείτε ότι δεν σας ενδιαφέρει το άλλο άτομο ή η συζήτηση».

Συνήθως στέλνουμε ένα μήνυμα «ό,τι να ‘ναι» ή «ό,τι πεις» σε στιγμές θυμού, αλλά ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα που δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με άλλους μέσω μηνυμάτων, επειδή στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει το θέμα που μας έχει αναστατώσει. «Όταν η συναισθηματική αντιδραστικότητα είναι υψηλή, μπορεί να στείλουμε μηνύματα με λόγια που δεν εννοούμε χωρίς τον χρόνο για να τα φιλτράρουμε και να τα επεξεργαστούμε πρώτα».

5. Οτιδήποτε συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα

Καλό είναι να αποφύγετε να στείλετε οποιοδήποτε κείμενο που «έχει ένα αρνητικό συναίσθημα», σύμφωνα με τον Michael Morris, έναν θεραπευτή και οικογενειακό σύμβουλο. «Οποιαδήποτε έκφραση απογοήτευσης, θυμού, δυσαρέσκειας ή φόβου συζητείται σχεδόν πάντα καλύτερα μέσω άμεσης επικοινωνίας», λέει, όπως πρόσωπο με πρόσωπο ή τηλεφωνικά.

«Υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος που συνδέεται με τα αρνητικά συναισθήματα [και] η ανάγκη να εκφράσουμε αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι έντονη», αναγνωρίζει ο Morris. «Συχνά ξεχνάμε ότι υπάρχει κάποιος στην άλλη άκρη [του κειμένου], που πληγώνεται, εκπλήσσεται ή θυμώνει με τα λόγια μας. Μία συζήτηση από κοντά, μας κάνει πιο ευγενικούς, ενώ υπάρχουν και τα «προστατευτικά κιγκλιδώματα» που μας εμποδίζουν να πούμε πράγματα που είναι άσκοπα, που μπορεί να πληγώσουν και να προσβάλουν».

Γενικότερα η συμβουλή είναι να μην μοιράζεστε έντονα συναισθήματα ή απόψεις σε ένα γραπτό μήνυμα, για να αποφύγετε μία περαιτέρω κακή επικοινωνία. «Αν σκοπεύετε να μοιραστείτε κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αρνητικό ή προσβλητικό, είναι καλύτερο να το κάνετε αυτοπροσώπως. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μετρήσετε την αντίδραση του άλλου και να εξηγήσετε τα συναισθήματά σας πιο καθαρά».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.