6 καλές συνήθειες που πρέπει να μεταδώσετε στα παιδιά σας

6 καλές συνήθειες που πρέπει να μεταδώσετε στα παιδιά σας

Ως γονείς, έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά μας από ό,τι συχνά αντιλαμβανόμαστε. Ενώ τα παιδιά μας θα γίνουν αυτό που θέλουν να γίνουν, η επιρροή μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ποιοι θα γίνουν. Παρακάτω, παρουσιάζουμε 6 καλές συνήθειες που πρέπει να μεταδώσετε στα παιδιά σας.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Σκεφτείτε το: οι συνήθειες των γονιών μας πιθανότατα έγιναν συνήθειές μας, τουλάχιστον μέχρι να γίνουμε αρκετά μεγάλοι για να επιλέξουμε μόνοι μας. Για εκείνους από εμάς των οποίων οι γονείς μας δίδαξαν καλές συνήθειες, ενώ δεν τις εκτιμούσαμε ιδιαίτερα, όταν ενηλικιωθήκατε, πιθανότατα εκτιμήσατε όσα σας είχαν διδάξει οι γονείς σας.

Μπορεί να μην μπορείτε να προσδιορίσετε ποιο θα γίνει το παιδί σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να δώσετε ένα ουσιαστικό παράδειγμα και να το βοηθήσετε να αποκτήσει τον καλύτερο εαυτό του.

1. Καλή υγιεινή

© FREEPIK
© FREEPIK

Καλή υγιεινή σημαίνει να τους μαθαίνουμε να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να κάνουν τακτικά μπάνια και να πλένουν τα μαλλιά τους.

Σημαίνει επίσης να τους δείξετε πώς να περιποιούνται τον εαυτό τους, καθοδηγώντας τους να κόψουν τα νύχια τους, να κόψουν τις τρίχες του σώματος και να φτιάξουν τα μαλλιά τους. Οτιδήποτε περιλαμβάνει καλή υγιεινή θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για να ενσταλάξετε στα παιδιά σας.

2. Ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες

© FREEPIK
© FREEPIK

Δεν χρειάζεται να τα πιέζετε για να είναι απόλυτα με την υγιεινή διατροφή. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Είναι δουλειά μας ως γονείς να διδάξουμε στα παιδιά μας να έχουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Για να μην το φοβάστε ή να το παρακάνετε. Πράγματα όπως η κατανάλωση τακτικών γευμάτων που επικεντρώνονται σε λαχανικά, φρούτα και άπαχη πρωτεΐνη είναι χρήσιμα. Και μην πιέζετε τα παιδιά σας να καθαρίσουν τα πιάτα τους – όταν το κάνετε, τους λέτε να αγνοήσουν τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός τους.

3. Απολαυστική άσκηση

© FREEPIK
© FREEPIK

Επιλέξτε μια σωματική άσκηση που σας αρέσει και συνεχίστε με αυτήν. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, παιχνίδι στην αυλή, αθλήματα, κολύμπι, τζόκινγκ, γιόγκα ή οτιδήποτε τα κάνει χαρούμενα και τα κάνει να κινούνται. Καλύτερα δε, αν γίνεται καθημερινά.

4. Διάβασμα

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Ξεκινήστε τα παιδιά σας να διαβάζουν από μικρή ηλικία, διαβάζοντάς τους πριν κοιμηθούν. Συμμετάσχετε στο διάβασμα και κάντε την ανάγνωση διασκεδαστική.

Καθώς μεγαλώνουν, διδάξτε τα να διαβάζουν και ενθαρρύνετέ τα να το κάνουν μόνα τους και σε τακτική βάση. Αυτό όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να μάθουν περισσότερα και να διευρύνουν το μυαλό τους, αλλά είναι επίσης καλό για το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

5. Σύνδεση με φίλους και οικογένεια

© FREEPIK
© FREEPIK

Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα κατά προτεραιότητα. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που το παιδί σας θα μάθει πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται στη ζωή, και επίσης, βοηθά να προσθέσει ποιότητα στη ζωή του.

6. Θετική νοοτροπία

Δεν χρειάζεται να είστε πάντα θετικοί και χαμογελαστοί. Ωστόσο, η έκφραση ευγνωμοσύνης για τα μικρά πράγματα, η διατήρηση μιας ευέλικτης νοοτροπίας και η προσπάθεια εστίασης στα θετικά σε κακές καταστάσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Όχι μόνο στην ψυχική υγεία του παιδιού σας, αλλά και στο να το βοηθήσετε να πετύχει στη ζωή.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.