6 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον θυμό σας ως γονέας
Οι γονείς που είναι συχνά θυμωμένοι ή που χτυπούν, ταρακουνούν ή φωνάζουν στα παιδιά τους προκαλούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλό τους, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Αν έχετε παρατηρήσει ότι αισθάνεστε λίγο νευριασμένοι και αναρωτιέστε τι να κάνετε, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου για να μην ξεσπάσετε στα παιδιά σας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα με συχνές εκρήξεις θυμού έχει βρεθεί ότι έχουν μικρότερες δομές εγκεφάλου στην εφηβεία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Development and Psychology.
Οι «σκληρές πρακτικές γονικής μέριμνας» που καλύπτονται από τη μελέτη είναι κοινές και μάλιστα θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτές από τους περισσότερους ανθρώπους στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο, είπαν οι ερευνητές.
«Οι συνέπειες ξεπερνούν τις αλλαγές στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του παιδιού», δήλωσε η Δρ Sabrina Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους».
Ακολουθούν 6 συμβουλές για την αντιμετώπιση του θυμού ως γονιός
1. Αναγνωρίστε τα ερεθίσματα σας
Για να καταλάβετε τι σας κάνει να χάνετε την ψυχραιμία σας, θα πρέπει να κατανοήσετε τα ερεθίσματά σας. Σκεφτείτε καταστάσεις στις οποίες έχετε χάσει την ψυχραιμία σας, υπάρχουν τάσεις;
Ίσως ανακαλύψετε ότι οι φωνές του παιδιού σας σας προκαλούν να αντιδράσετε. Δώστε προσοχή σε αυτά τα ερεθίσματα, γιατί θα σας επιτρέψουν να συνειδητοποιήσετε πού πρέπει να δουλέψετε με τον εαυτό σας.
2. Να προσέχετε τις σκέψεις σας
Δώστε προσοχή στις αρνητικές σκέψεις. Συχνά, τα συναισθήματά μας συνδέονται με τις σκέψεις μας, επομένως είναι σημαντικό να προσέχουμε το σύνολο των σκέψεών σας, ειδικά όταν είμαστε θυμωμένοι.
3. Μάθετε να διαχειρίζεστε τον θυμό σας
Βρείτε τρόπους που λειτουργούν για εσάς με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε τον θυμό σας. Μερικά παραδείγματα είναι το περπάτημα, οι ασκήσεις αναπνοής, η εκδίωξη αρνητικών σκέψεων και η αναγνώριση των ερεθισμάτων σας.
4. Σκεφτείτε στιγμές που χάσατε την ψυχραιμία σας
Σκεφτείτε τις στιγμές που έχετε χάσει τον έλεγχο. Καθίστε και γράψτε μερικές από αυτές και μετά υπογραμμίστε τη στιγμή που χάσατε τον έλεγχο. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να εντοπίσετε τα ερεθίσματα και να σκεφτείτε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
5. Κατανοήστε τα σημάδια του θυμού (σωματικά)
Ο θυμός αρχίζει συχνά στο σώμα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η καρδιά σας επιταχύνεται, η αναπνοή σας εντείνεται και οι ώμοι σας σκληραίνουν. Αναγνωρίστε όλα αυτά ως σημάδια θυμού. Μόλις αρχίσετε να συνδέετε αυτές τις ενδείξεις με τον θυμό, μπορείτε να καταλαγιάσετε πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.
6. Μη φοβάστε να φύγετε
Εάν απλά δεν μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας, φύγετε. Πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο, μείνετε μόνοι και πάρτε αναπνοές. Είναι εντάξει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσετε την κατάσταση, αφού ηρεμήσετε.