7 τρόποι να είστε κοινωνική, χωρίς να «στραγγίζετε» από ενέργεια!
Η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη, και πιο εύκολη από όσο νομίζετε. Το να ερχόμαστε σε επαφή με τους γύρω μας είναι άκρως σημαντικό για την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Τι γίνεται όμως όταν η επικοινωνία μας ρουφάει όλη την ενέργεια και ζητάμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας; Κι όμως, υπάρχει η χρυσή τομή. Αναρωτιέστε γιατί μας κουράζουν οι κοινωνικές επαφές; Και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται τους γύρω σας και τον εαυτό σας;
Από τη Σοφία Κροκιδά
1. Είμαστε συνδεδεμένοι συνεχώς
Από κουβέντες με τους συναδέλφους μας μέχρι σχόλια στα social media που ανταλλάζουμε με αγνώστους, ο τρόπος ζωής σήμερα μας επιβάλλει μια συνεχή σύνδεση με τους γύρω μας. Δεν χρειάζεται να κλείνετε το τηλέφωνό σας κάθε βράδυ, ούτε να απέχετε από τα αγαπημένα σας social, αφού δεν πρόκειται για ρεαλιστικό σενάριο.
Όταν όμως είστε διαθέσιμη όλη μέρα, τότε είναι δύσκολο να ξεκουραστείτε πραγματικά και άρα γίνεστε λιγότερο δεκτική σε ποιοτική επικοινωνία.
Προσπαθήστε να απενεργοποιείτε τις περιττές ειδοποιήσεις του κινητού και του υπολογιστή σας ή επιλέξτε τη λειτουργία “μην ενοχλείτε” και τις αυτόματες απαντήσεις των email τις ώρες που δεν θέλετε να είστε διαθέσιμη.
2. Δεν κοινωνικοποιείστε με τον κοινωνικό ρυθμό που σας ταιριάζει
Ο «κοινωνικός» μας ρυθμός είναι κάτι σαν τη διάρκεια συγκέντρωσης του καθενός. Κάποιοι μπορούν να επικεντρωθούν σε μια δουλειά για ώρες, ενώ άλλοι χρειάζονται συχνά διαλλείματα.
Αντίστοιχα, ο κοινωνικός ρυθμός κάποιων σημαίνει ότι μπορούν να επικοινωνούν με κόσμο για ώρες, ενώ άλλοι μετά από λίγο θέλουν τον χρόνο τους, όπως ένα περπάτημα, ή κάποιον άλλο τρόπο αποσυμπίεσης.
3. Είστε εσωστρεφής μεταμφιεσμένη σε εξωστρεφή
Ο πιο απλός τρόπος για να διαχωρίσει κανείς τους εσωστρεφείς από τους εξωστρεφείς είναι ότι οι πρώτοι είναι πιο χαρούμενοι μιλώντας με ένα-δυο άτομα, κάνοντας μια βαθιά συζήτηση, ενώ οι δεύτεροι προτιμούν να μιλούν με όσο περισσότερο κόσμο μπορούν ταυτόχρονα.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε, αλλά ακόμα κι αν ξέρουμε καταπιεζόμαστε επειδή πιστεύουμε ότι ο κόσμος περιμένει από εμάς να είμαστε ζωντανοί και ενθουσιώδεις.
Αν κλίνετε προς την εσωστρέφεια, τότε θα σας βοηθήσει να επιλέγετε μικρές ομάδες ή πιο προσωπικές αλληλεπιδράσεις που με ερωτήσεις θα σας κάνουν να έρθετε πιο κοντά με τους γύρω σας.
4. Ακούτε και λύνετε πολλά
Μπορεί να είστε από εκείνους τους ανθρώπους στους οποίους οι άλλοι λατρεύουν να αποκαλύπτουν πράγματα. Ίσως είναι επειδή ξέρουν ότι νοιάζεστε και μπορούν πάντα να βασίζονται σε εσάς. Ή ίσως είναι ο τρόπος που τους κάνετε να νιώθουν.
Είναι υπέροχο να είστε ευγενική, αλλά υπάρχουν και όρια. Γιατί όλο αυτό αποτελεί συναισθηματική εργασία, και γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν και οι ειδικοί. Για να τους λέμε πράγματα με τα οποία δεν πρέπει να φορτώνουμε τους αγαπημένους μας.
Σκεφτείτε τα εξής:
- Αυτό το άτομο αξίζει την προσοχή μου;
- Μήπως αυτό το άτομο με εξουθενώνει, αλλά νιώθω άσχημα για αυτό και γι’ αυτό το ακούω;
- Ξέρω πώς να πω όχι; (Εάν όχι, σκεφτείτε πώς μπορείτε να βάλετε όρια.)
- Μπορώ να ρωτήσω, “Λοιπόν, τι θέλετε, κάποιον να σε ακούσει ή κάποιον να σου βρει τις λύσεις;”.
5. Μήπως αγανακτείτε κρυφά με το άτομο με το οποίο κάνετε παρέα;
Δεν είναι κακός άνθρωπος, Έχει καλά στοιχεία ή μαζί του κάνετε πράγματα που δεν κάνετε με άλλους, και αυτό τον κάνει ξεχωριστό για εσάς. Ή ίσως τον λυπάστε ή πιστεύετε ότι για να σας ανεχτούν οι άλλοι θα πρέπει κι εσείς να τους ανέχεστε.
Ίσως στην αρχή το πήρατε χαλαρά γιατί δεν περιμένατε να προχωρήσει τόσο αυτή η φιλία και δεν ασχοληθήκατε με το να βάλετε όρια. Και τώρα κάποιες ενοχλητικές συμπεριφορές του έχουν γίνει ακόμα χειρότερες.
Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να του επισημάνετε τυχόν δυσάρεστες συμπεριφορές με χαριτωμένο τρόπο, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις και ζητώντας τη γνώμη του, ώστε να φτάσετε και οι δύο σε μια λύση που σας ικανοποιεί. Ή θα μπορούσατε να βάλετε όριο στο πόσο συχνά θα βρίσκεστε.
6. Κάτι άλλο σας ρουφάει όλη την ενέργεια
Κάποιες φορές η ενέργειά μας είναι λίγο πιο πεσμένη. Κι αυτό είναι πολύ λογικό, αφού μας συμβαίνουν τόσα κάθε μέρα. Τα γεγονότα που μας κουράζουν ή μας ρίχνουν ψυχολογικά κάνουν πιο δύσκολη την κοινωνικοποίηση, και ενώ δεν πρέπει να σταματήσετε να είστε κοινωνική μπορείτε να αποφασίσετε το πως και το πόσο, καθώς και να επικοινωνήσετε στους φίλους σας ότι ίσως αυτή την περίοδο δεν έχετε όλη την ενέργεια που θα θέλατε.
Έτσι κανείς δεν αναρωτιέται τι σας συμβαίνει κι εσείς νιώθετε πιο άνετη. Εκτός των εμφανών πραγμάτων που μας επηρεάζουν μπορεί επίσης να σας κουράζει το να επαναλαμβάνετε πολλές φορές αυτά που λέτε, ή το να προσπαθείτε να φανείτε έξυπνη ή ενδιαφέρουσα μαντεύετε δεύτερη φορά τι λέτε, που σημαίνει ότι δεν είστε πραγματικά παρούσα στη στιγμή.
7. Μήπως σας κουράζει η συνεχής παρουσία στα social media;
Κάποιοι φίλοι μας είναι πολύ ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα και με αυτόν τον τρόπο βοηθούν να κρατιέται μια φιλία συνεχώς ζωντανή, μέσα από απανωτά posts και stories.
Κάποιες φορές όμως είναι εξουθενωτικό το να πρέπει να ανεβάζουμε συνεχώς το που βρισκόμαστε και το πόσο ωραία περνάμε. Ειδικά αν έχετε μια κακή ημέρα ή αν απλώς νιώθετε ότι δεν είστε και τόσο κοινωνική. Όταν σας συμβαίνει αυτό απλώς βάλτε τα όριά σας χωρίς να νιώθετε ότι πρέπει να μοιράζεστε με όλους, συνεχώς τη ζωή σας στο Instagram.
Πώς να ανακτήσετε την κοινωνική σας ενέργεια
Η συναναστροφή με τα άτομα που αγαπάτε ή θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα μπορεί επίσης να γεμίσει τις … κοινωνικές σας μπαταρίες. Πώς;
1. Κάντε το με έναν αναζωογονητικό τρόπο.
Σκεφτείτε τις δραστηριότητες στις οποίες θα θέλατε να συμμετάσχετε και αντιστοιχίστε τις δραστηριότητες με ανθρώπους. Πηγαίνετε για ψώνια με φίλους που τους αρέσουν τα ψώνια, ή βγείτε για φαγητό με τους καλοφαγάδες φίλους σας. Έτσι κάνετε τα πράγματα που πραγματικά θέλετε, με τους ανθρώπους που αγαπάτε.
2. Μην κάνετε τα πράγματα που απαιτούν υπερβολική προσπάθεια.
Ένα δείπνο στο σπίτι είναι υπέροχη ιδέα, αλλά τι γίνεται αν είστε πολύ κουρασμένη για να οργανώσετε κάτι τέτοιο; Χωρίστε τις δουλειές με τους φίλους σας. Ένας μπορεί να αναλάβει τα ψώνια, άλλος το μαγείρεμα και άλλος την καθαριότητα.
3. Φτιάξτε μια “Το Don’t” λίστα
Η λίστα αυτή θα περιλαμβάνει ανθρώπους και δραστηριότητες στις οποίες δεν θέλετε να συμμετέχετε. Το όχι είναι όχι και δεν χρειάζεται να εξηγήσετε σε κανέναν τους λόγους που το λέτε.
4. Υπολογίστε την κοινωνική σας ενέργεια
Ποιο είναι το βασικό ελάχιστο στο οποίο στοχεύετε και ποιο το ζενίθ τής κοινωνικής σας ενέργειας; Σκεφτείτε με ποιους ανθρώπους θα θέλατε να είστε στο ζενίθ σας και τα είδη των σχέσεων. Για παράδειγμα, στη βασική σας ενέργεια μπορεί να θέλετε να είστε με τους πολύ κοντινούς σας. Και όταν έχετε παραπάνω ενέργεια μπορεί να έχετε όρεξη να επενδύσετε σε νέες φιλίες.
5. Κρατήστε στο ημερολόγιό σας λίγο χώρο για τον εαυτό σας
Αυτός θα είναι ο χρόνος τον οποίο θα αφιερώνετε αποκλειστικά για εσάς. Ορίστε μια μέρα την εβδομάδα, ή όποτε σας βολεύει, για να κάνετε κάτι που πραγματικά σας γεμίζει και σας κάνει χαρούμενη, είτε αυτό είναι κάποια δραστηριότητα είτε το να μείνετε σπίτι χαζεύοντας σειρές.
Σκεφτείτε επίσης με ποιον θέλετε να περάσετε χρόνο, ποιον θέλετε να δείτε και πόσος χρόνος σας χρειάζεται για όλα αυτά. Ακόμα και η κοινωνικοποίηση θέλει λίγη οργάνωση!