Χώρισε η κολλητή σας; Πώς να την βοηθήσετε να ξεπεράσει τον χωρισμό
Οι χωρισμοί είναι τρομερά περίπλοκοι. Δεν έχει σημασία τι έγινε, ποιος χώρισε ποιον ή αν ήταν αμοιβαίο. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο και για τους δύο. Αν έχετε βρεθεί στη θέση της φίλης που η κολλητή της περνάει έναν χωρισμό ξέρετε καλά πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να είστε στο πλάι της χωρίς να την μπερδεύετε και χωρίς να της λέτε τα λάθος πράγματα. Πώς μπορούμε εμείς να στηρίξουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε ενώ περνάει έναν χωρισμό;
Από τη Σοφία Κροκιδά
Αφήστε την να επεξεργαστεί την κατάσταση με τον τρόπο της
Δώστε στη φίλη σας χρόνο και χώρο να σκεφτεί όπως αυτή ξέρει. Οι χωρισμοί είναι διαφορετικοί για τον καθένα και δεν είναι δουλειά μας να λέμε στους άλλους πώς πρέπει να τους διαχειρίζονται.
Αν η φίλη σας θέλει να κλαίει όλη τη μέρα βλέποντας ρομαντικές κομεντί, αφήστε την να το κάνει. Αν θέλει να ξεχαστεί τόσο που δεν θέλει να κλάψει καθόλου, κι αυτό είναι εντάξει.
Απλώς σιγουρευτείτε ότι θα είστε δίπλα της όταν τελικά αφήσει τα συναισθήματά της να εκφραστούν. Ο τρόπος που επιλέγει να προχωρήσει στη ζωή του ο καθένας είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση, και σαν φίλη το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε υποστηρικτική και να παρέμβετε μόνο αν αρχίσετε να ανησυχείτε πραγματικά για κάτι.
Μην μιλάτε άσχημα για τον πρώην της
Δεν είναι κατάλληλη στιγμή να πείτε στη φίλη σας «Επιτέλους, ήταν πολύ λίγος για σένα», ή «ποτέ δεν τον συμπάθησα». Τέτοιου είδους σχόλια δεν βοηθούν σε τίποτα και σίγουρα δεν θα κάνουν τη φίλη σας να νιώσει καλύτερα.
Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να θυμώσει που δεν της το λέγατε νωρίτερα. Αφήστε την να πει ό,τι θέλει η ίδια για τον πρώην της, αλλά εσείς προσπαθήστε να μείνετε ουδέτερη, ακόμα κι αν ήταν ο χειρότερος σύντροφος του κόσμου.
Ελέγχετε τι κάνει κάθε τόσο
Ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα κάθε λίγες μέρες από την πλευρά σας, έτσι απλά για ένα γεια από ενδιαφέρον μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό για τη φίλη σας.
Ρωτήστε την τι κάνει, πώς ήταν η ημέρα της, πείτε της κάτι αστείο και μιλήστε της όπως θα μιλάγατε κανονικά. Αν δεν θέλει να μιλήσει για τον χωρισμό δεν χρειάζεται να τον αναφέρετε εσείς. Αφήστε την να πάει την κουβέντα όπου νιώθει εκείνη πιο άνετα.
Μην την πιέζετε να βγει ραντεβού
Η φίλη σας θα ξεκινήσει να βγαίνει ραντεβού όταν νιώσει έτοιμη. Μπορεί να λέμε πως ο έρωτας με έρωτα περνάει, αλλά πραγματικά, πότε δούλεψε στ’ αλήθεια αυτό; Το να γνωρίζουμε υποψήφιους συντρόφους ενώ δεν είμαστε πραγματικά έτοιμοι να ανοιχτούμε είναι συνταγή για αποτυχία.
Κάντε διασκεδαστικά πράγματα
Η φίλη σας λογικά θα έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο τώρα. Και μπορεί να είναι σημαντικό να έχει χρόνο για τον εαυτό της, σίγουρα δεν θα θέλει να είναι συνέχεια μόνη της.
Ρωτήστε την αν θέλει να πάτε για φαγητό, να περπατήσετε σε ένα πάρκο ή να κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά. Ό,τι και να κάνετε όμως, μην της πείτε ποτέ ότι το κάνετε για να την κρατάτε απασχολημένη. Αλλιώς θα νιώσει βάρος, ή ότι ο χωρισμός είναι ο μόνος λόγος που της λέτε να βγείτε.
Μην εμπλέκεστε
Ειδικά αν η φίλη σας ήταν καιρό σε σχέση, είναι πιθανό να είχατε έρθει κοντά και με τον σύντροφό της. Αυτό κάνει τον χωρισμό ακόμα πιο δύσκολο, τόσο για το ζευγάρι όσο και για τους κοινούς φίλους.
Αλλά θυμηθείτε ότι στο τέλος της ημέρας ο χωρισμός είναι δική τους υπόθεση και μόνο. Μπορείτε να τους στηρίξετε και τους δύο, αλλά χωρίς να μπαίνετε στη μέση ή να διαλέγετε πλευρά. Και σίγουρα μην προσπαθήσετε να τους φέρετε πάλι κοντά.
Βοηθήστε την να δει τα πράγματα θετικά
Οι χωρισμοί είναι στενάχωροι, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Αλλά, όταν μια πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει. Αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη ζωή της φίλης σας, και είναι σημαντικό να βλέπει τα καλά που θα έρχονται σιγά σιγά.
Για παράδειγμα, είναι ευκαιρία να κάνει πράγματα και δραστηριότητες που δεν μπορούσε να κάνουν παλιά. Το να δει τη ζωή γεμάτη νέες συναρπαστικές ευκαιρίες θα τη γεμίσει αισιοδοξία για το μέλλον και θα την κάνει να δει τα πράγματα πιο θετικά.