Εάν απαντήσετε «ναι» σε αυτές τις 7 ερωτήσεις, είστε εθισμένοι στον έρωτα

Εάν απαντήσετε «ναι» σε αυτές τις 7 ερωτήσεις, είστε εθισμένοι στον έρωτα

Ο εθισμός στις σχέσεις είναι μια «κρυφή επιδημία». Θα μπορούσατε να είστε εθισμένοι στον έρωτα ή ατις σχέσεις χωρίς καν να το γνωρίζετε, επειδή τα συμπτώματά σας προκαλούνται μόνο από έναν συγκεκριμένο τύπο ατόμου. Μπορεί να ξετρελαίνεστε για τον μυστηριώδη, τον σιωπηλό, τον συγκρατημένο ή τον απαιτητικό… δεν έχει σημασία. Η αγάπη όμως δεν πρέπει να μοιάζει με ναρκωτικό!

Γράφει η Dr. Susan Campbell,
σεξοθεραπεύτρια και ειδική των σχέσεων

Αν έχετε σκεφτεί ποτέ, «Αυτή η σχέση δεν είναι καλή για μένα, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ από το να επιστρέψω», ίσως είναι καιρός να αναγνωρίσετε ότι είστε εθισμένοι στον έρωτα.

Κοιτάξτε με ειλικρίνεια την αξία και τον σκοπό των σχέσεων στη ζωή σας: ποια ανάγκη ή αξία εξυπηρετεί αυτή η σχέση για εσάς; Είστε σε αυτή λόγω τής εκπληκτικής χημείας;

Είστε σε αυτή τη σχέση για να αποφύγετε να μείνετε μόνοι; Θα θέλατε μία σχέση που σας εμπνέει να είστε το καλύτερο άτομο που μπορείτε να είστε ή μια σχέση όπου αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς ώστε να εκφράσετε το πόσο  ευάλωτοι είστε, ώστε να μπορείτε να αναπτυχθείτε;

Πολλοί από εμάς, όταν αναζητούμε μια ουσιαστική σχέση, ξεχνάμε να κάνουμε αυτές τις βασικές ερωτήσεις. Πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να έρθουν φυσικά, αν είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι.

Λοιπόν, αν αυτή είναι η πεποίθησή σας, έχουμε άσχημα νέα: Δεν είναι όλοι όσοι νιώθουν πως είναι η αδελφή ψυχή τους, κατάλληλοι για εσάς.

Κάντε το παρακάτω κουίζ:

Θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να δίνετε περισσότερη προσοχή σε τυχόν τάσεις που έχετε για ανθυγιεινές σχέσεις.

Εάν απαντήσετε ναι σε αυτές τις 7 ερωτήσεις, είστε εθισμένοι στον έρωτα:
  1. Είσαι σε κύκλο «χωρίζω και τα ξαναφτιάχνω» με έναν ερωτικό σύντροφο;
  2. Σκέφτεσαι συχνά από μέσα σου ότι αυτό το άτομο δεν είναι καλό για σένα;
  3. Σου λέει κάποιος από τους στενούς σου φίλους ότι αυτό το άτομο δεν είναι καλό για σένα;
  4. Αφού είστε οι δυο σας χωριστά για λίγες μέρες, φτάσατε σε σημείο να αισθάνεστε άδειοι ή χαμένοι χωρίς αυτό το άτομο;
  5. Τις ημέρες αμέσως μετά τον χωρισμό με αυτό το άτομο, αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, στο φαγητό ή στην εκτέλεση άλλων δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης;
  6. Χρειάζεσαι συναισθηματική ένταση για να νιώσεις ζωντανός;
  7. Νιώθετε «ψηλά» όταν οι δυο σας επανασυνδέεστε μετά από καυγά ή τσακωμό;

Εάν απαντήσατε ναι σε περισσότερες από δύο από αυτές τις ερωτήσεις, καλύτερα να ρίξετε μια σοβαρή ματιά στον εαυτό σας.

Εάν χρειάζεστε συναισθηματική ένταση, για παράδειγμα, δείτε τι μπορεί να αποφεύγετε με αυτό το μοτίβο: αποφεύγετε να νιώθετε συνηθισμένοι; Έχετε την ανάγκη να αισθάνεστε ξεχωριστοί ως αποζημίωση για βαθύτερα συναισθήματα ανασφάλειας;

Μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή της ανασφάλειάς σας; Τι φοβάστε συγκεκριμένα; Φοβάστε να είστε μόνος, να σας απορρίπτουν, να είστε ασήμαντος; Αν μπορείς να νιώσεις έστω και λίγο από αυτόν τον φόβο εδώ και τώρα, έρχονται αναμνήσεις — πιθανώς από μια στιγμή που κάποιος σημαντικός για σένα σε απέρριψε;

Εάν μπορείτε πραγματικά να νιώσετε λίγο από αυτόν τον φόβο εσκεμμένα και με συμπονετική επίγνωση, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να θεραπεύσετε αυτόν τον φόβο.

Μαθαίνοντας να νιώθετε οδυνηρά συναισθήματα με συμπόνια για τον εαυτό σας, σας επιτρέπει να βυθιστείτε σε αυτά τα συναισθήματα ενώ έχετε τον έλεγχο – σε αντίθεση με το να χρειάζεται αυτά τα συναισθήματα να πυροδοτούνται ασυναίσθητα από έναν εραστή.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Εάν έχετε την τάση να αισθάνεστε άδειοι ή χαμένοι χωρίς τον εραστή σας ή εάν έχετε εμμονή με τις ανησυχίες για τη σχέση, πιθανότατα έχετε έναν βαθύ φόβο εγκατάλειψης ή να μείνετε μόνοι. Εάν αυτό είναι το πρόβλημά σας, επιτρέψετε στον εαυτό σας να βιώσει τα συναισθήματα «μόνος» που προκαλεί η σχέση, αλλά σε πολύ μικρές δόσεις.

Και κάντε το με πρόθεση, με συνειδητό στόχο να αγγίξετε τον πόνο σας από ένα πιο σοφό, πιο στοργικό μέρος στον εαυτό σας – ένα μέρος που ξέρει ότι είναι εντάξει να βιώσετε συναισθηματικό πόνο, ένα μέρος που συνειδητοποιεί έναν ορισμένο βαθμό “φόβου απώλειας” φυσιολογικό όταν αγαπάς κάποιον.

Τα περισσότερα δυσλειτουργικά μοτίβα σχέσεων προκύπτουν από την ανάγκη να παραμείνουμε αναίσθητοι για τους συνήθεις φόβους μας και τη φυσιολογική συναισθηματική δυσφορία που νιώθουμε όταν προκύπτουν διαφορές.

Όταν απλά δεν αντέχουμε καμία συναισθηματική ενόχληση, όπως όταν πρέπει να έχουμε τον δικό μας τρόπο σε μια σχέση, τότε μπαίνουμε σε ακατάλληλες σχέσεις που μας αναγκάζουν να νιώθουμε τους κρυμμένους φόβους και τις ανασφάλειές μας – ακόμα και σε σημείο να τους δραματοποιούμε.

Μπορείτε να τα έχετε όλα: και το καυτό σεξ και την υγιή αγάπη

Δεν χρειάζεται να διαλέξετε ανάμεσα στο να είστε παθιασμένα ερωτευμένοι και να είστε σε μία συντροφική σχέση. Αλλά για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι εάν η τρέχουσα σχέση σας είναι ανθυγιεινή, πρέπει να ρίξετε μια ειλικρινή ματιά στο πώς τείνετε να αποφεύγετε αυτό που αποκαλείται, «οι κανονικές ενοχλήσεις μιας σχέσης».

Το να αντιμετωπίζετε τις διαφορές είναι άβολο, ναι. Αλλά για να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε τις διαφορές σας σε μια σχέση, μπορεί μόνο να δημιουργήσετε άσκοπα βάσανα ή αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε, «τα περιττά δράματα της σχέσης».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.