Γιατί προκαλούμε δυστυχία στον εαυτό μας; Και 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση!
Ώρα να ρίξετε μια καλή ματιά στον καθρέφτη! Πολλοί άνθρωποι νιώθουν συνεχώς ένα αίσθημα δυστυχίας. Πολλοί νομίζουν ότι θα βρουν ανακούφιση σε νέες δουλειές, σταδιοδρομίες ή σχέσεις. Ωστόσο, ανακαλύπτουν ότι η χαρά δεν έρχεται! Η δουλειά τελείωσε, η σχέση παραπαίει ή η καριέρα τους είναι στάσιμη και βρέθηκαν ακριβώς εκεί που ξεκίνησαν: Μέσα στη μιζέρια. «Γιατί μου συμβαίνει συνέχεια αυτό;» αναρωτήθηκαν. Ας δούμε τι είναι η αυτό-παραγόμενη και τι προτείνει η ψυχολογία για την αντιμετώπισή της.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Τι είναι η αυτό-παραγόμενη δυστυχία;
Αν και η δυστυχία δεν είναι κλινική διάγνωση, είναι μια πάθηση πολύ συχνή. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιδίδονται σε συμπεριφορές που τελικά καταλήγουν σε δυστυχία.
Για κάποιους, αυτές οι συμπεριφορές είναι παθητικές ή τάσεις αυτό παραμέλησης, όπως π.χ
- Κακή διατροφή
- Κοινωνική απομόνωση
- Έλλειψη άσκησης
- Στέρηση ύπνου
- Ένας καθιστικός τρόπος ζωής
- Αναβλητικότητα
- Χωρίς δημιουργικές διεξόδους ή χόμπι
Για άλλους, η δυστυχία είναι αποτέλεσμα ενεργητικών αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, όπως π.χ
- Κατάχρηση ουσιών
- Αλκοολισμός
- Αντιλογία στα πάντα-απειθαρχία
- Παρορμητικότητα
- Τάση για σύγκρουση
- Έλλειψη επίγνωσης
Αν και ο καθένας είναι διαφορετικός, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όσο αυτές οι τάσεις δεν αντιμετωπίζονται, η βιώσιμη ευτυχία θα παραμένει άπιαστη.
Σημάδια αυτο-δημιουργούμενης δυστυχίας
Η μιζέρια που δημιουργεί ο κάθένας μόνος του τείνει να παράγει ορισμένες ενδεικτικές στάσεις. Αυτές οι στάσεις περιλαμβάνουν
- Κατηγορούμε τους άλλους
- Αποφυγή ευθύνης
- Έλλειψη ευγνωμοσύνης
- Συνεχώς παραπονιόμαστε
- Αίσθημα θυματοποίησης
- Ανελέητη ανεύρεση ζημιών
- Αδιάκοπη αλαζονεία
- Συνεχής απαισιοδοξία
- Παραληρηματική νοσταλγία
- Αναζήτηση εξωτερικών λύσεων για εσωτερικά προβλήματα
Σχεδόν όλη η αυτοδημιουργούμενη δυστυχία πηγάζει από ένα βασικό αίσθημα αδυναμίας. Δεν μπορείτε να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αλλάξει τη συμπεριφορά σας ή να εξετάσει νέες επιλογές. Αναζητάτε βραχυπρόθεσμες εξωτερικές λύσεις αντί να αντιμετωπίζετε τις εσωτερικές συνθήκες που προκαλούν δυστυχία.
Αυτές οι εξωτερικές λύσεις, όπως η υπερκατανάλωση τροφής ή η κατάχρηση ουσιών, προσφέρουν παροδική ανακούφιση, αλλά τελικά οδηγούν σε δυσάρεστες συνέπειες. Και το πιο απογοητευτικό: Όσο αυτές οι εσωτερικές συνθήκες δεν αντιμετωπίζονται, η δυστυχία θα επανεμφανίζεται πάντα.
Για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξετε δουλειά ή σχέση. Αλλά όταν παίρνετε μαζί σας την τάση σας για αυτοκαταστροφικές ή αυτοπαραμελητικές συμπεριφορές, είναι μόνο θέμα χρόνου οι κακές επιλογές να δηλητηριάσουν τη δουλειά ή τη σχέση και να προκαλέσουν δυστυχία.
Με άλλα λόγια, μπορεί να αλλάξετε τους ανθρώπους και το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδράτε, αλλά τα κακά αποτελέσματα παραμένουν τα ίδια.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυστυχία που δημιουργείται από τον εαυτό σας
Θα ήταν καλύτερο να παλέψετε με τις αυτοκαταστροφικές τάσεις σας για να ξεκινήσετε. Για πολλούς, αυτή θα είναι μια μάχη μαμούθ. Ποιο είναι το καλύτερο σχέδιο μάχης;
Η ατομική ή ομαδική θεραπεία είναι το ιδανικό μέρος για να βρείτε τέτοια υποστήριξη, εκτός από τις διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, τα βιβλία ή τα σεμινάρια αυτοβοήθειας ή τη σύνδεση με έναν προπονητή ζωής ή σύμβουλο.
Μόλις συγκεντρώσετε την ομάδα υποστήριξής σας, ακολουθεί η λίστα με τις υποχρεώσεις σας:
Προσδιορίστε προβληματικές συμπεριφορές: Χάνεις πολύ χρόνο στα social media; Είναι ασταθές το πρόγραμμα ύπνου σας; Αναβάλλεις συνεχώς τις υποχρεώσεις σου;
Στοχεύστε αυτές τις συμπεριφορές: Τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά; Ποιος μπορεί να σε υποστηρίξει; Ποια θετική δραστηριότητα μπορείτε να υιοθετήσετε;
Ασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας: Μπορείτε να βρείτε έναν φίλο που θα σας βοηθήσει; Προσέχετε τις διατροφικές σας συνήθειες; Ασχολείστε με ένα δημιουργικό χόμπι ή δραστηριότητα;
Επιβραβεύστε τον εαυτό σας: Μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να επιβραβεύσετε την καθημερινή πρόοδο; Μπορείτε να γιορτάσετε τα κέρδη σας;
Συγκεντρωθείτε στον στόχο: Η πρόκληση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών είναι μοναχική. Θα νιώσετε χαμένοι. Θα θελήσετε να τα παρατήσετε. Μην χαθείτε στα σκαμπανεβάσματα. Μείνε συγκεντρωμένοι. Και θυμηθείτε τον απώτερο στόχο σας: Να νιώθετε χαρά!