Η αγένεια διασπείρεται… στον κόσμο! 11 τρόποι να χειριστείτε τους αγενείς ανθρώπους

Η αγένεια διασπείρεται… στον κόσμο! 11 τρόποι να χειριστείτε τους αγενείς ανθρώπους

Η αγένεια δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά στην εποχή του Διαδικτύου, έχουμε βρει τρόπους να είμαστε αγενείς με ανθρώπους που δεν είχαμε στο παρελθόν. Μια έρευνα που αναλύθηκε από το Harvard Business Review διαπίστωσε ότι η αγένεια σίγουρα επιδεινώνεται σε όλο τον κόσμο. Αν κάνετε κύλιση στα σχόλια σε οποιονδήποτε ιστότοπο ειδήσεων ή οποιεσδήποτε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι πόσο απαίσια γίνονται τα αγενή σχόλια και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Τι κάνουμε λοιπόν όταν κάποιος είναι αγενής μαζί μας;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην πρόσφατη έρευνα του Harvard Business Review είπαν ότι είχαν βιώσει αγένεια δύο ή τρεις φορές τον μήνα και το έβλεπαν σε εργασιακά περιβάλλοντα από πελάτες σε υπαλλήλους, καθώς και αγενείς πελάτες με άλλους πελάτες. Πώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο;

1. Θυμηθείτε, δεν είναι προσωπικό

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση αγενών ανθρώπων είναι να καταλάβετε ότι δεν σας αφορά. Ακόμα κι αν εσείς η ίδια είστε κατά λάθος ή εσκεμμένα αγενής με κάποιον άλλο, αυτός δεν είναι λόγος για να σας ανταποδώσει κανείς τη συμπεριφορά αυτή.

Επιπλέον, μερικές φορές κάποιος μπορεί να είναι αγενής μαζί σας για κάτι τόσο απλό όπως η κακή επικοινωνία. Για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την αγένεια ενός άλλου ατόμου, κατανοήστε ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση, επειδή το πώς νιώθει ο άλλος είναι αντανάκλαση του εαυτού του, όχι του δικού σας.

Το να μην παίρνουμε τίποτα προσωπικά είναι ένας τρόπος να κατανοούμε καλύτερα τον εαυτό μας — γιατί το πώς αντιδρούμε στις ενέργειες κάποιου απέναντί ​​μας λέει πολλά για εμάς.

Αν συνειδητοποιήσετε ότι η αγένεια κάποιου απέναντί ​​σας αφορά εκείνον και όχι εσάς, μπορείτε να διαχειριστείτε τα πράγματα πιο εύκολα.

Μπορείτε να παραμείνετε ήρεμη και να καταλάβετε τι συμβαίνει με αυτό το άτομο ή απλά να απομακρυνθείτε. Ακόμα κι αν όντως κάνατε κάτι δεν υπάρχει λόγος για προσβολές και θυμό. Ένα απλό «συγγνώμη» από τον προσβεβλημένο και μία συγγνώμη από εσάς θα πρέπει να είναι αρκετά.

2. Μην ανταποδίδετε με αγένεια

Όταν κάποιος είναι αγενής μαζί μας, μερικές φορές η πρώτη μας σκέψη είναι να είμαστε αγενείς μαζί του. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης.

Μπορεί επίσης να αναρωτιέστε πώς να ανταποκριθείτε και να ανησυχείτε γιατί αυτό το άτομο είναι τόσο αγενές μαζί σας. Το μόνο που καταφέρνει κανείς όταν είναι αγενής είναι να χειροτερεύει τα πράγματα και να οδηγείται σε ένα δικό του μονοπάτι αγένειας.

Η πρώτη σας σκέψη θα πρέπει να είναι να παραμείνετε ήρεμη και να σκεφτείτε πώς θα… εξουδετερώσετε την αγένεια με καλοσύνη. Ένα μικρό χαμόγελο και μια ευγενική πρόταση μπορούν συχνά να βοηθήσουν καλύτερα από το να πείτε κι εσείς κάτι άσχημο.

Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι περνούν μια κακή μέρα, είναι αγενείς για να σας ρίξουν στο επίπεδό τους. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε που θα κρατήσουν την αγένεια από το να ξεφύγει από τον έλεγχο και ίσως ακόμη και να μπορέσετε να ανατρέψετε την απότομη συμπεριφορά.

3. Αποκλιμακώστε την κατάσταση

Μερικές φορές ακόμη και η καλοσύνη δεν είναι αρκετή, και κάποιος που είναι αγενής μαζί σας θα συνεχίσει να είναι. Εάν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, μπορείτε να κάνετε το εξής:

  • Ξεκινήστε ακούγοντας αυτό που λέει ο άλλος- μερικές φορές η ανησυχία ή η σύγχυση μπορεί να εκδηλωθούν ως αγένεια.
  • Ενημερώστε τον ότι ακούτε τι έχει να πει δίνοντάς του την αμέριστη προσοχή σας και κοιτάζοντάς τον ενώ μιλάει. Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν απλώς να ξέρουν ότι οι ανησυχίες τους ακούγονται, και αν συμβαίνει αυτό, η αγένεια μπορεί να φύγει από μόνη της.
  • Φυσικά, αυτή η τακτική μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, αλλά θα σας βοηθήσει να εκφράσετε περισσότερη ενσυναίσθηση και να μάθετε να είστε καλύτερη ακροάτρια.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του σώματος για να δείξετε ότι καταλαβαίνετε αυτά που λέει το εκνευρισμένο άτομο, όπως να γνέφετε το κεφάλι σας. Αν κάποιος είναι αγενής λόγω μιας στιγμής έντονου θυμού, δεν είναι πιθανό να διαρκέσει. Η εξάσκηση τεχνικών αποκλιμάκωσης σας γλιτώνει χρόνο καθώς τα συναισθήματα περνούν.

4. Επισημάνετε την αγένεια

Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι είναι αγενείς. Και το να τους πει κάποιος ότι είναι, κάποιες φορές είναι αρκετό για να ηρεμήσουν.

Αν μιλάμε για κάποιον που ξέρετε και έχετε άνεση μαζί του μπορείτε να του το πείτε χωρίς περιστροφές. Αν μιλάμε για κάποιον με τον οποίο δεν έχετε οικειότητα τότε μπορείτε να πείτε κάτι όπως  «Ακούω τι λες, αλλά ο τρόπος που το διατύπωσες ακούγεται κάπως αγενής – το εννοούσες;» Εάν σας πει ναι, ρωτήστε τον λόγο.

5. Εκφράστε τα όριά σας

Τα όρια είναι σημαντικά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μας προστατεύουν από ό,τι νιώθουμε ακατάλληλο, σκληρό και άδικο. Αν και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τα όριά μας σε αγνώστους στον δρόμο, είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εύκολα στη δουλειά, στο σχολείο και στο σπίτι.

Εάν κάποιος είναι αγενής μαζί σας σε τακτική βάση, ο ορισμός των ορίων μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταλάβει ότι η αγένειά του δεν θα είναι πλέον ανεκτή.

Ακόμη και ένας αγενής πελάτης σας προσφέρει την ευκαιρία να θέσετε όρια με ένα απλό, «Προτιμώ να μην μου μιλάτε με αυτόν τον τόνο, μπορούμε να το συζητήσουμε με ήρεμο τρόπο;».

Στη δουλειά θέστε τα όρια σας με τους ανωτέρους σας και τους συναδέλφους σας χωρίς φόβο. Όταν κάποιος είναι αγενής μαζί σας, ενημερώστε τον ότι δεν είναι κάτι το οποίο είστε διατεθειμένη να δέχεστε και βοηθήστε τον να καταλάβει πώς μπορεί να σας προσεγγίσει διαφορετικά για να αποφύγει την αγένεια.

6. Δοκιμάστε λίγο χιούμορ

Το χιούμορ είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει με κάποιους ανθρώπους, αλλά όχι με όλους Όταν έχετε να κάνετε με έναν άγνωστο, μια απόπειρα χιούμορ θα μπορούσε να του φανεί αγενής, ενώ το χιούμορ με έναν φίλο ή σύντροφο θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει τα πράγματα.

Πρέπει πάντα να κρίνετε ξεχωριστά κάθε κατάσταση και να χρησιμοποιείτε τη σωστή τακτική. Αλλά το χιούμορ μερικές φορές είναι ο τρόπος να ηρεμεί τεταμένες καταστάσεις.

Το χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, και να κάνετε και τη μέρα του άλλου καλύτερη. Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το χιούμορ σας δεν είναι αγενές, και να προσέξετε να μην προσβάλετε τον άλλο.

7. Μάθετε, αν υπάρχει παρεξήγηση

Μερικές φορές η αγένεια προέρχεται από μια παρεξήγηση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι αγενής μαζί σας επειδή δεν κάνατε κάτι με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε αυτός.

Ξεκινήστε την κουβέντα ρωτώντας τον αν μπορεί να σας εξηγήσει τι τον ενοχλεί. Μερικές φορές γινόμαστε αγενείς όταν είμαστε ανυπόμονοι ή όταν κάτι αργεί να γίνει. Εξηγήστε στον άλλο τι ακριβώς συμβαίνει, δείξτε του ότι δεν φταίτε και συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνατε.

Δείτε Επίσης
Τι συμβαίνει στους ενήλικες που τους φώναζαν όταν ήταν παιδιά;

8. Αναγνωρίστε τις δικές σας αγενείς συμπεριφορές

Ακριβώς όπως αναφέραμε προηγουμένως, μερικές φορές οι άνθρωποι είναι αγενείς χωρίς καν να το γνωρίζουν, και μπορεί να είναι η δική σας αγένεια που πυροδότησε αυτήν την αντίδραση από κάποιον άλλο.

Ήρθε η ώρα να ελέγξετε τον εαυτό σας και να διαπιστώσετε εάν ίσως κάποιες από τις δικές σας αγενείς συμπεριφορές προκαλούν αγένεια γύρω σας.

Αλλά πώς θα καταλάβετε αν είστε αγενείς; Ζητήστε από κάποιον με τον οποίο μιλάτε συχνά να σας επισημάνει κάποιες συμπεριφορές σας που θεωρείτε αγενείς και θα σας βοηθήσει.

9. Αξιολογήστε την κατάσταση

Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε αν αυτό που είδαμε ήταν όντως μια αγενής συμπεριφορά. Ήταν το βλέμμα του άλλου ή μήπως ο τόνος της φωνής του; Κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο έντονη φωνή από άλλους, για παράδειγμα.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος είναι αγενής μαζί σας, απλά ρωτήστε τον αν είναι. Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο, είναι ο μόνος τρόπος να το μάθετε σίγουρα.

Φυσικά, μπορείτε πάντα να επιλέξετε απλώς να φύγετε και να μην ανησυχείτε για το αν ήταν πραγματικά αγενής ή όχι. Τι σημασία έχει άλλωστε; Αν δεν είναι κάποιος με τον οποίο έχετε συχνά επαφή, η αγένεια δεν χρειάζεται να σας επιβαρύνει.

10. Αποφύγετε τον αγενή άνθρωπο

Αν και η αποφυγή των προβλημάτων δεν είναι πραγματική λύση, κάποιες φορές είναι για το καλό μας. Εάν υπάρχει κάποιος που είναι πάντα αγενής μαζί σας ή προκαλεί μια σκηνή σε δημόσιο χώρο, έχετε την επιλογή απλώς να φύγετε και να μην απαντήσετε καν.

Εάν είναι πελάτης, ζητήστε από κάποιον άλλο στην ομάδα να το χειριστεί ή μιλήστε με τον διευθυντή σας πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Εάν είναι φίλος ή μέλος της οικογένειας, μπορείτε απλώς να απομακρυνθείτε από αυτόν. Εάν είναι ένας άγνωστος είναι ακόμα πιο εύκολο να τον αγνοήσετε.

11. Φροντίστε να έχετε ενσυναίσθηση

Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι αγενείς χωρίς λόγο, κάποιοι άλλοι γίνονται αγενείς άθελά τους λόγω μιας δύσκολης προσωπικής κατάστασης που μπορεί να βιώνουν.

Θυμηθείτε, ποτέ δεν ξέρετε τι περνάει κάποιος – η αγένειά του μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πώς πάει η μέρα του.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα ρωτώντας τον άλλο αν είναι καλά. Ακόμα κι αν σας απαντήσει μονολεκτικά, ανοίγεται μια πόρτα για καλύτερη επικοινωνία. Ή τουλάχιστον θα βάλει τον άλλο να σκεφτεί πριν γίνει ξανά αγενής. Αλλά να θυμάστε: όταν ρωτάτε θα πρέπει να είστε έτοιμη και για την απάντηση.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.