Η αόρατη απειλή για τον γάμο σας (που πιθανόν δεν γνωρίζετε)

Η αόρατη απειλή για τον γάμο σας (που πιθανόν δεν γνωρίζετε)

Σε αντίθεση με τον αλκοολισμό, τον εθισμό στα ναρκωτικά ή οποιονδήποτε άλλο, αυτός ο εθισμός όχι μόνο είναι σχεδόν αδύνατο να τον αναγνωρίσετε, αλλά θεωρείται από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ως πολύτιμος, ακόμη και άξιος θαυμασμού. Και ανταμείβεται με έπαινο, χρήματα και διάφορα άλλα απτά οφέλη. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα με αυτό: Είναι δολοφόνος. Είναι γνωστό ότι καταστρέφει κάθε μορφή ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και απειλεί την υγεία (σωματική και ψυχική), την ευημερία, την ευχαρίστηση και τις σχέσεις. Πώς να πλοηγηθείτε στη ζωή με έναν εργασιομανή σύντροφο; Και πώς θεραπεύεται η κατάσταση;

Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ο όρος «εργασιομανής» αναφέρεται στην τάση να έχει εμμονή ή να ανησυχεί υπερβολικά για την εργασία, στον βαθμό που κάποιος επενδύει τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια δουλεύοντας ή/και σκεπτόμενος και μιλώντας για την εργασία παραμελώντας άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής, όπως οι σχέσεις.

Η εργασιομανία δεν είναι κάτι που μπορούμε απλά να αγνοήσουμε. Η κάλυψη των υλικών και φυσικών μας αναγκών εξαρτάται από την ικανότητά μας να παράγουμε εισόδημα, και για τους περισσότερους από εμάς, αυτό περιλαμβάνει εργασία.

Αν και δεν είναι εύκολο να το κάνετε, είναι δυνατό να σταματήσετε το ποτό ή να σταματήσετε τη λήψη ναρκωτικών. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να σταματήσουμε να εργαζόμαστε – δηλαδή, εκτός αν είμαστε εύποροι, κάτι που δεν ισχύει για τους περισσότερους από εμάς. Και ακόμα κι αν είμαστε, η δουλειά μας παρέχει περισσότερα πράγματα από χρήματα.

Για τους περισσότερους από εμάς, δίνει στη ζωή μας μια αίσθηση νοήματος, σκοπού και χρησιμότητας που ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ευημερία μας. Η εργασία με νόημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τα συναισθήματα κατάθλιψης και να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να αποκτήσετε κατάθλιψη στο μέλλον.

Όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κινήτρου μας για εργασία καθοδηγείται από την επιθυμία να καλύψουμε ψυχολογικές ανάγκες, μπορεί να τυφλωθούμε στο βαθμό στον οποίο μπορεί να διακυβεύουμε ή να μειώνουμε τη συνολική ποιότητα ζωής μας προκειμένου να καλύψουμε τις συναισθηματικές ανάγκες.

Επιλογή επαγγελματικής ολοκλήρωσης

Υπάρχει ένας τομέας στη ζωή μας που είναι περισσότερο προσανατολισμένος στην εκπλήρωση των συναισθηματικών μας αναγκών και αυτός ο τομέας είναι, το μαντέψατε, οι σχέσεις.

Δυστυχώς, όταν μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μας καταναλώνεται με τη δουλειά, οι σχέσεις συχνά τείνουν να παραμελούνται και, κατά συνέπεια, χάνουμε την πρόσβαση σε αυτήν την πολύ ζωτική πηγή εκπλήρωσης. Είναι ειρωνικό ότι επιλέγοντας να επενδύσουμε υπερβολικά στην εργασία, χάνουμε την επαφή με κάτι δυνητικά πολύ πιο σημαντικό συστατικό της ζωής.

Ειρωνικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι στην ανθρώπινη φύση να επιλέγουμε δεσμεύσεις στις οποίες νιώθουμε πιο ικανοί έναντι εκείνων για τις οποίες αισθανόμαστε ότι είμαστε λιγότερο ικανοί.

Έτσι, πολλοί άντρες δίνουν ένα αυξανόμενο ποσοστό του χρόνου και της ενέργειάς τους στη δουλειά, όχι μόνο επειδή θέλουν να φέρνουν φαγητό στο σπίτι, αλλά επειδή η δουλειά ήταν κάτι στο οποίο νιώθουν ικανοί και παίρνουν μεγάλη ικανοποίηση από αυτό.

Από την άλλη πλευρά, η γονική μέριμνα και η σύζυγος μπορεί να τους ικανοποιούν λιγότερο, να τη βρίσκουν κάπως βαρετή, γι’ αυτό επιλέγουν η συνεισφορά τους στην οικογένεια να έχει τη μορφή μισθού, παρά την παρουσία τους.

Το συναισθηματικό χάσμα της εργασιομανίας. Μπορεί η εργασιομανία να είναι επικίνδυνη;

Αυτή η απόφαση οδηγεί σε προβλέψιμα αποτελέσματα: δυστυχισμένη σύζυγος, δυστυχισμένα παιδιά, δυστυχισμένος εαυτός, (καθώς είναι δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος όταν αυτοί που αγαπάς δεν είναι) και έναν σκληροπυρηνικό εθισμό στην εργασία που αποδεικνύεται εξίσου δύσκολος να αποτιναχτεί.

Αν χάνετε τον εαυτό σας στη δουλειά, αυτό μπορεί να έχει πολλές συνέπειες. Η επιδείνωση των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους σας είναι μία συνέπεια της αφοσίωσης στη δουλειά. Αυτό αφορά όχι μόνο τη συχνή απουσία σας από την οικογενειακή ζωή, αλλά επίσης τη δυσκολία να απομακρυνθείτε από τη δουλειά σας ακόμη και όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας.

Οι εργασιομανείς μπορεί να περνούν χρόνο με τα παιδιά ή τους συντρόφους τους, αλλά ακόμη απαντούν σε τηλέφωνα ή σε email, ή έχουν ένταση και νευρικότητα όταν δεν δουλεύουν. Έτσι δεν μπορούν να επικεντρωθούν στους αγαπημένους τους και να είναι μαζί τους στο ʺεδώ και στο τώραʺ.

Τα προβλήματα υγείας είναι μια άλλη συνέπεια. Οι εργασιομανείς είναι άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση χρόνιου στρες και πίεσης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένα άτομο που δουλεύει 11 ώρες την ημέρα (σε ένα υποθετικό 8ωρο εργασίας) είναι 65% πιο πιθανό να πάθει καρδιακό επεισόδιο.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά θανάτου λόγω υπερβολικής εργασίας. Μερικές φορές είναι δύσκολο να καθοριστεί αν η υπερβολική εργασία ευθύνεται για την αρνητική κατάσταση κάποιου, αλλά οι εργασιομανείς έχουν προβλήματα  του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως η στεφανιαία νόσος ή η αρτηριακή υπέρταση, αλλά επίσης έχουν παρατηρηθεί η εγκεφαλική αιμορραγία, η καρδιακή ανεπάρκεια και η αρτηριοσκλήρυνση.

Εργασιομανία και χημεία του εγκεφάλου

Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνονται όταν κάποιος δουλεύει υπερβολικά και είναι κάτω από συνεχή πίεση. Η κορτιζόλη οδηγεί σε δυσκολία στον ύπνο και στη συγκέντρωση και σε προβλήματα μνήμης.

Δείτε Επίσης
Διατηρώντας τον ρομαντισμό και τη σεξουαλική ζωή μέσα από τις προκλήσεις της υπογονιμότητας

Ταυτόχρονα, όταν δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεκουραστεί, αποκλείουμε τη θετική ενίσχυση, με αποτέλεσμα βιοχημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί σε αλλαγές στη διάθεση, άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη.

Μια άσχημη ψυχική κατάσταση ευνοεί τη διαχείριση των συναισθημάτων με τον ταχύτερο διαθέσιμο τρόπο, μέσω αλκοόλ ή φαρμάκων. Οι εργασιομανείς εθίζονται πολύ γρήγορα λόγω της επιθυμίας τους να νιώσουν καλύτερα ή να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Η εξάρτηση από την εργασία προκαλεί αρχικά συναισθηματική βλάβη, η οποία είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από τους ανθρώπους τριγύρω.

Το στρες σημαίνει ότι η δουλειά τελικά σταματά να φέρνει ικανοποίηση, ενώ η κόπωση και η απογοήτευση είναι πλέον πολύ συχνά. Η αυξανόμενη πίεση και οι καταναγκασμοί για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων δυσκολεύουν τα πράγματα, ενώ η συνεχής απογοήτευση με τα αποτελέσματα κάνει τους εργασιομανείς να νιώθουν παγιδευμένοι.

Θεραπεία για την εργασιομανία

Αν αναγνωριστούν τα συμπτώματα της εξάρτησης από την εργασία ή τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή.

Όπως και με τις άλλες εξαρτήσεις, η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία της εργασιομανίας. Η ψυχοθεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπους. Συμπληρωματικά της ψυχοθεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί ο βελονισμός, ο διαλογισμός, η γιόγκα, το μασάζ.

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί

Αξίζει τον κόπο να μάθετε υγιείς τρόπους διαχείρισης του στρες και να διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής. Προσπαθήστε να πάρετε απόσταση από τη δουλειά σας, να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στις σχέσεις σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και με τον εαυτό σας, στα χόμπι και στα ενδιαφέροντά σας.

Οι άνθρωποι  που μπορούν να ξεκουραστούν είναι πιο αποδοτικοί στη δουλειά, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες.

Κάποιος που είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του μπορεί να δυσκολευτεί να πάρει απόσταση από αυτή, αλλά κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα μικρό πρώτο βήμα. Το ταξίδι σας σε μια υγιή ζωή ξεκινά ονομάζοντας το πρόβλημα και ζητώντας βοήθεια, και μετά οι θετικές επιδράσεις αυτής της απόφασης θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.