Η επιστήμη εξηγεί πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό
Όταν ξεκινάμε μία σχέση, κανείς μας δεν σκοπεύει να χωρίσει. Ωστόσο, όσο κι αν δεν το θέλουμε, μερικές φορές είναι αναπόφευκτο. Ο χωρισμός μοιάζει πολύ με το πένθος. Εκτός από το μυαλό σας, βρίσκεστε πάντα αντιμέτωποι με τη σκέψη ότι θα μπορούσατε απλώς να επιστρέψετε. Το μυαλό μας βρίσκεται αντιμέτωπο με διάφορες σκέψεις και μας παίζει παιχνίδια. Αλλά το θέμα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να το ξεπεράσετε. Πόσο καιρό χρειάζεται για να αναρρώσετε; Και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι; Αυτά έχει να πει η επιστήμη.
Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου
Σε περιπτώσεις που είναι αναπόφευκτο και η μοίρα αναγκάζει τη σχέση να σπάσει, είναι μια αποκαρδιωτική εμπειρία. Ακόμα κι αν η σχέση ή το άτομο με το οποίο χωρίσατε είναι τοξικό – δεν το κάνει πιο εύκολο να φύγετε.
Έρευνες για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να θεραπευθείτε… από έναν χωρισμό
Διάφορες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να διαπιστωθεί ο μέσος χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψει κάποιος από έναν χωρισμό. Μια μελέτη που ανέλυσε 155 φοιτητές που είχαν πρόσφατα χωρίσει διαπίστωσε ότι το τρίμηνο πρόσφερε μεγάλη ανακούφιση σε όσους είχαν βιώσει ένα χωρισμό.
Μια άλλη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές που είχαν χωρίσει. Αυτό που βρήκαν ήταν αρκετά παρόμοιο με την πρώτη μελέτη και έδειξε ότι περίπου στις 11 εβδομάδες, οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν χωρίσει ήταν και πάλι ευτυχισμένοι.
Μια τρίτη μελέτη παρακολούθησε όσους χώρισαν και τους έβαλε να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο κάθε δύο εβδομάδες, για να αξιολογήσουν τα επίπεδα άγχους τους. Περίπου στις δέκα εβδομάδες, μεγάλο μέρος του άγχους τους είχε μετριαστεί.
Με βάση τις τρεις μελέτες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μέχρι τον τρίτο μήνα μετά από έναν χωρισμό, οι περισσότεροι αισθάνονται καλύτερα.
Τώρα, με αυτό που λέγεται, φυσικά, εάν ήσασταν με κάποιον για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό το στάδιο θλίψης σας να παραταθεί.
Πώς να προχωρήσετε μπροστά από έναν χωρισμό, με βάση την επιστήμη
Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, με 24 αποκαρδιωμένους συμμετέχοντες που είχαν μια μακροχρόνια σχέση δοκίμασαν διαφορετικές στρατηγικές για να θεραπεύσουν τον χωρισμό τους. Ας δούμε τι βρήκαν.
Στην πρώτη στρατηγική, τους είπαν να αξιολογήσουν αρνητικά τον πρώην τους. Αντί να εστιάσουν στα καλύτερα σημεία του, τους είπαν να σημειώσουν τα χειρότερα.
Η δεύτερη προτροπή αναφέρθηκε ως επανεκτίμηση των συναισθημάτων τους και τους είπαν να κάνουν δηλώσεις και επιβεβαιώσεις όπως: «Είναι εντάξει να αγαπάς κάποιον με τον οποίο δεν είμαι πια μαζί», ως μέσο αποδοχής των συναισθημάτων τους.
Η τρίτη στρατηγική ήταν η απόσπαση της προσοχής. Αντί να επικεντρωθούν στον πρώην τους, τους είπαν να επικεντρωθούν σε πράγματα που τους έκαναν χαρούμενους, όπως ένα αγαπημένο μέρος ή γεύμα.
Υπήρχε επίσης και η εκδοχή, σύμφωνα με την οποία δεν έπρεπε να σκέφτονται τίποτα συγκεκριμένο.
Στη συνέχεια, τους δόθηκε μια φωτογραφία του πρώην τους και έγινε μέτρηση δόθηκε μια μέτρηση EEG, δηλαδή ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και να διαπιστωθεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Αυτή η μέτρηση ήθελε να διαπιστώσει πόσο θετικά ή αρνητικά σκέφτονταν για τον πρώην τους. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι είχαν χρησιμοποιήσει την πρώτη στρατηγική είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η απόσπαση της προσοχής ήταν η δεύτερη καλύτερη στρατηγική με πολύ κοντινά αποτελέσματα με την πρώτη, αλλά επειδή ήταν μια στρατηγική αποφυγής, δεν θα λειτουργούσε μακροπρόθεσμα.
Έτσι, αν βρίσκεστε στη φάση ενός χωρισμού, η επιστήμη λέει να κάνετε έναν αρνητικό κατάλογο του πρώην σας και να επικεντρωθείτε σε αυτόν, αντί να εστιάσετε στις καλές μέρες.