Η συγγνώμη φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη λέξη; Γιατί για μερικούς είναι σχεδόν αδύνατη;

Η συγγνώμη φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη λέξη; Γιατί για μερικούς είναι σχεδόν αδύνατη;

Το να κάνεις ένα λάθος μπορεί να είναι ένα απαίσιο συναίσθημα. Στη συνέχεια, ενώ αντιμετωπίζετε το άγχος, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε την απόφαση να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος. Παρόλο που έχουμε μάθει από την παιδική μας ηλικία να λέμε «συγγνώμη» όταν πληγώνουμε κάποιον, η συγγνώμη μπορεί να γίνει πιο δύσκολη όταν είμαστε ενήλικες και δεν έχουμε κάποιον να μας καθοδηγεί, ειδικά αν ένας καυγάς με έναν σύντροφο οδήγησε σε κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ειπωθεί, για παράδειγμα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Σχεδόν όλοι χάνουν την ευκαιρία να ζητήσουν συγγνώμη σε κάποια φάση της ζωής τους. Μερικές φορές πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η κατάσταση δεν ήταν πραγματικά τίποτα σπουδαίο ή ότι στην πραγματικότητα δεν κάναμε τίποτα λάθος.

Άλλες φορές το απορρίπτουμε, πείθοντας τους εαυτούς μας ότι μια συγγνώμη δεν θα κάνει τη διαφορά ή ότι ούτως ή άλλως δεν είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στη σχέση μας με το άλλο άτομο.

Η συγγνώμη είναι σπάνια εύκολη, αλλά είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής που (ελπίζουμε) να γίνεται ευκολότερη με την εξάσκηση. Ωστόσο, μερικές φορές συναντάμε ανθρώπους που δεν φαίνεται να κάνουν ποτέ την προσπάθεια. Ενώ αυτές οι καταστάσεις συχνά οδηγούν σε ακόμη περισσότερο πόνο και απογοήτευση, μπορεί να είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Μια εύθραυστη αυτοεκτίμηση μπορεί να κάνει δύσκολη τη συγγνώμη

Μερικοί άνθρωποι είναι πάντα σε θέση να ζητήσουν συγγνώμη όταν κάνουν ένα λάθος. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους: «Η παραδοχή της αδικίας και η προσφορά συγγνώμης είναι πολύ απειλητική ψυχολογικά. Η προσφορά συγγνώμης σημαίνει ότι έχουμε βλάψει ένα άλλο άτομο με κάποιο τρόπο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ντροπής».

Λέγοντας ότι λυπούμαστε για τη συμπεριφορά μας, η αυτοεκτίμησή μας μειώνεται. Για κάποιον του οποίου η αυτοεκτίμηση είναι ήδη λιγότερο από τη βέλτιστη, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι τόσο συντριπτική που καταλήγουν να αισθάνονται εντελώς ανήμποροι να ζητήσουν συγγνώμη.

Επιπλέον, μερικές φορές η φύση του αδικήματος μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για κάποιον να ανταποκριθεί στην αδικοπραγία του. «Στον βαθμό που κάτι που κάνατε απειλεί την εικόνα του εαυτού σας, ειδικά ως ηθικό άτομο ή καλό σύντροφο, το να ζητάτε συγγνώμη σας φέρνει σε δύσκολη κατάσταση», υποστηρίζει η ψυχολογία.

Το πρόβλημα είναι να ξεπεράσουμε αυτό το αρχικό, άβολο φράγμα της ταπείνωσης. Εάν μπορείτε να παραδεχτείτε το λάθος σας, θα δώσετε στον εαυτό σας μια θετική ώθηση δείχνοντας ότι ανταποκρίνεστε στην πρόκληση.

Όταν έχετε να κάνετε με κάποιον που αρνείται να ζητήσει συγγνώμη, υπάρχουν στρατηγικές για να κάνετε την κατάσταση πιο παραγωγική. Αν και είναι δύσκολο, οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

Η αντίδραση με θυμό μπορεί να κάνει μια δύσκολη κατάσταση χειρότερη και να κάνει ακόμη λιγότερο πιθανό το άλλο άτομο να ζητήσει συγγνώμη. Επιπλέον, αντί να μαλώνετε, προτιμήστε να συγχωρείτε και να ξεχάσετε. Ακόμα κι αν το άλλο άτομο δεν ζητήσει λεκτική συγγνώμη, η συμπεριφορά του μπορεί να δείξει ότι προσπαθεί να επανορθώσει.

Πώς να δημιουργήσετε μια γνήσια, εγκάρδια συγγνώμη

Η συγγνώμη μπορεί να είναι άβολη, αλλά η οικοδόμηση αυτής της ικανότητας έχει τεράστια ανταμοιβή. «Η προσφορά μιας συγγνώμης μπορεί να μοιάζει σαν παραδοχή αποτυχίας ή σημάδι αδυναμίας, όταν στην πραγματικότητα είναι σημάδι δύναμης», διευκρινίζουν οι ψυχολόγοι.

Δείτε Επίσης
Η φρικτή υπόθεση της Gisèle Pelicot στη Γαλλία «αφυπνίζει» τη ματιά μας στη λογοτεχνία και τις «ωραίες κοιμωμένες»

Σημειώστε επίσης, ότι χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπίσουμε την ικανότητά μας να είμαστε βλαβεροί και καταστροφικοί».

Η αντιμετώπιση ενός λάθους με μια γνήσια συγγνώμη μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας και να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Όταν ζητάτε συγγνώμη, καλύτερα να το κρατάτε απλό, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λάθους σας. Στη συνέχεια, συζητήστε έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο μπορείτε να προχωρήσετε μαζί.

Μερικές φορές αυτό συνεπάγεται τη διόρθωση ή την αντικατάσταση ενός αντικειμένου που σπάσατε. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να σημαίνει μια υπόσχεση να εργαστείτε απλώς για την αλλαγή της συμπεριφοράς που προκάλεσε τη διένεξη.

Δεν χρειάζεται να παίρνετε αυτές τις αποφάσεις μόνοι σας. Μιλήστε με το άτομο στο οποίο ζητάτε συγγνώμη και λάβετε τη γνώμη του για το τι θα ήταν πιο χρήσιμο.

Επιπλέον, προσπαθήστε να πλαισιώσετε τη συγγνώμη σας χρησιμοποιώντας δηλώσεις που αφορούν αποκλειστικά τον εαυτό σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά σας ή να χρησιμοποιήσετε το «αλλά» σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσετε ή να αποκρύψετε τις αδικίες σας.

Ωστόσο, μπορείτε να προσφέρετε έναν λόγο για τις ενέργειές σας εάν υπάρχει. Αυτή η επίγνωση θα μπορούσε να βοηθήσει να φωτιστεί η κατάσταση, εφόσον δεν επιχειρεί να μετατοπίσει την ευθύνη στο άτομο που λαμβάνει τη συγγνώμη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.