Νέα μελέτη: Οι μητέρες με υψηλότερο εισόδημα από τους μπαμπάδες τελικά αναλαμβάνουν και τις περισσότερες ευθύνες στο σπίτι
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες που κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους συζύγους τους τείνουν να αναλαμβάνουν και τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι μαζί με το μεγαλύτερο μερίδιο στη φροντίδα των παιδιών. Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sociology of Education», ρίχνει φως σε μια πτυχή της δυναμικής των φύλων στις σχέσεις, η οποία συχνά παραβλέπεται.
Η μελέτη εξέτασε πάνω από 1.000 παντρεμένα ζευγάρια ή ζευγάρια που συζούν με παιδιά κάτω των 13 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι μητέρες κέρδιζαν περισσότερα από τους συντρόφους τους, είχαν την τάση να κάνουν περισσότερες δουλειές του σπιτιού καθώς και να αναλαμβάνουν τα περισσότερα πράγματα σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών.
Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα όταν το ζευγάρι ταυτιζόταν περισσότερο με τις παραδοσιακές πεποιθήσεις του φύλου, κυρίως, όταν η μητέρα πίστευε ότι ήταν δική της ευθύνη να φροντίζει το σπίτι και τα παιδιά.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν οι μητέρες κέρδιζαν περισσότερα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα ενοχής επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για τις οικογένειές τους. Αυτή η ενοχή γινόταν ισχυρότερη, όταν η μητέρα πίστευε ότι ο σύντροφός της δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει στο σπίτι.
Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την ιδέα ότι οι γυναίκες με υψηλότερα εισοδήματα είναι πιο πιθανό να έχουν συντρόφους που αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο της οικιακής εργασίας.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται να ισχύει το αντίθετο: Όταν οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα, αναλαμβάνουν περισσότερες οικιακές ευθύνες, συχνά λόγω των κοινωνικών προσδοκιών και των κανόνων φύλου.
Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη αναγνώριση και υποστήριξη για τις εργαζόμενες μητέρες
Οι γυναίκες που κερδίζουν περισσότερα από τους συντρόφους τους δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις περισσότερες οικιακές ευθύνες και οι άνδρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναλαμβάνουν περισσότερο ίσο μερίδιο στις δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα των παιδιών.
Αυτό δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά ωφελεί και ολόκληρη την οικογένεια, καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι οι πατέρες που εμπλέκονται στη ζωή των παιδιών τους έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και την ψυχική υγεία τους.
Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, οι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν πιο ευέλικτους όρους εργασίας, όπως τηλεργασία ή ευέλικτο ωράριο, για να επιτρέψουν στους γονείς να εξισορροπήσουν καλύτερα τις εργασιακές και τις οικογενειακές τους ευθύνες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν επίσης να εφαρμόσουν πολιτικές που υποστηρίζουν τις εργαζόμενες οικογένειες, όπως οικογενειακή άδεια μετ’ αποδοχών και οικονομική ενίσχυση για τη φροντίδα παιδιών.
Συμπερασματικά
Η μελέτη δείχνει ότι η δυναμική του φύλου στις σχέσεις μπορεί να είναι περίπλοκη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις οικιακές ευθύνες. Οι μητέρες που κερδίζουν περισσότερα από τους συντρόφους τους είναι πιο πιθανό να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, ιδιαίτερα, όταν έχουν παραδοσιακές πεποιθήσεις για το φύλο.
Για να υποστηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες, πρέπει να αμφισβητήσουμε τις κοινωνικές προσδοκίες και να προωθήσουμε την πιο ισότιμη κατανομή των οικιακών ευθυνών μεταξύ των συντρόφων.