Οι καύσωνες επιδεινώνουν την ψυχική μας υγεία

Οι καύσωνες επιδεινώνουν την ψυχική μας υγεία

Οι καύσωνες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Οι γιατροί συνήθως τους φοβούνται, καθώς τα Επείγοντα γεμίζουν γρήγορα με ασθενείς που πάσχουν από αφυδάτωση, παραλήρημα και λιποθυμία. Η άνοδος της θερμοκρασίας όμως, μπορεί επίσης να επιδεινώσει και τα συμπτώματα σε άτομα με ψυχικές παθήσεις. Τι ακριβώς συμβαίνει μας εξηγούν δύο επιστήμονες με τη μελέτη τους.

Γράφουν οι: Dr Laurence Wainwright, Λέκτορας Τμήματος και Διευθυντήςτου Τμήματος, Αειφορία, Επιχειρήσεις και Περιβάλλον, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Eileen Neumann, Μεταδιδακτορική Ερευνητική Συνεργάτης, Νευροεπιστήμη, Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης

Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν αύξηση τουλάχιστον κατά 10% στις επισκέψεις στα Επείγοντα των νοσοκομείων τις ημέρες που οι θερμοκρασίες φτάνουν ή υπερβαίνουν το ανώτερο 5% του κανονικού εύρους θερμοκρασίας για μια δεδομένη τοποθεσία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ψυχικές παθήσεις. Τα κύματα καύσωνα – καθώς και άλλα καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και πυρκαγιές – έχουν συνδεθεί με αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε άτομα με κατάθλιψη και αύξηση των συμπτωμάτων άγχους σε άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή – μια διαταραχή, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται άγχος τον περισσότερο χρόνο.

Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ της καθημερινής υψηλής θερμοκρασίας και της απόπειρας αυτοκτονίας ή αυτοκτονίας. Και, χοντρικά, για κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στη μέση μηνιαία θερμοκρασία, οι θάνατοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία αυξάνονται κατά 2,2%. Η αύξηση της σχετικής υγρασίας οδηγεί επίσης σε υψηλότερη εμφάνιση αυτοκτονιών.

Η υγρασία και η θερμοκρασία – και τα δύο αλλάζουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο – έχουν συνδεθεί αιτιολογικά με την αύξηση των μανιακών επεισοδίων σε άτομα με διπολική διαταραχή. Αυτή η κατάσταση της ασθένειας προκαλεί σημαντική βλάβη και μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία για ψύχωση και σκέψεις αυτοκτονίας.

Για κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στη μέση μηνιαία θερμοκρασία, οι θάνατοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία αυξάνονται κατά 2,2%.

Περαιτέρω προβλήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα σημαντικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχιατρικών παθήσεων μπορεί να μειωθεί από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών.

Γνωρίζουμε ότι πολλά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με τη ζέστη, για παράδειγμα, τα αντιψυχωσικά, τα οποία μπορούν να καταστείλουν τη δίψα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αφυδατωθούν.

Ορισμένα φάρμακα λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος και το πόσο αφυδατωμένο είναι το άτομο, όπως το λίθιο, ένας πολύ ισχυρός και ευρέως χρησιμοποιούμενος σταθεροποιητής της διάθεσης, που συνταγογραφείται συχνά σε άτομα με διπολική διαταραχή.

Ασαφής σκέψη, επιθετική συμπεριφορά

Η ζέστη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία και την ικανότητα σκέψης και λογικής ατόμων χωρίς διαταραχή ψυχικής υγείας. Η έρευνα δείχνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το πλαίσιο και την επίλυση πολύπλοκων γνωστικών εργασιών βλάπτονται από το θερμικό στρες.

Μια μελέτη μαθητών στη Βοστώνη διαπίστωσε ότι όσοι βρίσκονταν σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είχαν 13% χειρότερα αποτελέσματα από τους συνομηλίκους τους σε γνωστικά τεστ και είχαν 13% πιο αργό χρόνο αντίδρασης.

Η ζέστη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία και την ικανότητα σκέψης και λογικής ατόμων χωρίς διαταραχή ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη, λόγω του θερμικού στρες.

Όταν οι άνθρωποι δεν σκέφτονται καθαρά λόγω ζέστης, είναι πιο πιθανό να απογοητευτούν και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα.

Δείτε Επίσης
Οι καλύτερες τροφές για να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό στη ζέστη

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν την υπερβολική ζέστη με την αύξηση του βίαιου εγκλήματος. Ακόμη και μια αύξηση κατά έναν ή δύο βαθμούς Κελσίου στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση 3-5% στις επιθέσεις.

Μέχρι το 2090, εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να ευθύνεται για αύξηση έως και 5% σε όλες τις κατηγορίες εγκληματικότητας, παγκοσμίως. Οι λόγοι για αυτή την αύξηση περιλαμβάνουν μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων.

Για παράδειγμα, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται σεροτονίνη, η οποία, μεταξύ άλλων, κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα επιθετικότητας, επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η υπερβολική ζέστη συνδέεται με την αύξηση της εγκληματικότητας κατά περίπου 3-5%.

Οι ζεστές μέρες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το οικολογικό άγχος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 60% των νέων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ ή εξαιρετικά πολύ για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από το 45% των ερωτηθέντων είπε ότι τα συναισθήματα για το κλίμα επηρέασαν την καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν καταλαβαίνουμε σχετικά με την περίπλοκη αλληλεπίδραση και τον τρόπο ανατροφοδότησης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας – ειδικά των επιπτώσεων των καύσωνα.

Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι παίζουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τον εαυτό μας και τον πλανήτη. Οι καύσωνες και οι επιπτώσεις που έχουν στην ψυχική μας υγεία, είναι σημαντικές υπενθυμίσεις ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές είναι να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.