«Παίζετε τον ρόλο του γονιού» στον σύντροφό σας; Δείτε τι πρέπει να κάνετε
Κάθε σχέση είναι διαφορετική, ακόμη και όταν πρόκειται για τη δυναμική της εξουσίας. Ακόμη και όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί για μια ισότιμη σχέση – και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιστεύει ειλικρινά ότι την έχει – η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να πέφτει σε ορισμένα… ανθυγιεινά πρότυπα συμπεριφοράς. Όπως να παίζει τον ρόλο του «γονιού» στον σύντροφό του. Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν συνειδητοποιήσετε ότι «πατρονάρετε» τον σύντροφό σας.
Ένα παράδειγμα είναι όταν ο ένας σύντροφος καταλήγει να «αναλαμβάνει» τον άλλο. Αρχικά, αυτή η δυναμική γονέα-παιδιού μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί: Ο «γονέας» στη σχέση μπορεί να απολαμβάνει να έχει έναν σκοπό και να αισθάνεται ότι τον χρειάζονται, ενώ το «παιδί» μπορεί να εκτιμά την προσοχή και να μην χρειάζεται να λάβει αποφάσεις ή να οδηγεί τα πράγματα.
Αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ιδανική μακροπρόθεσμα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν συνειδητοποιήσετε ότι «παριστάνετε τον γονιό» στον σύντροφό σας.
Πώς να αλλάξετε τη δυναμική γονέα-παιδιού σε μια σχέση
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να καταλήξετε στον ρόλο του «γονέα» σε μια ερωτική σχέση, πέρα από τη βασική υπόθεση ότι ο σύντροφός σας είναι ανώριμος ή δεν έχει «μάθει» ακόμη να είναι ενήλικας.
Ίσως να ήταν έτσι ο γάμος των γονιών σας ή να μεγαλώσατε λέγοντας ότι μόλις γνωρίσετε έναν πιθανό σύζυγο, θα πρέπει να τον «εκπαιδεύσετε». Ή ίσως έχετε αντιμετωπίσει άγχος, τραύμα ή/και αβεβαιότητα σε όλη σας τη ζωή και προσπαθείτε εν αγνοία σας να διαμορφώσετε τον σύντροφό σας σε αυτό που χρειάζεστε για να αισθάνεστε ασφαλείς και σταθεροί.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, μόλις αναγνωρίσετε ότι αυτό συμβαίνει στη σχέση σας, μάλλον ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσετε. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ξεκινήσετε:
Υπολογίστε τι θέλετε
Εάν δεν το έχετε σκεφτεί σοβαρά από τότε που ξεκίνησε η σχέση σας, αφιερώστε χρόνο για να καταλάβετε εάν αυτή είναι μια σχέση που θα θέλατε να συνεχίσετε ή αν είναι καλύτερο να ακολουθήσετε χωριστούς δρόμους.
Σε ένα άρθρο για το Psychology Today, η ψυχολόγος Yvonne Castañeda προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας δύο απλές ερωτήσεις για τον σύντροφό σας: «Τον αγαπώ πραγματικά;» και «Τι ακριβώς αγαπώ;»
Κάνοντας αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας έχετε ένα ισχυρό σύνολο κοινών αξιών και πεποιθήσεων και αξίζει τον κόπο να κάνετε τη δουλειά στη σχέση σας. Ή, μπορεί να καταλήξετε στο αντίθετο συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, θα έχετε καλύτερη ιδέα για το τι θέλετε.
Κάντε ένα βήμα πίσω
Όσο δύσκολο κι αν είναι, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δώσετε στον σύντροφό σας περισσότερες ευκαιρίες να συνεισφέρει και να αναλάβει την ηγεσία στη σχέση.
Ζητήστε του πληροφορίες για το πώς θα έκανε κάτι, αντί να το κάνετε απλώς μόνοι σας. Λάβετε αποφάσεις μαζί και μοιραστείτε την ευθύνη για τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικά χαμηλών ζητημάτων, όπως οι δουλειές του σπιτιού.
Αν και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κάποιο άγχος στην αρχή, η ελπίδα είναι ότι ο σύντροφός σας θα τα καταφέρει και θα είναι ένα βήμα προς την οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σε αυτόν.
Στρέψτε την προσοχή στον εαυτό σας
Εάν έχετε αποφασίσει να συνεχίσετε τη σχέση, ίσως είναι καιρός να κάνετε λίγη δουλειά στον εαυτό σας, αντί να εστιάσετε αποκλειστικά στη βελτίωση ή την… ανατροφή του συντρόφου σας.
Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα τυπικά πρότυπα σχέσης σας και πώς μπορείτε να αμφισβητήσετε τις πεποιθήσεις που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά.
Επίσης, αντί να διορθώνετε πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε πιο ανοιχτοί, όταν επικοινωνείτε τις ανάγκες σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς σχέσεων, αυτό μπορεί να βαθύνει και να ενδυναμώσει τη σύνδεση με τον σύντροφό σας.